MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Turist Rehberlerinin Coğrafi İşaretli Ürünlere Yönelik Farkındalıkları

dc.contributor.authorAkgül, Onur
dc.contributor.authorAktaş, Abidin Can
dc.contributor.authorGökdemir, Sinan
dc.date.accessioned2025-02-15T19:42:24Z
dc.date.available2025-02-15T19:42:24Z
dc.date.issued2023
dc.departmentArtuklu Universityen_US
dc.department-tempMARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ,MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ,ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİen_US
dc.description.abstractBu araştırma turist rehberlerinin, kırsal kalkınmayı ve ürünlere teşvik etmeye yönlendiren coğrafi işaretli ürünlere yönelik farkındalıklarının ve tur sırasında kullanımlarının olup olmadığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu yönüyle çalışmanın, coğrafi işaretli ürünlerin farkındalığı ve turistik ürün olarak kullanılması ve kırsal kalkınmayı desteklemesi anlamında önemli olduğu düşünülmektedir. Çalışmanın amacı kapsamında Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odasına (ÇARO) kayıtlı olan turist rehberlerinin, Çanakkale, Balıkesir ve Tekirdağ illerine ait coğrafi işaretli ürünler konusundaki farkındalıkları ve kullanım düzeyleri belirlenmiştir. 25 turist rehberiyle 2021 yılı Eylül-Ekim ayı içerisinde pandemi koşulları nedeniyle online ortamda görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmada, turist rehberlerinin coğrafi işaretli ürün kavramına ilişkin bilgilerinin olduğunu fakat ürün bilgilerinin kısıtlı olduğu ortaya çıkmıştır. Çanakkale, Balıkesir ve Tekirdağ bölgelerindeki turlarında Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale Domatesi, Gelibolu Sardalyesi, Lapseki Kirazı ve Ayvalık Tostu gibi bazı coğrafi işaretli olmayan ürünleri de tanıttıkları ifade edilmiştir. Başta Ezine Peyniri olmak üzere zeytin ve zeytinyağının turlarında tanıtımını yaptıkları ve bu bölgelerdeki gastronomi turlarının artması gerektiği görüşünün hâkim olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca turist rehberlerinin görüşleri doğrultusunda ziyaretçilerin coğrafi işaretli ürünleri deneyimleyeceği çeşitli tur güzergâhları ve süreleri konusunda önerilerde bulunulmuştur.en_US
dc.identifier.citationcount0
dc.identifier.doi10.33083/joghat.2023.297
dc.identifier.endpage755en_US
dc.identifier.issn2619-9548
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.scopusqualityN/A
dc.identifier.startpage738en_US
dc.identifier.trdizinid1185873
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.33083/joghat.2023.297
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1185873/turist-rehberlerinin-cografi-isaretli-urunlere-yonelik-farkindaliklari
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12514/6482
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.wosqualityN/A
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofJournal of gastronomy, hospitality and travel (Online)en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectOtelciliken_US
dc.subjectKonaklamaen_US
dc.subjectSpor Ve Turizmen_US
dc.subjectÇevre Çalışmalarıen_US
dc.subjectBeşeri Bilimleren_US
dc.titleTurist Rehberlerinin Coğrafi İşaretli Ürünlere Yönelik Farkındalıklarıen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files