MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Ortaokul Öğrencilerinin İngilizce Dersine Yönelik Tutumlarının İncelenmesi: Diyarbakır İli Örneği

No Thumbnail Available

Date

2024

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Educational Sciences / Eğitim Bilimleri Bölümü
Eğitim Bilimleri Bölümü, eğitim ve öğretim hizmetleri bağlamında lisansüstü eğitim programları yoluyla bilim uzmanlığı derecesi sunmakta, uzmanlık adayları bu dereceye tezli, tezsiz, birinci öğretim ve ikinci öğretim gibi çeşitli öğretim seçeneklerini kullanarak erişebilmektedirler. Bölümümüz ayrıca çok sayıda lisans mezununu Pedagojik Formasyon Sertifika Programı dahilinde eğiterek mezunlara ‘öğretmen adayı’ yetkisi, bilgisi ve becerisi kazandırmıştır. Bölümümüzün zengin kadrosu, söz konusu sertifikasyona dair Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurumu tarafından yakın gelecekte öngörülmesi beklenen yeni öğretmen adayı yetiştirme yöntemlerini uygulayabilecek niteliğe sahiptir. Eğitim Bilimleri Bölümümüz, bugüne kadar gerçekleştirdiği çok sayıda bilimsel ve akademik çalışma yoluyla bölgesel, ulusal ve uluslararası bağlamda eğitim süreçlerinin niteliğinin artırılmasına katkıda bulunmuştur. Avrupa Birliği, Millî Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi paydaşlar ile personel eğitimi, beceri kazandırma eğitimi, okullarda katılım ve niteliğin artırılması gibi başlıklarda proje faaliyetleri yürütülmüş, ulusal ve uluslararası kapsamda çok sayıda bilimsel eser üretilmiş ve eğitim sorunlarının araştırılması ve bu sorunlara çözüm bulunması adına çok sayıda bilimsel toplantıya katılım sağlanmıştır. Bölümümüzün güçlü akademik yapısı, söz konusu çalışmaların gelecekte nitelik düzeyi daha da artırılarak gerçekleşeceği yönünde önemli bir fırsat tanımaktadır. Bölümümüzde eğitim görmek isteyen öğrencileri ve bölümümüz ile işbirliği kurmak isteyen tüm paydaşları nitelikli, kurumsal, saygın, akademik ve bilimsel süreçlerin önemli bir paydaşı olmaya davet ediyoruz.

Journal Issue

Events

Abstract

İngilizce öğreniminde öğrenme isteği ve akademik başarıda tutumun önemli bir rol sahibi olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, Diyarbakır ilinde ortaokul düzeyinde eğitim öğretim gören öğrencilerin İngilizce dersine yönelik tutumları ve bu tutumların arkasındaki; cinsiyetleri, sınıf düzeyleri, okul türleri, Türkçe dersi notları, İngilizce dersi notları, genel akademik not ortalamaları, ebeveyn eğitim durumları, aile meslekleri, kardeş sayıları değişkenleri incelenmiştir. Araştırma, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır'da Sur ilçesinde bulunan ortaokulların 5.,6.,7. ve 8. sınıflarında yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini; toplam 440 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri beşli likert tipinde Şenol Orakçı (2017) tarafından hazırlanan ve 16 maddeden oluşan 'İngilizce Dersine Yönelik Tutum Ölçeği' kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde; betimsel istatistikler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizleri uygulanmıştır. Ölçeğin güvenirliği için Cronbach's Alpha kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; Öğrencilerin cinsiyet değişkenlerine göre İngilizce dersine yönelik tutumlarında yapılan t-testi sonucunda anlamlı farklılıklar görülmüştür (p <0.05). Ancak öğrencilerin sınıf düzeyleri, okul türü, Türkçe dersi notları, İngilizce dersi notları, genel akademik not ortalamaları, ebeveyn eğitim durumları, anne/baba meslekleri ve kardeş sayıları değişkenlerine göre, yapılan ANOVA testi sonucunda İngilizce dersine yönelik tutumlarında anlamlı farklılıklar görülmemiştir (p> 0.05). Yordayıcı değişkenlerle (cinsiyet, Türkçe dersi notları, İngilizce dersi notları, anne meslek, baba meslek) bağımlı değişken (tutum) arasındaki korelasyonlar incelendiğinde, Türkçe dersi notları, İngilizce dersi notları ve genel akademik not ortalamalarının İngilizce dersine yönelik tutum ile anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu, kız cinsiyetinin ve baba eğitimin durumunun İngilizce dersine yönelik tutum açısından anlamlı bir yordayıcı olduğu, sınıf düzeyi, kardeş sayısı ve anne eğitim durumu değişkenlerinin ise İngilizce dersine yönelik tutum açısından anlamlı yordayıcı olmadığı sonucu elde edilmiştir.
It is thought that the desire to learn in English learning and the attitude have an important role in academic success. In this study, the attitudes of the students studying at Diyarbakır secondary school level towards the English lesson, and behind these attitudes; The variables of gender, grade levels, school types, Turkish course grades, English course grades, general academic grade averages, parent education status, family occupations, number of siblings were examined. The research was conducted in the 5th, 6th, 7th grades of secondary schools in Sur district of Diyarbakır in the 2021-2022 academic year. And it was done in 8th grade. The sample of the research; It consists of 440 students in total. The data of the research were collected using the 'Attitude Scale Towards English Lesson', which was prepared by Şenol Orakçı (2017) and consists of 16 items in a five-point Likert type. In the analysis of data, descriptive statistics, independent sample t-test, one-way analysis of variance, Pearson correlation analysis and multiple regression analyses were applied. Cronbach's Alpha was used for the reliability of the scale. According to the findings obtained from the research; As a result of the t-test, significant differences were observed in the attitudes of the students towards the English lesson according to the gender variables (p <0.05). However, according to the variables of the students' grade levels, school type, Turkish course grades, English course grades, general academic grade averages, parental education status, mother/father professions and number of siblings, as a result of the ANOVA test, no significant differences were observed in their attitudes towards the English lesson (p> 0.05). When the correlations between the predictor variables (gender, Turkish course grades, English course grades, mother's occupation, father's occupation) and the dependent variable (attitude) were examined, it was found that Turkish course grades, English course grades and general academic grade averages had a significant relationship with the attitude towards the English course. It was concluded that the gender of the girl and the educational status of the father were significant predictors of the attitude towards the English lesson, while the variables of grade level, number of siblings and mother's education were not significant predictors of the attitude towards the English lesson.

Description

Keywords

Eğitim ve Öğretim, Education and Training

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

116