MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

The Social Significance of Vaccination and Infodemia in the Context of COVID-19

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

STED/Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Nursing / Hemşirelik Bölümü
Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu, 1996 yılında Dicle Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulmuş olup, 2007 yılında kurulan Mardin Artuklu Üniversitesi’ne bağlanmıştır. 2019 yılında 30749 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi uyarınca Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak resmî gazetede yayımlanan Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu'nun Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne dönüştürülmesine yönelik karar ile Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi kurulmuştur. Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, bilimsel gelişmelere dayalı olarak toplumun sağlık gereksinimlerine yanıt vermek için, etik değerlere uygun, etkili iletişim sağlayan, problem çözme ve araştırma becerilerine sahip, değişim yaratabilen, insan haklarına saygılı lisans düzeyinde hemşire yetiştirmektedir. Bu bölümden mezun olan hemşireler büyük oranda hastanelerde hemşirelik yapmakla beraber farklı alanlarda çalışma imkanlarına da sahiplerdir.

Journal Issue

Events

Abstract

The most important preventive health services for the individuals, one of the fundamental steps in protection and promotion of public health, is immunization. Vaccination has many benefits for both public health and socioeconomic aspects. Vaccines rank at the top of the most important breakthroughs in public health in the twentieth century. Currently, humanity is afflicted with a new pandemic. Today, humanity is in trouble with a new pandemic. There is no medication known to cure COVID-19 completely. It is currently treated symptomatically. Besides the social struggle such as social isolation, hygiene, mask, distancing, our sole weapon is vaccination and herd immunity. In countries succeeding in vaccinating against Covid-19 in the world, the rates of infection, need for intensive care and hospitalization and death toll are decreased with increases in vaccination rates above a certain level. However, recently, anti-vaccine attitudes, discourses and behaviors have started to constitute the agenda. It is vital to be vaccinated to protect the population from vaccine-preventable infectious diseases. Therefore, vaccine hesitancy, anti-vaccine and infodemic must be combated.
Toplum sağlığının korunmasında ve yükseltilmesinde önemli basamaklardan biri olan kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinin en önemlisi bağışıklama ve dolayısıyla da aşılamadır. Aşılamanın sadece toplum sağlığı alanında değil, sosyoekonomik açıdan da pek çok faydaları söz konusudur. Aşılar 20. yüzyılda halk sağlığı alanında gerçekleştirilmiş en önemli başarılar listesinde ilk sıradadır. Dünyamız ve insanlık tarihi günümüze değin pek çok pandemi deneyimlemiştir. Günümüzde ise insanlığın başı yeni bir pandemiyle derttedir. COVID-19’u kesin olarak tedavi ettiği bilinen bir ilaç henüz piyasada yoktur. Toplumsal mücadelenin yanı sıra (sosyal izolasyon, hijyen, maske, mesafe gibi) tek silahımız aşılama ve toplumsal bağışıklığın sağlanmasıdır. Dünyada Covid-19’a karşı aşılamada yol almış ülkelerde, aşı oranlarında belli bir düzeyin üzerine çıkan artışlarla, enfeksiyon, hastaneye yatış, yoğun bakım ihtiyacı ve ölüm oranlarında bir azalma etkisinin başladığı görülmektedir. Hal böyleyken son zamanlarda aşı karşıtı tutumlar, söylemler, davranışlar gündemi meşgul etmeye başlamıştır. Sonuç olarak aşılanmak ya da aşılanmamak bireysel bir karar değildir. Toplumu aşı ile önlenebilir bulaşıcı hastalıklardan korumak için aşılanmak önemlidir. Dolayısıyla aşı tereddüdü, aşı karşıtlığı ve infodemiyle mücadele edilmelidir.

Description

Keywords

Vaccine, Anti-vaccine, COVID-19, Infection, Herd Immunity, Infodemic, Aşı, Aşı Karşıtlığı, Covid 19, Enfeksiyon, Toplumsal Bağışıklık

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

STED/Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi

Volume

31

Issue

5

Start Page

380

End Page

387