MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Tuncer Gürkaş, Ezgi

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Job Title
Yardımcı Doç. Dr.
Email Address
Main Affiliation
Department of Architecture / Mimarlık Bölümü
Status
Former Staff
Website
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID

Sustainable Development Goals Report Points

SDG data could not be loaded because of an error. Please refresh the page or try again later.
Scholarly Output

2

Articles

1

Citation Count

0

Supervised Theses

0

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Conference Object
    Bir Sınır Yerleşiminin Morfolojisi: Nusaybin'de Kent Formunun Dönüşümü ve Sınır Üzerinden 'Çeper Kuşak' Kavramını Yeniden Düşünmek
    (Mersin Üniversitesi Yayınları, 2015) Bölük, Mehmet Fatih; Tuncer Gürkaş, Ezgi; Department of Architecture / Mimarlık Bölümü
    Bu araştırmanın amacı, Türkiye-Suriye sınırında bir yerleşim olan Nusaybin’i, TürkiyeCumhuriyeti’nin güneydoğu sınırlarının çizilmesinden sonra geçirdiği mekânsal vetoplumsal süreç içinde, devletin bölge ve sınır politikaları, uygulamaları ile dönüşen kentformunu analiz etmektir. Sınır kentinin morfolojik analizi, İngiliz kentsel morfolojiokulunun kurucusu olan M.R.G Conzen’ın‘tarihsel-coğrafi’ yaklaşımının benimsendiği,tarihsel, toplumsal ve mekânsal oluşumların iç içe geçtiği bir anlayışla aktarılmaktadır.Bununla birlikte, Conzen’ın ortaya koyduğu ‘çeper kuşak’ kavramı, sınır mekanı üzerindenyeniden tartışılmaktadır. Araştırmanın sonucunda, sınır mekanının kentin büyümesiniyönlendiren bir ‘sabitleyici hat’ olarak işlev gördüğü öne sürülmektedir. Dikenli teller,duvarlar ve mayınlı arazilerden oluşan sınır mekanının, hem iç hem de dış ‘çeper kuşak’olarak okunabileceği iddiası öne sürülmektedir. Bu ‘çeper-kuşak’ alanının atıl kalmasınedeniyle, sınır mekanının tasarlanması ve olası kentsel kullanımlara açılması üzerine birtartışma yürütülmektedir.
  • Article
    Belirsizlik mıntıkası ya da daimi istisna hali olarak sınır: Güneydoğu kampı içinde Mardin-Kızıltepe ikiz kampları
    (2014) Tuncer Gürkaş, Ezgi; Department of Architecture / Mimarlık Bölümü
    Sınır bölgeleri, tehlike potansiyelleri nedeniyle, egemen iktidarın yasaklı ve istisna haline getirdiği, çıplak hayatlar ve bedenler ürettiği belirsizlik mıntıkasında duruyor. Bu anlatımda, Agamben’in izinden giderek sınır bölgelerinin, egemenin hem dışladığı hem de hala içeride tuttuğu, istisna halinin kronikleştiği ‘kamp’lara dönüştüğü öngörülmektedir. Ne var ki, bu kamplarda deneyimlenen aidiyetin ve temsiliyetin sınırlarının, harita üzerinde belirlenmiş olandan farklı bir coğrafi algıya işaret ettiği iddia edilecektir. Bu nedenle, modern ulus-devletin kurguladığı ve dayattığı yapay bölünmeler yerine, toplumsal belleğin oluşturduğu kültürel ve mekânsal geçiş alanına bakmaya niyetlenen bu makale, Türkiye Güneydoğu sınır coğrafyasında de- neyimin ve belleğin ürettiği sınır tahayyülüne, bu algının nitelendirdiği ‘Bölge’ye, bir başka deyişle, olağanüstü halin olağanlaştığı Güneydoğu ‘kamp’ına odaklanıyor. Bu kamp içinde yer alan ikiz kamplar, Mardin merkez ve Kızıltepe ilçesi, bu sınır algısının mekânsal temsilleri üzerinden okunacaktır.