MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Abelmoschus Esculentus Yaprağı Kullanılarak Gümüş Nanopartiküllerin Yeşil Sentezi ve Bazı Gıda Patojenleri Üzerindeki Antimikrobiyal Etkileri

dc.contributor.author Hatipoğlu, Abdulkerim
dc.contributor.other Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
dc.date.accessioned 2025-05-15T19:20:17Z
dc.date.available 2025-05-15T19:20:17Z
dc.date.issued 2021
dc.department Artuklu University en_US
dc.department-temp Mardin Artuklu Üniversitesi en_US
dc.description.abstract Bu çalışmada, Abelmoschus esculentus (AE) yaprağı özütü kullanılarak düşük maliyetli, çevre dostu ve kolay bir şekilde gümüş nanopartiküller (AgNP’ler) sentezlendi. Ultraviyole-görünür (UV-vis.) Spektrofotometre analiz verilerine göre, nanokristaller 431 nm'de karakteristik bir tepe noktası gösterdi. Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Transmisyon Elektron Mikroskobu (TEM) ve enerji dağılımlı X-Işını Spektroskopisi (EDX) analizleri, biyolojik yolla sentezlenen AgNP'lerin morfolojik yapılarının küresel olduğunu ortaya koydu. XRD analizi sonuçlarına göre AgNP'lerin kristal yapılarının kübik olduğu görüldü. Nanopartiküllerin boyutu, Debye-Scherrer denklemi ile 19.05 nm olarak hesaplandı. Sentezlenen nanomalzemenin zeta potansiyeli -9.83 mV ve zeta boyutu da 142.2 nm olarak ölçüldü. AgNP'lerin, gıda patojenlerinden Staphylococcus aureus ATCC 29213, Escherichia coli ATCC25922, Bacillus subtilis ATCC11774, Pseudomonas aeruginosa ATCC27833 ve Candida albicans üzerindeki Minimum İnhibitör Konsantrasyonu (MİK) değerlerinin (mg/mL) sırasıyla 0.125, 0.50, 0.0312, 0.125 ve 0.125 düzeyinde olduğu tespit edildi. en_US
dc.identifier.doi 10.17474/artvinofd.971246
dc.identifier.endpage 246 en_US
dc.identifier.issn 2146-1880
dc.identifier.issn 2146-698X
dc.identifier.issue 2 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 239 en_US
dc.identifier.trdizinid 492288
dc.identifier.uri https://doi.org/10.17474/artvinofd.971246
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/492288/abelmoschus-esculentus-yapragi-kullanilarak-gumus-nanopartikullerin-yesil-sentezi-ve-bazi-gida-patojenleri-uzerindeki-antimikrobiyal-etkileri
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/8916
dc.identifier.volume 22 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.institutionauthor Hatipoğlu, Abdulkerim
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Mikrobiyoloji en_US
dc.subject Kimya en_US
dc.subject Tıbbi en_US
dc.subject Biyoteknoloji Ve Uygulamalı Mikrobiyoloji en_US
dc.subject Toksikoloji en_US
dc.title Abelmoschus Esculentus Yaprağı Kullanılarak Gümüş Nanopartiküllerin Yeşil Sentezi ve Bazı Gıda Patojenleri Üzerindeki Antimikrobiyal Etkileri en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 8adff579-2c37-4cc1-84b4-08e0f1b093e2
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 8adff579-2c37-4cc1-84b4-08e0f1b093e2
relation.isOrgUnitOfPublication cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd

Files