MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Mardin İlinde Anız Yakılan ve Yakılmayan Topraklarda Rizosfer Mikroorganizmalarının Belirlenmesi: Mısırda Anız Yakımı Topraktaki Bakteri ve FungusPopulasyonunu Etkiler mi?

Thumbnail Image

Date

2016

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Bu çalıĢma, mısır bitkilerinde anız yakımının, rizosfer toprağındaki (0-10 cm) bakteriyel ve fungal popülasyonlara etkisini gözlemlemek amacıyla kurgulanmıĢtır. Bu amaçla, anız yakımının yaygın bir Ģekilde uygulandığı Mardin ilinde 20 lokasyondan anız yakılmıĢ ve yakılmamıĢ mısır tarlalarının rizosfer tabakasının 0-2.5, 2.5- 5 ve 5-10 cm toprak derinliklerinden, toplam 120 örnek alınmıĢtır. Toprak örnekleri 10-1‟den 10-6‟ya kadar seyreltilerek bakteriyel ve fungal izolasyonlar yapılmıĢtır. Her toprak derinliği ve her seyreltme derecesi için 10 ar adet patates dekstroz agar (PDA) ve nutrient agar (NA) kullanılmıĢtır. Bakteriyel ve fungal izolasyonlar için kullanılan besi yerleri sırasıyla 2-4 gün ve 5-7 gün 28 °C‟de inkübe edilmiĢtir. Anız yakılmıĢ topraklarda 10-3 ve 10-4 seyreltmelerde 0-2.5, 2.5-5 ve 5-10cm toprak derinliklerinde sırasıyla 2,4x105, 2.8x105 ve 2,9 x105 kob (koloni oluĢturan birim) bakteri /g toprak; anız yakılmamıĢ topraklarda ise aynı konsantrasyonda ve aynı toprak derinliklerinde sırasıyla 3,3x105, 4 x105 ve 3,8x105 kob bakteri /g toprak sayımı yapılmıĢtır. Anız yakılmıĢ topraklarda 10-3 ve 10-4 konsantrasyonda 0-2.5, 2.5-5 ve 5-10cm toprak derinliklerinde sırasıyla 1.2 x104, 3 x104 ve 1.3 x104 kob fungus/g toprak; anız yakılmamıĢ topraklarda ise aynı konsantrasyonda ve aynı toprak derinliklerinde sırasıyla 2.9 x104, 2.1 x105 ve 3.6 x104 kob fungus /g toprak sayımı yapılmıĢtır. Sonuç olarak, anız yakılmamıĢ topraklarda fungal ve bakteriyel koloni sayısının farklı toprak derinliklerinde anız yakılmıĢlara oranla daha fazla olduğu tespit edilmiĢtir. Anız yakılan topraklarda biyolojik aktivite düĢtüğü için, toprağın sürdürülebilirliğini ve verimliliğini artırmada daha uygun anız yönetim sistemlerinin uygulanması gerekliliğini öneriyoruz.

Description

Keywords

Anız, Mardin, mikroorganizma, toprak, bakteri, fungus

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Uluslararası Katılımlı Türkiye VI Bitki Koruma Kongresi

Volume

Issue

Start Page

633

End Page