Browsing by Author "Ayhan, Mazlum"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article FERTILISATION SOURCE AND DOSE OPTIMISATION BOOST YIELD OF DURUM WHEAT IN MEDITERRANEAN CLIMATIC CONDITIONS(2021) Ayhan, Mazlum; Kızılgeçi, Ferhat; Iqbal, Muhammad AamirClimate change, global warming, environmental pollution, greenhouse gas emissions from agricultural fields, stagnant wheat yields and reduced farm economic returns require optimisation of sources and doses of plant nutrients. A field study was conducted to evaluate wheat response to different forms of fertilisers and nitrogen (N) doses under Mediterranean conditions. The field trial was comprised of fertiliser sources, including chemical fertilisers, compost and leonardite, while different nitrogen levels (0, 80, 160, 240 kg ha-1) were also tested. The experimental variables included yield attributes (height of the, length of the spike, spikelets number per spike, thousand-grain weight and grain yield). In addition, nutritional quality attributes like protein and starch contents were studied along with NDVI values of wheat under different fertilisation regimes. The trial was executed using a randomised complete block (factorial) design using four replications. The results revealed that fertiliser forms and N doses remained ineffective for boosting yield attributes of wheat. For nutritional characteristics of wheat grains, a higher N dose remained instrumental in boosting protein, starch and wet gluten contents. Thus, 240 kg ha-1 of N dose might be recommended for general adoption under Mediterranean conditions; however, study findings are limited in scope and further in-depth studies are needed by testing organic manures from plant and animal origins.Master Thesis Organomineral ve kimyasal gübre uygulamasının makarnalık buğdayda tane verimi ve kalite üzerine etkisi(Mardin Artuklu Üniversitesi, 2020) Ayhan, Mazlum; Kızılgeçi, FerhatBu çalışma, 2019-2020 üretim sezonunda Mardin ili Kızıltepe ilçesinde kimyasal ve organomineral (Kompost ve Leonardit) gübrelerin farklı azot dozlarının (0, 8, 16, 24 kg N da-1) Burgos makarnalık buğday çeşidinin verim, verim unsurları, kalite özellikleri ve farklı gelişim dönemlerde ölçülen Normalize Edilmiş Vejetasyon Indeksi (NDVI) değerlerine etkilerini belirlemek amacıyla yağışa dayalı koşullarda yürütülmüştür. Deneme tesadüfî bloklarda bölünmüş parseller deneme desenine göre ana parsellere gübre formları alt parsellere gübre dozları gelecek şekilde dört tekrarlanmalı olarak tesis edilmiştir. Çalışmadan elde edilen değerlere göre yapılan varyans analizi sonucuna göre; Gübre formlarının araştırmada incelenen özellikler üzerine etkisi önemsiz olduğu görülmüştür. Tane verimi, hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı, protein içeriği, nişasta içeriği, yaş glüten ve farklı dönemlerde ölçülen NDVI değerleri üzerine azot dozlarının etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Gübre dozlarının artışına paralel olarak tane verimi, bin tane ağırlığı ve protein içeriği, yaş glüten ve NDVI değerlerinde artış meydana gelmiştir. Tane veriminde en yüksek değer 16 kg N da-1 kompost gübre uygulamasında elde edilmiştir. Bin tane ağırlığı için 16 kg N da-1, protein içeriği için 24 kg N da-1, yaş glüten için 16 kg N da-1 kimyasal gübre uygulamasında en yüksek değerlere sahip olduğu görülmüştür. Başaklanma ile sarı olum dönemi arasında en fazla NDVI değerindeki azalış kompost gübresinin 16 kg N da-1 dozunda belirlenmiştir. Kuru koşullarda yürütülen bu çalışmada, organomineral gübre uygulamaları ile kimyasal gübre uygulamalar arasında incelenen özellikler bakımından önemli bir fark olmadığı yalnızca azot dozları arasında farklılık belirlenmiştir.