MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

MOR KURYAKOS (DERA QİRA) MANASTIRI’NIN MİMARİ AÇIDAN BİR DURUM DEĞERLENDİRMESİ

Thumbnail Image

Date

2019

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Architecture / Mimarlık Bölümü
Mayıs 2007 tarihinde 5662 Sayılı Kanun ile kurulan T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi, binlerce yıllık köklü bir tarihe dayanan coğrafyada; içinde çeşitli dil, din ve kültürel zenginlikleri barındıran Mardin şehri ve çevresinin sosyal ve kültürel ortamına katkıda bulunarak, Türkiye’de bulunan Üniversiteler ile Ortadoğu’daki üniversiteler arasında köprü oluşturmayı hedeflemektedir. Mimarlık Bölümü de üniversite ile aynı sene kurulmuş ve 2012 yılından 2023 yılı başına kadar Mardin eski kent merkezinde, on dokuzuncu yüzyılın son çeyreğinde inşa edilen ve 1996 yılına dek Mardin Hükümet Konağı olarak kullanılan yapıda; 2023 Bahar Dönemi ile birlikte Merkezi Kampüsteki Edebiyat Fakültesi Ek Binası'nda faaliyetini sürdürmektedir. Bölümümüz; hem akademik kadrosunun vizyonu hem de konumu ile Mardin’in özgün kentsel dokusundan ve sosyo-kültürel dinamiklerinden son derece yoğun bir biçimde beslenmektedir. Kuruluşundan bu yana yerel dinamiklerden beslenen ancak ulusal ve uluslararası alanda aktif yaratıcı, eleştirel ve yenilikçi bir eğitim anlayışı sürdürülmektedir.

Journal Issue

Events

Abstract

Çalışmamızda, Süryaniler için kutsal olarak kabul edilen tarihi Tur Abdin Bölgesi sınırları içinde yer alan ve günümüzde Batman İli, Beşiri İlçesi Ayrancı (Deraqira) Köyü’nde bulunan Mor Kuryakos (Dera Qira) Manastırı incelenmiştir. Süryani cemaati tarafından kullanılmış olan Mor Kuryakos (Dera Qira) Manastırı’nı, literatüre kazandırma amacıyla; yapı, mimari ve sanat tarihi disiplini içerisinde ele alınmış ve günümüzdeki durumu, rölöve planları ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Günümüzde kullanılmayan yapının bulunduğu durumun analitik çözümlemesi yapılmıştır. Bununla beraber manastır ile ilgili literatür çalışması da yapıldığından yapı ile ilgili bilgiler de verilmiştir. Yapının içinde bulunduğu günümüzdeki mevcut durum açıklanmaya çalışılmıştır. Yapının zamanla doğal ve çevresel kaynaklardan dolayı tahribata uğraması, yapının daha erken tahrip olmasına ve yıkılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle bu tür çalışmalarla yapıların güncel verilerle sunulup bilinmesi ve gerekli tedbirler alınması da oldukça önem arz eden konular arasında yer almaktadır.

Description

Keywords

Mor Kuryakos, Dera Qira, Manastır, Süryani, Mimari.

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Kadim Akademi dergisi

Volume

3

Issue

2

Start Page

40

End Page

62