MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Güler Güney, İnci

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Job Title
Dr. Öğr. Üyesi
Email Address
Main Affiliation
Department of Organic Agriculture / Organik Tarım Bölümü
Status
Current Staff
Website
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

6

Articles

2

Citation Count

0

Supervised Theses

0

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 6 of 6
  • Article
    Bitki Gelişimini Teşvik Eden Bazı Mikroorganizmalar
    (2009) Güler Güney, İnci; Güler Güney, İnci
    Bitki gelişimini arttıran Rhizobium spp. , Azospirillum spp. ve Glomus spp. gibi mikroorganizmalar hastalık kontrolünde de etkili olmaktadır. Pseudomonas spp. ve Trichoderma spp. gibi biyolojik mücadele etmenlerinin ise bitki gelişimini teşvik ettikleri son yıllarda yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur. Tarımsal ürünleri hastalıklara karşı korumak ve gelişimlerini arttırmak için, bu mikroorganizmaların uygun zamanda ve miktarlarda kullanımları sağlanmalıdır. Böylece kimyasal gübrelerin kullanımları sonucu oluşan problemler azaltılabilir. Bu derlemede, biyolojik gübre etmeni olarak kullanılan mikroorganizmaların hem bitki gelişimini teşvik etmeleri hem de biyolojik mücadelede kullanılmaları ile ilgili yapılan çalışmalar özetlenmiştir.
  • Conference Object
    Biber (Capsicum annum L.) Bitkisinden İzole Edilen Endofitik Bakteri ve Topraktan İzole Edilen Bakterilerin Toprak Kökenli Fusarium solani, F. oxysporum, Macrophomina phaseolina ve Rhizoctonia solani’xxye Karşı Antagonistik Aktivitelerinin Belirlenmesi
    (2017) Güler Güney, İnci; Güldür, Mehmet Ertuğrul
    Forty-nine endophytic bacteria were isolated from pepper stem and crown and forty-nine bacteria from soil. Isolates were obtained from pepper grown fields of Bozova and Hilvan Districts of Şanlıurfa. Antagonistic effects of endophytic bacteria and soil-borne bacteria were in-vitro tested against Fusarium solani, F. oxysporum, Macrophomina phaseolina and Rhizoctonia solani in petri dishes. Bacterial isolates from soil and endophytic bacteria revealed antagonistic activity of 79.37-20.22% and 81.69-33.47%, respectively against four pathogens.Statistically significant differences were found among the efficiencies against four different pathogens. Additionally, bacteria isolated from Bozova province were found to have higher antagonistic activity than those of Hilvan province. The antagonistic activity of endophytic bacteria was found to be higher than that of bacterial isolates from soil. In later studies, effective endophytic bacteria isolated from pepper can be used against soilborne pathogens
  • Book Part
    TIBBİ ve AROMATİK BİTKİ ve UÇUCU YAĞLARININ ANTİFUNGAL AKTİVİTELERİNDE SON GELİŞMELER
    (PARADİGMA AKADEMİ YAYINLARI, 2022) Güler Güney, İnci; Güler Güney, İnci
    Tıbbi ve aromatik bitki ekstraktlarının ve uçucu yağlarının bitki fungal hastalıklarını kontrol etmek için uygulanabilir olması için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Ayrıca son çalışmalarda, yeşil nanoteknoloji üzerinde durulmuş, bu tarz çalışmalar önem kazanmıştır (Nematollahi, 2015). Yeşil nanoteknolojide, yeşil bitki ekstraktları olarak tıbbi ve aromatik bitkilerin nanopartikülleri kullanılarak belli başlı patojenlere karşı antimikrobiyal ajan olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu derlemede tıbbi ve aromatik bitki ekstraktlarının ve uçucu yağlarının belli başlı fungal patojenlere (Colletotrichum gloeosporioides Penz. & Sacc., Aspergillus spp., Penicillium spp., Rhizopus spp., Botrytis spp. ve Alternaria spp., Verticillium, Pythium, Rhizoctonia solani Kühn. ve Macrophomina phaseolina (Tassi) Goidanich, Fusarium spp., Sclerotinia spp., Phytophthora spp. vb.) karşı antifungal aktiviteleri incelenmiştir.
  • Book Part
    Tarımsal yönden önemli fungusların muhafazası ve koleksiyonları
    (IKSAD INTERNATIONAL PUBLISHING HOUSE, 2021) Güler Güney, İnci; Derviş, Sibel
    Bitki patojenleri ile ilişkili genotipik, fenotipik ve epidemiyolojik verilerin kolayca erişilebilen ve aranabilen bir formatta arşivlenmesi,patojenlerin değişimini ve hareketini izlemeye yardımcı olabilmektedir. Doğada keşfedilmemiş patojen çeşitliliği, patojen kültürlerinin kataloglanmasının önemi daha da artmaktadır. Etkili hastalık kontrolü geliştirmek için patojen genomiklerinin potansiyelinin farkında olmak referans olarak dizilenmiş izolatları ne kadar etkili kullandığımıza da bağlı olmaktadır. ungal kültür koleksiyonlarının amacı, izolatları elde etme zamanındaki koşullarındaki şekliyle, kültürün genetik, fizyolojik veya morfolojik özelliklerinin hiçbirinde değişiklik olmaksızın canlılığını muhafaza ettirmek ve streyni sonraki araştırma, öğretim ve biyoteknolojik süreçler için ana materyal kaynağı olarak korumaktır.
