Yerel ekmeklik buğday populasyonundan seçilmiş saf hatlarda bazı özelliklerarası ilişkilerin belirlenmesi
dc.authorid | 0000-0001-6943-2109 | |
dc.authorscopusid | 36665798700 | |
dc.authorwosid | ABA-7273-2020 | |
dc.contributor.author | Kılıç, Hasan | |
dc.contributor.author | Akçura, Mevlüt | |
dc.contributor.author | Uçar, Rıdvan | |
dc.contributor.author | Aktaş , Hüsnü | |
dc.contributor.author | Kökten, Kağan | |
dc.contributor.author | Tekdal, Sertaç | |
dc.date.accessioned | 2024-01-19T11:37:22Z | |
dc.date.available | 2024-01-19T11:37:22Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.department | MAÜ, Meslek Yüksekokulları, Kızıltepe Meslek Yüksekokulu, Tohumculuk Bölümü | en_US |
dc.description.abstract | Bu araştırma, ekmeklik buğday yerel popülasyonlarından (Doğu Geçi Bölgesi, Bingöl) seçilen saf hatların Diyarbakır ekolojik şartlarında bazı morfolojik özelliklerinin belirlenmesi ve incelenen özellikler arasındaki ilişkilerin genotip-karakter (GK) biplot analizi ile yorumlanması amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak Bingöl ili ilçelerine ait 39 lokasyondan toplanan yerel ekmeklik buğday popülasyonlarından seçilen 181 yerel ekmeklik buğday hattı kullanılmıştır. Deneme 1 m x 2 sıra parsel boyutunda 2013-2014 yetiştirme sezonunda GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Diyarbakır Merkez deneme arazisinde yağışa dayalı şartlarda yürütülmüştür. Çalışmada bitki boyu (BB) 67,7-108,8 cm; başaklanma süresi (BS) 121- 139 gün, üst boğum arası uzunluğu (PU) 0,2-14,1 cm; başakta tane sayısı (BTS) 10,95-38,58 adet; başakta tane ağırlığı (BTA) 0,28-1,4 g; bayrak yaprak klorofil içeriği (SPAD) 40,0-54,4; bin tane ağırlığı (BİNTA) 20,03-40,42 g. ve normalize edilmiş vejetasyon indeksi (NDVI) 0,20-0,80 arasında değişim göstermişlerdir. İncelenen özellikler arasındaki ilişkiler biplot analiz metodu kullanılarak tespit edilmiştir. Biplot analizi sonucunda BİNTA, BTS ile BTA aynı grupta yer alırken, PU ile SPAD ayrı bir grubu oluşturmuştur. BB, BS ile NDVI değerleri ise yalnız başına farklı gruplarda yer almışlardır. Araştırma sonuçlarına göre incelenen özellikler bakımından uygun görülen genotipler yağışa dayalı şartlara uygun ekmeklik buğday çeşit geliştirme çalışmalarına katkı sağlamak üzere genetik materyal olarak değerlendirilebilecektir. | en_US |
dc.identifier.endpage | 59 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 52 | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12514/5716 | |
dc.identifier.volume | 5 | en_US |
dc.institutionauthor | Aktaş, Hüsnü | |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.publisher | Tr. Doğa ve Fen Derg | en_US |
dc.relation.ispartof | Tr. Doğa ve Fen Derg | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Biplot | en_US |
dc.subject | korelasyon analizi | en_US |
dc.subject | klorofil içeriği | en_US |
dc.subject | NDVI | en_US |
dc.subject | saf hat | en_US |
dc.subject | yerel ekmeklik buğday | en_US |
dc.title | Yerel ekmeklik buğday populasyonundan seçilmiş saf hatlarda bazı özelliklerarası ilişkilerin belirlenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Determination of relationship of some traits of pure lines selected from populations of landraces bread wheat | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dspace.entity.type | Publication |