Yarı Kurak İklim Şartlarında Ekmeklik Buğday (Triticum Aestivum L.) Çeşitlerinde Verim ve Bazı Kalite Unsurlarının Belirlenmesi

dc.contributor.author Dogan, Yusuf
dc.contributor.author Dogan, Serap
dc.date.accessioned 2024-01-10T10:00:29Z
dc.date.accessioned 2025-09-17T14:28:28Z
dc.date.available 2024-01-10T10:00:29Z
dc.date.available 2025-09-17T14:28:28Z
dc.date.issued 2023
dc.description.abstract Bu araştırma, Mardin ili ve çevresinde yaygın olarak yetiştirilen 10 ekmeklik buğday çeşidinin verim unsurları, tane verimi ve bazı kalite faktörlerinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Mardin-Kızıltepe koşullarında 2019-20 ve 2020-21 yetiştirme sezonlarında yağışa dayalı şartlarda Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Varyans analiz sonuçlarına göre; bitki boyu 83.7-102.0 cm; başak uzunluğu 11.0-14.2 cm; başakta tane sayısı; yüz tane ağırlığı 30.5-38.8 g; biyolojik verim 582.5-644.1; hasat indeksi %30.1-38.9; hektolitre 72.2-80.4 kg/hl; protein oranı %13.1-15.8 ve tane verimi 176.9-247.7 kg da-1 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Çeşitlerin incelen özellikleri bakımından önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Tane verimi ve yüz tane ağırlığı bakımından en yüksek değerler Ceyhan-99 çeşidinde elde edilirken, protein oranı ve hektolitre değerleri bakımından Dinç çeşidi üstün çıkmıştır. Bu çalışmada Ceyhan 99, Pehlivan ve Sgittario çeşitleri tane verimi için Mardin ili ve çevresine önerilebilir. en_US
dc.identifier.doi 10.29050/harranziraat.1314562
dc.identifier.issn 2587-1358
dc.identifier.uri https://doi.org/10.29050/harranziraat.1314562
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1212560/yari-kurak-iklim-sartlarinda-ekmeklik-bugday-triticum-aestivum-l-cesitlerinde-verim-ve-bazi-kalite-unsurlarinin-belirlenmesi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/9644
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Ziraat Mühendisliği en_US
dc.title Yarı Kurak İklim Şartlarında Ekmeklik Buğday (Triticum Aestivum L.) Çeşitlerinde Verim ve Bazı Kalite Unsurlarının Belirlenmesi en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files