  • Article
    Inoculation Techniquesfor Assessing PathogenicityofRhizoctonia solani, Macrophomina phaseolina,Fusarium oxysporumand Fusarium solani on Pepper Seedlings
    (2018) Güler Güney, İnci; Güldür, Mehmet Ertuğrul
    In this study, surveys were carried out during 2015 and 2016 for wilt and root rot diseases caused by Rhizoctonia solani, Macrophomina phaseolina, Fusarium oxysporum, and Fusarium solani in pepper fields in Adıyaman, Diyarbakır, Mardin and Şanlıurfa provinces of Turkey. The purpose of this study was to evaluate the effects of differentinoculation methods (root dip, soil infestation with wheat bran and soil infestation with rice grain) on pathogenicities of R. solani, M. phaseolina,F. oxysporum andF. solani on pepper seedlings. Inoculated pepper seedlings (cv. İnan-3363) were left to grow for three months after transplanting under growth chamber conditions. Inoculation of infective rice-grain was used to test pathogenicity of all four fungi. Root dip inoculation method was used for F. solani and F. oxysporum when the soil was infestedwith wheat branmethod for R. solani andM. phaseolina inoculation. Alltested isolates resultedin thestemand root rot, leaf chlorosis and bruising. To test the pathogenicity of fungi, soil infestation with rice grain inoculation was the most suitable method.All tested fungiinduced similarfoliar symptoms,root rot severityand caused asimilarreduction in dryroot weightswhen rice-grain inoculum wasused. With other inoculation methods, all pathogens similarly affected root rot severity. Whereas, F. oxysporum was the least virulent pathogen among tested fungi affecting foliar symptom severity for fresh root and plant weights, and dry root and plant weights R. solani, M. phaseolina andF. solani weresimilarlyvirulent when these parameters were used. The results of the present study may have a useful connotation to monitor pepper seedlings against these pathogens. In conclusion, we recommend rice-grain inoculation to test pathogenicities of R. solani, M. phaseolina, F. oxysporumandF. solanion various pepper cultivars.
  • Conference Object
    Mardin İlinde Anız Yakılan ve Yakılmayan Topraklarda Rizosfer Mikroorganizmalarının Belirlenmesi: Mısırda Anız Yakımı Topraktaki Bakteri ve FungusPopulasyonunu Etkiler mi?
    (2016) Güler Güney, İnci; Derviş, Sibel; Güldür, Mehmet Ertuğrul
    Bu çalıĢma, mısır bitkilerinde anız yakımının, rizosfer toprağındaki (0-10 cm) bakteriyel ve fungal popülasyonlara etkisini gözlemlemek amacıyla kurgulanmıĢtır. Bu amaçla, anız yakımının yaygın bir Ģekilde uygulandığı Mardin ilinde 20 lokasyondan anız yakılmıĢ ve yakılmamıĢ mısır tarlalarının rizosfer tabakasının 0-2.5, 2.5- 5 ve 5-10 cm toprak derinliklerinden, toplam 120 örnek alınmıĢtır. Toprak örnekleri 10-1‟den 10-6‟ya kadar seyreltilerek bakteriyel ve fungal izolasyonlar yapılmıĢtır. Her toprak derinliği ve her seyreltme derecesi için 10 ar adet patates dekstroz agar (PDA) ve nutrient agar (NA) kullanılmıĢtır. Bakteriyel ve fungal izolasyonlar için kullanılan besi yerleri sırasıyla 2-4 gün ve 5-7 gün 28 °C‟de inkübe edilmiĢtir. Anız yakılmıĢ topraklarda 10-3 ve 10-4 seyreltmelerde 0-2.5, 2.5-5 ve 5-10cm toprak derinliklerinde sırasıyla 2,4x105, 2.8x105 ve 2,9 x105 kob (koloni oluĢturan birim) bakteri /g toprak; anız yakılmamıĢ topraklarda ise aynı konsantrasyonda ve aynı toprak derinliklerinde sırasıyla 3,3x105, 4 x105 ve 3,8x105 kob bakteri /g toprak sayımı yapılmıĢtır. Anız yakılmıĢ topraklarda 10-3 ve 10-4 konsantrasyonda 0-2.5, 2.5-5 ve 5-10cm toprak derinliklerinde sırasıyla 1.2 x104, 3 x104 ve 1.3 x104 kob fungus/g toprak; anız yakılmamıĢ topraklarda ise aynı konsantrasyonda ve aynı toprak derinliklerinde sırasıyla 2.9 x104, 2.1 x105 ve 3.6 x104 kob fungus /g toprak sayımı yapılmıĢtır. Sonuç olarak, anız yakılmamıĢ topraklarda fungal ve bakteriyel koloni sayısının farklı toprak derinliklerinde anız yakılmıĢlara oranla daha fazla olduğu tespit edilmiĢtir. Anız yakılan topraklarda biyolojik aktivite düĢtüğü için, toprağın sürdürülebilirliğini ve verimliliğini artırmada daha uygun anız yönetim sistemlerinin uygulanması gerekliliğini öneriyoruz.