MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Türkiye Sosyalist Solu 1960-1980

No Thumbnail Available

Date

2019

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

A KİTAP

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Political Science and International Relations / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
Siyaset Bilimi, sürekli değişim içinde olan dünyayı siyasî, toplumsal ve iktisadî açılardan kavramayı sağlayan bilimsel bir disiplindir. Bu disiplin, siyasî ve idarî konuların bilimsel çalışmasıyla ilgilenir ve genel iktidar ilişkilerinden bireyin gündelik hayatında görülen iktidar ilişkilerine dek uzanan geniş bir alanı bilimsel bir bakış açısıyla inceler. Uluslararası İlişkiler, Siyaset Biliminin bir dalıdır ve "uluslararası sistem" içindeki aktörlerin, özellikle de uluslararası ilişkilerin temel aktörü olarak kabul edilen devletlerin, diğer devletlerle, uluslararası/bölgesel/hükûmetler arası örgütler, çok uluslu şirketler, uluslararası normlar ve uluslararası toplumla olan ilişkilerini inceleyen bir disiplindir. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, İktisat (Uluslararası İktisat, Uluslararası Siyasî İktisat), Tarih (Siyasî Tarih), Hukuk (Anayasa Hukuku, İdare Hukuku ve özellikle Uluslararası Hukuk), Felsefe (Siyaset Felsefesi ve Etik), Sosyoloji, Psikoloji, Coğrafya ve Antropoloji gibi pek çok farklı disiplinden faydalanır. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü 2014-2015 öğrenim döneminde ilk öğrencisinin eğitime başlamasıyla birlikte faaliyete geçti. 2020 itibariyle üçüncü dönem mezunlarını veren bölümümüzde ayrıca 2016’da Yüksek Lisans Programı açıldı. 2020 Güz dönemiyle birlikte yine Yüksek Lisans programına öğrenci alacak bölümümüzde ayrıca Doktora programının da açılması planlanmaktadır.

Journal Issue

Events

Abstract

Ülkemizde siyaset bilimi, Türk siyasal hayatı ya da çağdaş siyasal akımlar alanında birçok eser verilmesine karşın düşünce tarihçiliği anlamında köşe taşları belli, demlenmiş çalışma sayısı bir hayli azdır. Bu bağlamda elinizde ki eser hem “siyaset öğreticileri” hem de genel okuyucu için bir yol haritası olma iddiasındadır. Fakat bu iddia, bir tarafta kitabın kurgusu diğer yandan Türk siyasi düşünce tarihinin yapısal krizleri nedeniyle doğal sınırlara sahiptir. Düşünce tarihi ile siyasal hayatın kesişme noktası olarak kendisini varkılan siyasi düşünce tarihinin alabildiğince geniş dünyası karşısında çalışmamızı, politik hayatın içinde kalma kuralıyla tahdit ettik. Çalışmamızın merkezinde Türkiye’de cari olan modern siyasi ideolojilerin düşünce tarihi ve politik hayat bağlamında incelenmesi yer almaktadır. Bunun yanında teorik açıdan tek başına modern bir ideoloji sayılmamakla birlikte siyasal ve toplumsal çözümlemenin odağında var olan toplumsal tabakalaşma ve sivil toplum kavramlarına yer verilerek siyasetin toplumsal kaynağı ele alınmıştır. Politik aktörler, düşünürler, siyasi kurumlar, dergiler ve düşünce kuruluşları üzerinden tematik ve kronolojik olarak hazırlanan eser, Cumhuriyet döneminde vuku bulan siyasi düşüncenin büyük oranda geç dönem Osmanlı yenileşme hareketlerine dayanması kabulünden hareketle, var olan entelektüel mirası kendisine kaynak kabul etmiştir.

Description

Keywords

Türkiye Sosyalist Solu, Sosyalizm, Sol

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Cumhuriyet Döneminde Siyasi Düşünce

Volume

Issue

Start Page

End Page