Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Beden ve Kitle İndekslerine Etkisi (Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan Arasında Karşılaştırmalı Bir Çalışma)

dc.contributor.author Hala Hassan El Sayed
dc.contributor.author Mona Mohamed El-shafei
dc.contributor.author Lokman Toprak
dc.contributor.author Toprak, Lokman
dc.contributor.other 11.01. Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
dc.contributor.other 11. Faculty of Tourism / Turizm Fakültesi
dc.contributor.other 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi
dc.date.accessioned 14.07.201910:49:13
dc.date.accessioned 2019-07-16T20:45:40Z
dc.date.available 14.07.201910:49:13
dc.date.available 2019-07-16T20:45:40Z
dc.date.issued 2015
dc.description.abstract Ergenlerde görülen beslenme alışkanlıkları ve uygulamaları veya yeme alışkanlıkları onların sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Alkolsüz içecekler, tatlı içecekler, fast food tüketiminin aşırı düzeylere varması alımı, meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar, süt ürünleri ve diğer kalsiyum katkılı gıdaların yetersiz alımı; düşük düzeylerde egzersiz yapımı ile artan obezite oranları ile ortaya çıkan olumsuz sağlık sonuçları; bu yaş grubunun beslenme ve yaşam tarzı özelliklerini yeniden gözden geçirmelerinin bir ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Bu çalışma Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye arasında karşılaştırmalı bir araştırma olarak farklı kültürlerde ağırlık fazlalığı ya da eksikliğinde (BMI) üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma 450 öğrencinin (her bölgeden 150) beslenme alışkanlıklarını ortaya çıkaracak bir anket formu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. BMI (ağırlık / boy2 kg / m 2) ölçülmüş (tüm ölçümler çalışma bölgelerinde de aynı koşullar altında alınmıştır) ve göreceli ağırlık endeksi olarak kullanılmıştır. Sonuçlar Suudi Arabistanlı öğrencilerin yaklaşık yarısının (% 43.33) kilolu, Türkiye'deki numunelerin çoğunluğunun (% 75.3) normal kilolu olduğunu, Mısır'da ise özellikle kadın katılımcıların 50.67%'sinin kilolu olduğunu ortaya koymuştur. Öte yandan sonuçlar; bütün faydalarına rağmen kahvaltının en sık atlanan öğün olması gibi üniversite öğrencileri arasında pek çok sağlıksız beslenme alışkanlıkları olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarını değiştirecek, sağlıklı gıda ve diyet çeşitliliğini tanıtacak; eğitim programları önermektedir. en_US
dc.description.abstract Dietary habits and practices or eating habits observed in adolescents may have detrimental consequences on their health. The adverse health consequences that may result from excessive intake of soft drinks, sweet drinks and fast foods consumption; inadequate intake of fruits, vegetables, whole grain foods, dairy products and other calcium-fortified foods; reduced levels of exercise ; and increasing obesity rates indicate a need to revisit the diet and lifestyle characteristics of this age group. This study aims to determine the effect of dietary habits of university students on the weight excess or deficiency (BMI) in different cultures as a comparative study among Egypt, Saudi Arabia and Turkey. A survey was carried out using a questionnaire to consider the dietary habits of 450 university students (150 from of each region). BMI (weight/height2, kg/m2) was measured (all measurements were taken under the same conditions at study regions) and used as index of relative weight. The results indicated that 50.67 % of participants in Egypt, especially female students, were overweight while nearly half of Saudi Arabian students (43.33%) were underweight and the majority of the sample in Turkey (75.3%) was normal weight. On the other hand the results found many of dietary habits which lead to unhealthy bodies among the university students like most often skipped breakfast despite its all benefits. The study suggested that increasing of educational nutritional programs which introduce healthy pattern of food and diet will improve the dietary habits of university students. en_US
dc.identifier.issn 1012-0165
dc.identifier.uri https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpNME1Ea3dNQT09
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/1477
dc.indekslendigikaynak TR-Dizin en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi en_US
dc.subject Sosyal Bilimler Tarihi en_US
dc.title Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Beden ve Kitle İndekslerine Etkisi (Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan Arasında Karşılaştırmalı Bir Çalışma) en_US
dc.title.alternative INFLUENCE OF DIETARY HABITS OF UNIVERSITY STUDENTS ON BODY MASS INDEX (BMI) (A COMPARATIVE STUDY AMONG EGYPT AND SAUDI ARABIA AND TURKEY) en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.coar.type text::journal::journal article
gdc.description.department [Belirlenecek] en_US
gdc.description.departmenttemp Mardin Artuklu Üniversitesi en_US
gdc.description.endpage 328 en_US
gdc.description.issue 2 en_US
gdc.description.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US]
gdc.description.startpage 315 en_US
gdc.description.volume 25 en_US
relation.isAuthorOfPublication 67960e71-b8cc-41d8-a639-6be4fc144aef
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 67960e71-b8cc-41d8-a639-6be4fc144aef
relation.isOrgUnitOfPublication 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e
relation.isOrgUnitOfPublication 46d347b2-ca6c-437b-a25c-534fb8c461ba
relation.isOrgUnitOfPublication 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e

Files