MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Determination of Chemical and Mineral Compositions of Promising Almond (Prunus amygdalus L.) Genotypes from Beyazsu (Mardin) Region

dc.contributor.author Kızmaz, Veysi
dc.contributor.author Kızmaz, Veysi
dc.contributor.other Department of Medical Services and Techniques / Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü
dc.date.accessioned 14.07.201910:49:13
dc.date.accessioned 2019-07-16T20:46:09Z
dc.date.available 14.07.201910:49:13
dc.date.available 2019-07-16T20:46:09Z
dc.date.issued 2017
dc.department MAÜ, Meslek Yüksekokulları, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü en_US
dc.description.abstract Mevcut çalışmanın amacı, Türkiye'nin Beyazsu (Mardin) yöresinde yetişen üstün badem genotiplerinin tohumlarındaki önemli kimyasal ve minerallerin kompozisyonlarını belirlemektir. Araştırmada incelenen badem genotiplerinin ham yağ, ham protein, toplam şeker, kül ve nem içerikleri sırasıyla %48.93 ile 55.96, %20.81 ile 25.99, %2.91 ile 4.06, %3.12 ile 4.69 ve % 2.28 ile 3.70 arasında değişmiştir. Ayrıca, tüm genotiplerde temel mineral olarak belirlenen potasyum içeriği 646.27 ile 925.13 mg 100g-1, bir sonraki en bol mineral olan fosfor içeriği 562.53 ile 701.93 mg 100g-1 arasında değişmiştir. Bunları magnezyum ve kalsiyum içerikleri takip ederek sırasıyla 217.13 ile 367.27 mg 100g-1 ve 190.97 ile 317.13 mg 100g-1 arasında değişmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına gore, badem genotiplerinin tohumlarının yenilebildikleri ve bazı endüstriyel uygulamalar için kullanılan değerli kimyasal ve minerallerin potansiyel kaynağı olduğu sonucuna varılabilir. en_US
dc.description.abstract The aim of the present work was to determine the compositions of main chemicals and minerals in kernels of promising almond genotypes grown in Beyazsu (Mardin) region of Turkey. In this context, the crude oil, crude protein, total sugar, ash and moisture contents of the almod gonetypes ranged from 48.93 to 55.96%, 20.81 to 25.99%, 2.91 to 4.06%, 3.12 to 4.69% and 2.28 to 3.70%, respectively. Moreover, potassium content was determined predominant mineral in all genotypes, ranging from 646.27 to 925.13 mg 100g-1; phosphorus content was the next most abundant mineral, ranging from 562.53 to 701.93 mg 100g-1; followed by magnesium and calcium contents, ranging from 217.13 to 367.27 mg 100g-1, 190.97 to 317.13 mg 100g-1, respectively. According to the results of this study, we can conclude that the kernels of almond genotypes are being potential sources of valuable chemical and mineral contents which might be used for edible and some industrial applications. en_US
dc.identifier.endpage 11 en_US
dc.identifier.issn 2149-8245
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.startpage 6 en_US
dc.identifier.trdizinid 282315
dc.identifier.uri https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpneU16RTFOUT09
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/1761
dc.identifier.volume 3 en_US
dc.indekslendigikaynak TR-Dizin en_US
dc.language.iso en en_US
dc.relation.ispartof Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Dergi en_US]
dc.subject Mühendislik en_US
dc.subject Ziraat en_US
dc.title Determination of Chemical and Mineral Compositions of Promising Almond (Prunus amygdalus L.) Genotypes from Beyazsu (Mardin) Region en_US
dc.title.alternative Beyazsu (Mardin) Yöresisindeki Üstün Badem (Prunus amygdalus Batsch) Genotiplerinin Kimyasal ve Mineral Kompozisyonlarının Belirlenmesi en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 060faf95-a81d-4651-a133-82e2827d357c
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 060faf95-a81d-4651-a133-82e2827d357c
relation.isOrgUnitOfPublication 256d1c0a-4c75-476b-b468-80c6b6a899f2
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 256d1c0a-4c75-476b-b468-80c6b6a899f2

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
10.24180-ijaws.298525-305999.pdf
Size:
488.75 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Araştırma Makalesi