MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Mardin İlinde Anız Yakılan ve Yakılmayan Topraklarda Rizosfer Mikroorganizmalarının Belirlenmesi: Mısırda Anız Yakımı Topraktaki Bakteri ve FungusPopulasyonunu Etkiler mi?

Thumbnail Image

Date

2016

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Organic Agriculture / Organik Tarım Bölümü
Tüm dünyada olduğu kadar ülkemiz tarımında da uygulanmakta olan bazı etmenler ( hormon uygulaması,kimyasal ilaç ya da organik olmayan gübre kullanımı vs.) sonucunda insanlar ,gıda hammaddelerinin basında gelen tarımsal ürünlerin üretiminden tüketimine değin daha bilinçli ve duyarlı olmaya yönelmişlerdir. Yüksekokulumuzun Organik Tarım programında öğretim süresi iki yıl olup 2011-2012 öğretim yılından itibaren eğitim verilmeye başlanmıştır. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının a)Çay Teknolojisi, b)Genel Ziraat , c)Makine (Tarım Meslek Lisesi), d) Makine (Tarım Teknolojisi), e)Peyzaj, f)Süs Bitkileri, g)Tarım , h)Tarım Teknolojisi, i)Ziraat alanlarından mezun olanlar ; Organik Tarım programına sınavsız yerleşmek için müracaat edebileceklerdir. Diğer lise mezunları ise YGS-6 puanıyla yerleşebilirler. Organik Tarım programı her sene 30 öğrencilik kontenjan ile öğretime devam edecek olup, teori ve pratiğe dayalı iki yıllık eğitim sonunda mezun olanlara “Organik Tarım Teknikeri “unvanı verilecektir. Mezun olan öğrencilerimiz isterlerse ,Dikey Geçiş Sınavına (DGS) katılarak basarili olmaları durumunda Lisans düzeyinde ( Ziraat Mühendisliği ) eğitimlerine devam etme şansına da sahiptirler. Kızıltepe Meslek Yüksekokulu binası ; Mardin- Artuklu İlçemiz sınırlarında olup, 2 katli bahçeli bir binada faaliyetlerini sürdürmektedir.İlçeler garajından sürekli olarak minibüs seferleri vardır.Öğlen yemeği ihtiyacı, fiş karşılığında yemekhaneden karşılanmaktadır. Organik Tarım Programında önlisans düzeyinde halen 11 öğretim elemanı ile eğitim ve öğretim verilmektedir

Journal Issue

Events

Abstract

Bu çalıĢma, mısır bitkilerinde anız yakımının, rizosfer toprağındaki (0-10 cm) bakteriyel ve fungal popülasyonlara etkisini gözlemlemek amacıyla kurgulanmıĢtır. Bu amaçla, anız yakımının yaygın bir Ģekilde uygulandığı Mardin ilinde 20 lokasyondan anız yakılmıĢ ve yakılmamıĢ mısır tarlalarının rizosfer tabakasının 0-2.5, 2.5- 5 ve 5-10 cm toprak derinliklerinden, toplam 120 örnek alınmıĢtır. Toprak örnekleri 10-1‟den 10-6‟ya kadar seyreltilerek bakteriyel ve fungal izolasyonlar yapılmıĢtır. Her toprak derinliği ve her seyreltme derecesi için 10 ar adet patates dekstroz agar (PDA) ve nutrient agar (NA) kullanılmıĢtır. Bakteriyel ve fungal izolasyonlar için kullanılan besi yerleri sırasıyla 2-4 gün ve 5-7 gün 28 °C‟de inkübe edilmiĢtir. Anız yakılmıĢ topraklarda 10-3 ve 10-4 seyreltmelerde 0-2.5, 2.5-5 ve 5-10cm toprak derinliklerinde sırasıyla 2,4x105, 2.8x105 ve 2,9 x105 kob (koloni oluĢturan birim) bakteri /g toprak; anız yakılmamıĢ topraklarda ise aynı konsantrasyonda ve aynı toprak derinliklerinde sırasıyla 3,3x105, 4 x105 ve 3,8x105 kob bakteri /g toprak sayımı yapılmıĢtır. Anız yakılmıĢ topraklarda 10-3 ve 10-4 konsantrasyonda 0-2.5, 2.5-5 ve 5-10cm toprak derinliklerinde sırasıyla 1.2 x104, 3 x104 ve 1.3 x104 kob fungus/g toprak; anız yakılmamıĢ topraklarda ise aynı konsantrasyonda ve aynı toprak derinliklerinde sırasıyla 2.9 x104, 2.1 x105 ve 3.6 x104 kob fungus /g toprak sayımı yapılmıĢtır. Sonuç olarak, anız yakılmamıĢ topraklarda fungal ve bakteriyel koloni sayısının farklı toprak derinliklerinde anız yakılmıĢlara oranla daha fazla olduğu tespit edilmiĢtir. Anız yakılan topraklarda biyolojik aktivite düĢtüğü için, toprağın sürdürülebilirliğini ve verimliliğini artırmada daha uygun anız yönetim sistemlerinin uygulanması gerekliliğini öneriyoruz.

Description

Keywords

Anız, Mardin, mikroorganizma, toprak, bakteri, fungus

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Uluslararası Katılımlı Türkiye VI Bitki Koruma Kongresi

Volume

Issue

Start Page

633

End Page