Toprak, Lokman
dc.citation.totalcount | 4 | |
dc.date.accessioned | 2025-03-21T17:36:38Z | |
dc.date.available | 2025-03-21T17:36:38Z | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12514/7358 | |
dc.scopus.totalcitation | 4 | |
dc.title | Toprak, Lokman | |
dspace.entity.type | Person | |
person.affiliation.name | Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü | |
person.biography | Prof. Dr. Lokman Toprak, 1967 yılında Diyarbakır’da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimine Siirt’te tamamlamış, ardından Devlet Parasız Yatılı Okul Sınavlarıyla Bursa Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’ni kazanmış ve 1985 yılında mezun olmuştur. Üniversite eğitimini Çukurova Üniversitesi Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu'nda yapmıştır. Daha sonra, Dicle Üniversitesi’nde Maliye ve Ekonomi alanında yüksek lisans, İnönü Üniversitesi’nde ise İktisat Anabilim Dalı’nda doktora yapmıştır. Lisansüstü ve doktora çalışmalarında, turizm sektörünün genel ekonomik denge içerisindeki yeri ve bölgeler arası kalkınma farklılıklarını gidermedeki rolü üzerine yoğunlaşmıştır. Profesyonel kariyerinde turizm sektöründe; Turban Çeşme Otelleri ve Mersin Hilton Oteli gibi prestijli otellerde çalışmış, bu süreçte uygulamalı, sektörel bilgi birikimini derinleştirmiştir. Aynı zamanda, farklı turizm işletmelerinde çalışan ve işletmecilik görevleri üstlenmiştir. Diyarbakır Turizm Danışma Müdürlüğü’nde enformasyon memuru olarak çalışmıştır. Eğitim kariyerinde, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı çeşitli okullarda öğretmenlik, müdür yardımcılığı ve okul müdürlüğü yapmıştır. Akademik alana geçiş yaptıktan sonra, Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu'nun kurucu müdürü olarak görev almış ve ardından fakültenin kurulması sürecinde kritik bir rol üstlenmiştir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanlığı ve dekan yardımcılığı görevleri yürütmüş, 2023 yılında ise Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanlığı’na atanmış ve bu görevi halen sürdürmektedir. Araştırmaları, başta turizm ekonomisi ve gastronomi kültürü olmak üzere, yerel den yana turizm, Mardin’in geleneksel yemek kültürü, sağlık turizmi ve yerel mutfaklar gibi çeşitli alanları kapsamaktadır. Turizm Ekonomisi, Yoksulluk ve Yoksuldan Yana Turizm, Mardin ve Yemek Kültürü kitaplarının yanı sıra çok sayıda kitap editörlükleri, kitap bölümü yazarlıkları yapmış, akademik makaleler yazmış ve tezler yürütmüştür. Prof. Dr. Toprak, turizm ve gastronomi alanlarındaki sektörel deneyimlerini, akademik birikimi ile birleştirerek hem ulusal hem de uluslararası düzeyde bilime katkılar sunmaya devam etmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır. | |
person.biography | Prof. Dr. Lokman Toprak was born in Diyarbakır in 1967. After completing his primary and secondary education in Siirt, he entered Bursa Hotel Management and Tourism Vocational High School with the State Free Boarding School Exams and graduated in 1985. He completed his university education at Çukurova University Mersin School of Tourism and Hotel Management. Later, he completed his master's degree in Finance and Economics at Dicle University and his PhD in Economics at İnönü University. In his graduate and doctoral studies, he focused on the role of the tourism sector in the general economic balance and its role in eliminating development disparities between regions. In his professional career, he has worked in prestigious hotels such as Turban Çeşme Hotels and Mersin Hilton Hotel in the tourism sector, deepening his applied, sectoral knowledge in this process. At the same time, he has worked as an employee and manager in different tourism enterprises. He worked as an information officer at Diyarbakır Tourism Information Directorate. In his educational career, he worked as a teacher, deputy headmaster and headmaster in various schools affiliated to the Ministry of National Education. After moving