Küçük Aile İşletmelerinde Üretilen Diyarbakır Örgü Peynirinin Bileşim ve Bazı Biyokimyasal Özellikleri

dc.contributor.author Hatipoğlu, Abdulkerim
dc.contributor.author Çelik, Şerafettin
dc.contributor.other 09.03. Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
dc.contributor.other 9. Faculty of Health Sciences / Sağlık Bilimleri Fakültesi
dc.contributor.other 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi
dc.date.accessioned 2022-01-27T12:05:58Z
dc.date.available 2022-01-27T12:05:58Z
dc.date.issued 2021
dc.description.abstract Bu çalışmada, Diyarbakır yöresinde peynir üreten küçük aile işletmelerinden taze ve olgun Diyarbakır Örgü peyniri (DÖP) örnekleri alınmış ve bileşim ve bazı biyokimyasal özellikleri araştırılmıştır. İstatistiksel değerlendirmede, taze ve olgun peynirlerin yağ, kurumaddede (KM’de) yağ, kül, tuz ve KM’de tuz oranları ile titrasyon asitliği (TA)pH 4.6’da çözünen azot (ÇA), pH ve lipoliz değerleri arasındaki farklılık önemli bulunmuştur. Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği bağlamında, taze DÖP’ün yarı sert ve yarım yağlı, olgun peynirin ise sert ve az yağlı peynir sınıfında değerlendirilebileceği, KM’ de tuz oranlarının ise anılan tebliğde izin verilen orandan yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Küçük aile işletmelerinde üretilen DÖP’ün bileşimi standardize edilmeli, özellikle peynirin tuz oranı ilgili tebliğde izin verilen düzeye düşürülmelidir. en_US
dc.description.abstract In this study, the composition and some biochemical characteristics of fresh and mature Diyarbakır Örgü cheese samples obtained from small family plants producing cheese in Diyarbakır region were investigated. According to the statistical evaluation, the difference between the ratios of fat, fat in dry matter, ash, salt, dry matter, the titratable acidity, and soluble nitrogen values at pH 4.6, pH and lipolysis values of fresh and mature cheeses were found to be significant. In the context of the Turkish Food Codex Cheese Communiqué, it was concluded that fresh Diyarbakır Örgü cheese can be classified as semi-hard and semi-skimmed cheese, and mature cheese can be classified as hard and low-fat cheese, and that the salt content in dry matter is higher than the rate allowed in the aforementioned communiqué. The composition of Diyarbakır Örgü cheese produced in small family plants should be standardized, especially the salt content of cheese should be reduced to the level allowed in the relevant communiqué. en_US
dc.identifier.citation HATİPOĞLU A,ÇELİK Ş (2021). Küçük Aile İşletmelerinde Üretilen Diyarbakır Örgü Peynirinin Bileşim ve Bazı Biyokimyasal Özellikleri. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 21(4), 829 - 836. Doi: 10.35414/akufemubid.870324 en_US
dc.identifier.doi 10.35414/akufemubid.870324
dc.identifier.uri https://doi.org/10.35414/akufemubid.870324
dc.identifier.uri https://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRVek56Y3hNUT09/kucuk-aile-isletmelerinde-uretilen-diyarbakir-orgu-peynirinin-bilesim-ve-bazi-biyokimyasal-ozellikleri
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/3021
dc.indekslendigikaynak TR-Dizin en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi en_US
dc.relation.ispartof Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Diyarbakır Örgü peyniri; Geleneksel peynirler; Bileşim; Biyokimyasal özellikler en_US
dc.subject Diyarbakır Örgü cheese; Traditional cheeses; Composition; Biochemical properties en_US
dc.title Küçük Aile İşletmelerinde Üretilen Diyarbakır Örgü Peynirinin Bileşim ve Bazı Biyokimyasal Özellikleri en_US
dc.title.alternative The Compositional and Some Biochemical Characteristics of Diyarbakır Örgü Cheese Produced in Small Family Plants en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.id 0000-0002-1487-1953
gdc.author.id 0000-0002-5605-5735
gdc.description.department MAÜ, Fakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü en_US
gdc.description.endpage 836 en_US
gdc.description.issue 4 en_US
gdc.description.publicationcategory Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
gdc.description.startpage 829 en_US
gdc.description.volume 21 en_US
gdc.identifier.trdizinid 453771
relation.isAuthorOfPublication 8adff579-2c37-4cc1-84b4-08e0f1b093e2
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 8adff579-2c37-4cc1-84b4-08e0f1b093e2
relation.isOrgUnitOfPublication cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd
relation.isOrgUnitOfPublication 632fabc5-6bb5-43ef-8a92-8f603b8b9d34
relation.isOrgUnitOfPublication 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
c6021076-2c8a-43ec-b81d-0f8258ac673d.pdf
Size:
330.26 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Full Text - Article

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: