MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Kırım Savaşı'nda Kuzey Kafkasya

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of History / Tarih Bölümü
Tarih Bölümü Türkçe ve Arapça dillerinde lisans, tezli, tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarına sahiptir. Öğretim elemanları Ortaçağ'dan Cumhuriyet dönemine farklı zaman aralıkları ve farklı coğrafyalarda ağırlıklı olarak Osmanlı ve Ortadoğu coğrafyası ile ilgili araştırmalar yapmaktadır. Sosyo-ekonomik, siyasi, idari ve kültürel tarih yazımında öğrencilere, araştırmacılara ve bölge tarihiyle ilgilenen tarihseverlere rehberlik edilmektedir. Programda yerel tarihten dünya tarihine geniş bir yelpazeyle açılan dersler ile öğrencilerin ve araştırmacıların uzmanlaşmak istedikleri konuda ihtisas sahibi olmaları hedeflenmektedir. Mardin şehri ve yer aldığı bölgenin zengin kültürel değerlerinden beslenen Tarih bölümü, objektif tarih yazımı bilincini güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Journal Issue

Events

Abstract

Kırım Savaşı Osmanlı-Rus ilişkilerindeki önemli dönüm noktalarından biridir. Osmanlı Karadeniz'de düşüşe geçen etkisini Avrupalı müttefiklerinin desteği ile birlikte korumaya çalışırken, Rusya ise hem Balkanlar'da hem de Kuzey Kafkasya'daki nüfuzunu arttırmaya çalışmıştır. Rusya'nın bu politikasına karşı Kuzey Kafkasya'daki direniş grupları bir yandan kendi içlerinde bir birlik oluşturmaya çalışırken, Osmanlı'nın ve onun müttefiklerinin desteğini kazanmaya çalışmışlardır. Herhangi bir birlik oluşturmak ve organize bir direniş sağlamaktan uzak olan Kuzey Kafkasya'daki hareketler savaş sonrasında Rusya'nın Kafkasya bölgesine topyekün bir işgal ve kolonizasyon faaliyeti başlatmasıyla son bulmuştur. Bölgedeki savaş ve direniş yerini yüzbinlerce Çerkesin sürgün edildiği ve katliamlara maruz kaldığı tarihin en büyük trajedilerinden birine bırakmıştır. Bu çalışmada Kırım Savaşı ve sonrasında Kuzey Kafkasya'da ortaya çıkan durum değerlendirilecektir.

Description

Keywords

Tarih, Siyasi Bilimler, Asya Çalışmaları, Coğrafya, Uluslararası İlişkiler

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Volume

Issue

35

Start Page

233

End Page

249