MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Origen: Exegesis and philosophy in early christian Alexandria

No Thumbnail Available

Date

2011

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Ashgate Publishing Ltd

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of History / Tarih Bölümü
Tarih Bölümü Türkçe ve Arapça dillerinde lisans, tezli, tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarına sahiptir. Öğretim elemanları Ortaçağ'dan Cumhuriyet dönemine farklı zaman aralıkları ve farklı coğrafyalarda ağırlıklı olarak Osmanlı ve Ortadoğu coğrafyası ile ilgili araştırmalar yapmaktadır. Sosyo-ekonomik, siyasi, idari ve kültürel tarih yazımında öğrencilere, araştırmacılara ve bölge tarihiyle ilgilenen tarihseverlere rehberlik edilmektedir. Programda yerel tarihten dünya tarihine geniş bir yelpazeyle açılan dersler ile öğrencilerin ve araştırmacıların uzmanlaşmak istedikleri konuda ihtisas sahibi olmaları hedeflenmektedir. Mardin şehri ve yer aldığı bölgenin zengin kültürel değerlerinden beslenen Tarih bölümü, objektif tarih yazımı bilincini güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Journal Issue

Events

Abstract

The past two decades have seen an explosion of interest in the late antique philosophical commentary tradition. This chapter explores the idea of translating the scholastic social experience by briefly considering the projects undertaken by four very different commentators active in the 520s and 530s. It looks at Olympiodorus' commentary on Plato's Gorgias, one of the earliest and least polished works written by the productive and long-lived scholar. The chapter considers how some facets of the project undertaken by Boethius suggest that he anticipates that his ideas will not be interpreted in a traditional classroom setting. It examines the puzzling decision of Sergius of Reshaina to write a Syriac commentary of an Aristotelian work for which no Syriac translation existed. Elias' description suggests something that is both self-evident and seldom recognized in modern discussions of the philosophical commentaries composed during late antiquity.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Interpreting the Bible and Aristotle in Late Antiquity: The Alexandrian Commentary Tradition between Rome and Baghdad

Volume

Issue

Start Page

151

End Page

164