to the academic field, he was the founding director of Mardin Artuklu University School of Tourism and Hotel Management and then played a crucial role in the establishment of the faculty. He served as Head of the Department of Gastronomy and Culinary Arts and Vice Dean, and in 2023 he was appointed Dean of Mardin Artuklu University Faculty of Tourism, a position he still holds. His research interests include tourism economics and gastronomic culture in particular, as well as local and regional tourism, Mardin's traditional food culture, health tourism and local cuisines. In addition to his books Tourism Economy, Poverty and Pro-Poor Tourism, Mardin and Food Culture, he has edited numerous books, written book chapters, academic articles and dissertations. Prof. Toprak continues to contribute to academia both nationally and internationally by combining his industry experience in tourism and gastronomy with his academic knowledge. He is married with three children. | en_US |
person.email | lokmantoprak@artuklu.edu.tr | |
person.familyName | Toprak | |
person.givenName | Lokman | |
person.id | A-0195 | |
person.identifier.gsid | pIjOrzsAAAAJ&hl=tr&oi=ao | |
person.identifier.orcid | 0000-0003-3144-2613 | |
person.identifier.rid | MGT-0331-2025 | |
person.identifier.scopus-author-id | 56426602400 | |
person.identifier.yokid | 60124 | |
person.jobTitle | Prof. Dr. | |
person.webSite | https://www.artuklu.edu.tr/turizm-fakultesi/dekan | |
relation.isOrgUnitOfPerson | 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e | |
relation.isOrgUnitOfPerson.latestForDiscovery | 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e | |
relation.isPublicationOfAuthor | d6b90e73-72aa-4a09-a7eb-609506e86f1b | |
relation.isPublicationOfAuthor | dc27410e-f663-4f40-860e-49b7baf9bef6 | |
relation.isPublicationOfAuthor | 3177785f-e540-451b-b1a7-f4ae01b5c62e | |
relation.isPublicationOfAuthor | 456b47c4-8e16-4d08-aa8c-fdeddc19c6f3 | |
relation.isPublicationOfAuthor | 69a99c50-ae49-4213-af70-8931aabc2c01 | |
relation.isPublicationOfAuthor | 541deaaa-06e5-4c9f-bb9a-322dbf51ad62 | |
relation.isPublicationOfAuthor | 8e595aaa-7132-4032-b817-e00d5d41b81b | |
relation.isPublicationOfAuthor | 9901ac38-6c90-4b69-a14c-6d9298da97af | |
relation.isPublicationOfAuthor | a692aebd-f832-47d9-ab30-c9a2dcdd549e | |
relation.isPublicationOfAuthor | 13a653bc-0f04-4021-8d90-e42856c4ba87 | |
relation.isPublicationOfAuthor | 0f356419-72df-4127-a962-04eb5d364766 | |
relation.isPublicationOfAuthor | 024992af-6574-4d1e-8437-be837268b3c0 | |
relation.isPublicationOfAuthor | 9e032ed6-bd04-4b43-a782-aa7230aa6dcb | |
relation.isPublicationOfAuthor | b329ba9f-4a68-4a66-9f8c-4ec6b51240b3 | |
relation.isPublicationOfAuthor | 1d4c2ba4-0dfd-4b5a-8000-80ef06e96853 | |
relation.isPublicationOfAuthor | 189cf252-a126-43e9-8691-2a778c66491e | |
relation.isPublicationOfAuthor | 0154d12f-9207-4dab-ad79-c26f04ac04b4 | |
relation.isPublicationOfAuthor | daca3d26-e2a9-43ab-979e-5cb17ebffea2 | |
relation.isPublicationOfAuthor | 51b451df-8e5f-4ae5-a90e-181bb5aedab6 | |
relation.isPublicationOfAuthor | dd8f97bb-9e99-4edd-8891-aa5c2ca790d9 | |
relation.isPublicationOfAuthor | 51dfa2e6-5749-4d7e-99eb-7d75c60f1e8c | |
relation.isPublicationOfAuthor | 47880dd1-6f91-4d04-93fc-29db81f63f7c | |
relation.isPublicationOfAuthor | 4cb2ab2b-f397-47fc-b5f1-88c1d139de32 | |
relation.isPublicationOfAuthor | 71125fcf-ebe4-478e-b993-0635c3dca0b3 | |
relation.isPublicationOfAuthor | 908f5d03-b8a3-4b7a-a16e-c93fd8d919a4 | |
relation.isPublicationOfAuthor | 29236f78-2b57-42e6-88f1-c1f820f6f56c | |
relation.isPublicationOfAuthor | f7654c36-b4cc-42c5-a8fb-4a94986ae978 | |
relation.isPublicationOfAuthor | 8abe35b5-0713-43cf-9957-6473efcd4112 | |
relation.isPublicationOfAuthor | fc369187-8335-49b5-9d08-ea272ce771b7 | |
relation.isPublicationOfAuthor | d175f236-9acd-4eb1-8088-662a403ec1e1 | |
relation.isPublicationOfAuthor.latestForDiscovery | 8e595aaa-7132-4032-b817-e00d5d41b81b |