Geç Ekiminin Makarnalık Buğday (Triticum Durum L.) Genotiplerinin Fizyolojik, Kalite Ve Verim Özelliklerine Etkisi
Date
2023
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Duvar Yayınları
Open Access Color
OpenAIRE Downloads
OpenAIRE Views
Abstract
İnsan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan makarnalık buğday küresel
gıda güvenliği bakımından stratejik bir bitkidir. Bu çalışma makarnalık buğdayın
fizyolojik, kalite ve verim özelliklerinin incelenmesi ve bölgeye uygun
genotiplerin belirlenmesi amacıyla Diyarbakır koşullarında yürütülmüştür.
ICARDA’dan temin edilen 7 ileri hat ve 3 standart çeşit tesadüf blokları deneme
desenine göre yürütülen araştırmada; SPAD, NDVI, bitki boyu, tane verimi, bin
dane ağırlığı, protein, nişasta, yağ oranı, parlaklık L ve renk b* parametreleri
incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; tane verimi ve yağ içeriği
özelliği hariç genotipler arasında önemli farklılıklar olduğu belirlenmiştir.
Korelasyon analizine göre Bitki boyu özelliği ile tane verimi ve bin dane ağırlığı
özellikleri arasında negatif yönden önemli ilişki olduğu görülürken bin dane
özelliği ile L ve b* değerleri arasında pozitif yönden önemli ilişki olduğu
belirlenmiştir. Biplot analizine göre Seçkin 21 incelenen tüm özellikler yönünden
en stabil genotip olmuştur. Tane verimi için 53DSN-7099 genotipi ön plana
çıktığı görülmüştür. Korelasyon analizi ve biplot analizine göre başaklanma
dönemine ölçülen SPAD ve NDVI değerleri ile tane ve kalite özellikleri arasında
ilişkinin bulunmaması geç ekim çalışmalarında bu aletlerin seleksiyonda
kullanılamayacağı kanaati oluşmuştur.
Description
ORCID
Keywords
Makarnalık buğday, tane verimi, protein içeriği, renk değeri
Turkish CoHE Thesis Center URL
Fields of Science
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
TARIM, ORMAN VE SU BİLİMLERİNDE İLERİ VE ÇAĞDAŞ ÇALIŞMALAR