İflazoğlu, Nurhayat
Loading...
Name Variants
Job Title
Araş. Gör.
Email Address
Main Affiliation
Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Status
Former Staff
Website
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID

Scholarly Output
2
Articles
2
Citation Count
0
Supervised Theses
0
2 results
Scholarly Output Search Results
Now showing 1 - 2 of 2
Article Yiyecek-İçecek İşletmelerinde HACCP Sisteminin Uygulanmasının Önündeki Engeller: Mardin Örneği(Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2019) Gürbüz, Semra; Çelikel Güngör, Aslı; Arık Yüksel, Tuğba; İflazoğlu, Nurhayat; Toprak, Lokman; Toprak, Lokman; Gürbüz, Semra; Çelikel Güngör, Aslı; Arık Yüksel, Tuğba; İflazoğlu, NurhayatBu araştırmanın amacı, Mardin'deki yiyecek-içecek işletmecilerinde HACCP sistemi uygulamasında ortaya çıkan sorunları ve HACCP sistemine sahip olmayan işletmelerde sistemin uygulanmamasının nedenlerini belirlemektir. Çalışma Mardin’deki toplam 87 yiyecek–içecek işletmesi temsilcisi ile anket uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre; işletmelerin %20.7’sinde HACCP sistemi bulunmaktadır. Bu işletmelerin %38.9’u danışmanlık alacak kurum veya kişi bulamamalarını sistemi uygularken karşılaştıkları başlıca zorluk olarak belirtmektedir. İşletmelerinde HACCP sistemi bulunmayan 69 katılımcının %91.3’ü işletmelerinde gıda güvenliğini sağlamaya yönelik bir sistemin gerekli olduğunu ve %87.0’si sistemin kurulamamasındaki başlıca nedenin HACCP sistemi konusundaki bilgi eksikliği olduğunu belirtmişlerdir. Ülkemizde gıda güvenliğini sağlama konusunda yasal düzenlemeler bulunmakla birlikte, bu çalışma sonuçları uygulamada eksiklikler olduğunu ve bu eksikliklerin özellikle eğitim ve danışmanlık ihtiyacı konularında yoğunlaştığını göstermektedir. Gıda güvenliği konusundaki yetkili otoritelerce gıda güvenliğini sağlamaya yönelik sistemlerin kurulması konusundaki eğitim çalışmalarına önem verilmesi gerektiği düşünülmektedir.Article Overtourism Movements and Tourism Phobia in the Light of Media Coverage(2020) Kodaş, Betül; Can, İpek Itır; İflazoğlu, NurhayatTourism, which is one of the world's largest industries, has been tending to unwittingly\rendanger its own existence since 2012 when the number of international tourists rose to\rover 1 billion. One of the top challenges facing tourism in the 21st century is tourism phobia\rand the upward trend of the phobia in recent years. Anti-tourism movements have been\rrolled out in Barcelona and Venice under the motto \"this is not tourism, this is invasion\",\rleading to a ripple effect across Europe. The momentum of anti-tourism movements has\rattracted the interest of academics of tourism, and it has been argued that it is of priority for\rfurther studies. Anti-tourism movements led by local people result from overcrowding,\rnoise, infrastructural problems and similar challenges. The majority of people consider\rtourism not something that brings about benefits but a detrimental activity. In addition, such\rmovements wreak their anger on tourists, the least responsible party among the\rstakeholders. Tourism phobia is the fear, aversion or social rejection that the local citizens\rfeel in a destination towards tourists. One of the reasons behind tourism phobia's rise around\rthe world is media coverage without a question. How tourism phobia is interpreted and\rnarrated by media outlets is of capital importance as they have a direct influence on\rindividuals, groups of people and a society as a whole. To this end, the study, which relies\ron a descriptive analysis, addresses 16 news reports covered by international media outlets\rabout anti-tourism movements and tourism phobia. The analysis pointed to four main\rthemes in advent of overtourism, effects of overtourism and tourism phobia, anti-tourism\rpropagandas, measures and limitations, and a total of 20 thematic codes of those codes.