Browsing by Author "Kalay, Abdurrahim"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis BESYO öğrencilerinin genel beslenme ve sporcu beslenmesi bilgi düzeylerinin incelenmesi (Mardin Artuklu Üniversitesi BESYO örneği)(Mardin Artuklu Üniversitesi, 2021) Esmer, Ozan; Esmer, OzanYapılan bu çalışmada Mardin Artuklu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bölümlerinde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin genel beslenme ve sporcu beslenmesi bilgi düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 2020-2021 eğitim-öğretim yılı içerisinde Mardin Artuklu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda öğrenim gören 206 kişi katılım sağlamıştır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak, "Kişisel Bilgi Formu", "Beslenme Bilgi Formu" ve "Sporcu Beslenmesi Bilgi Formu" kullanılmıştır. İlk bölümde kullanılan kişisel bilgi formu öğrencilerin yaş, cinsiyet, bölüm ve sınıf gibi demografik bilgilerini saptamaya yönelik sorulardan oluşmaktadır. Genel beslenme bilgi formunda 10, sporcu beslenmesi bilgi formunda da 10 soru olmak üzere toplamda 20 sorudan oluşan bilgi formu uygulanmış, elde edilen veriler doğru ve yanlış verilen cevaplar üzerinden değerlendirilmiştir. Araştırmada; elde edilen verilerin sayısal değerlerle ifade edilebilmesi için, veriler bilgisayar ortamına aktarılarak, SPSS 24.0 paket programı yardımıyla istatistiksel analizleri yapılmıştır. Demografik bilgilere ait değişkenlerin ortaya koyulması amacı ile yüzde ve frekans değerleri kullanılmış olup, bu değişkenlerin analizinde ise ki-kare (x^2) testi uygulanmıştır. İstatistiksel analizlerin önem ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Yapılan analiz ve değerlendirmeler neticesinde sonuç olarak BESYO öğrencilerinin, genel beslenme ve sporcu beslenmesi konusundaki bilinç düzeylerinin belirtilen dört ana değişkene göre farklılıklar gösterdiği gözlenmektedir. Cinsiyet değişkeni esas alındığında, kadın öğrencilerin erkek öğrencilere göre bilgi düzeylerinin daha iyi durumda olduklarını göstermektedir. Bölüm değişkenine göre yapılan değerlendirmede ise, BESYO öğrencilerinin genel ve sporcu beslenmesi bilgi düzeylerinin birbiri ile paralellik arz ettiği görülmektedir. Sınıf değişkeni ve yaş değişkeninde dikkat çeken husus ise, üst sınıflara çıktıkça ve yaş ortalaması arttıkça bilgi düzeylerinin arttığı gözlemlenmektedir.