MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Mardin İlinde Anız Yakılan ve Yakılmayan Topraklarda Rizosfer Mikroorganizmalarının Belirlenmesi: Mısırda Anız Yakımı Topraktaki Bakteri ve FungusPopulasyonunu Etkiler mi?

dc.authorid 0000-0002-2544-8712
dc.authorscopusid 57222475921
dc.authorwosid CSB-2758-2022
dc.contributor.author Güler Güney, İnci
dc.contributor.author Derviş, Sibel
dc.contributor.author Güldür, Mehmet Ertuğrul
dc.contributor.other Department of Organic Agriculture / Organik Tarım Bölümü
dc.date.accessioned 2024-01-15T10:40:50Z
dc.date.available 2024-01-15T10:40:50Z
dc.date.issued 2016
dc.department MAÜ, Meslek Yüksekokulları, Kızıltepe Meslek Yüksekokulu, Organik Tarım Bölümü en_US
dc.description.abstract Bu çalıĢma, mısır bitkilerinde anız yakımının, rizosfer toprağındaki (0-10 cm) bakteriyel ve fungal popülasyonlara etkisini gözlemlemek amacıyla kurgulanmıĢtır. Bu amaçla, anız yakımının yaygın bir Ģekilde uygulandığı Mardin ilinde 20 lokasyondan anız yakılmıĢ ve yakılmamıĢ mısır tarlalarının rizosfer tabakasının 0-2.5, 2.5- 5 ve 5-10 cm toprak derinliklerinden, toplam 120 örnek alınmıĢtır. Toprak örnekleri 10-1‟den 10-6‟ya kadar seyreltilerek bakteriyel ve fungal izolasyonlar yapılmıĢtır. Her toprak derinliği ve her seyreltme derecesi için 10 ar adet patates dekstroz agar (PDA) ve nutrient agar (NA) kullanılmıĢtır. Bakteriyel ve fungal izolasyonlar için kullanılan besi yerleri sırasıyla 2-4 gün ve 5-7 gün 28 °C‟de inkübe edilmiĢtir. Anız yakılmıĢ topraklarda 10-3 ve 10-4 seyreltmelerde 0-2.5, 2.5-5 ve 5-10cm toprak derinliklerinde sırasıyla 2,4x105, 2.8x105 ve 2,9 x105 kob (koloni oluĢturan birim) bakteri /g toprak; anız yakılmamıĢ topraklarda ise aynı konsantrasyonda ve aynı toprak derinliklerinde sırasıyla 3,3x105, 4 x105 ve 3,8x105 kob bakteri /g toprak sayımı yapılmıĢtır. Anız yakılmıĢ topraklarda 10-3 ve 10-4 konsantrasyonda 0-2.5, 2.5-5 ve 5-10cm toprak derinliklerinde sırasıyla 1.2 x104, 3 x104 ve 1.3 x104 kob fungus/g toprak; anız yakılmamıĢ topraklarda ise aynı konsantrasyonda ve aynı toprak derinliklerinde sırasıyla 2.9 x104, 2.1 x105 ve 3.6 x104 kob fungus /g toprak sayımı yapılmıĢtır. Sonuç olarak, anız yakılmamıĢ topraklarda fungal ve bakteriyel koloni sayısının farklı toprak derinliklerinde anız yakılmıĢlara oranla daha fazla olduğu tespit edilmiĢtir. Anız yakılan topraklarda biyolojik aktivite düĢtüğü için, toprağın sürdürülebilirliğini ve verimliliğini artırmada daha uygun anız yönetim sistemlerinin uygulanması gerekliliğini öneriyoruz. en_US
dc.identifier.startpage 633 en_US
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/5640
dc.institutionauthor Güler Güney, İnc
dc.institutionauthor Güler Güney, İnci
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Uluslararası Katılımlı Türkiye VI Bitki Koruma Kongresi en_US
dc.relation.publicationcategory Konferans Öğesi - Uluslararası - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Anız, Mardin, mikroorganizma, toprak, bakteri, fungus en_US
dc.title Mardin İlinde Anız Yakılan ve Yakılmayan Topraklarda Rizosfer Mikroorganizmalarının Belirlenmesi: Mısırda Anız Yakımı Topraktaki Bakteri ve FungusPopulasyonunu Etkiler mi? en_US
dc.type Conference Object en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 4d0057e0-01be-4649-9a87-71af85c0eb25
relation.isAuthorOfPublication 102417e1-3c88-4a34-abc2-278ccf97cd46
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 4d0057e0-01be-4649-9a87-71af85c0eb25
relation.isOrgUnitOfPublication ac23eb40-b66e-460b-a3d5-a853025f6b99
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery ac23eb40-b66e-460b-a3d5-a853025f6b99

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
E18.pdf
Size:
1.5 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: