MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Ekmeklik Buğdayın (triticum Aestivum) Çimlenme ve Fide Döneminde Tuzluluk Stresine Toleransının Diallel Analizi

dc.contributor.authorKızılgeçi, Ferhat
dc.date.accessioned2025-02-15T19:41:03Z
dc.date.available2025-02-15T19:41:03Z
dc.date.issued2021
dc.departmentArtuklu Universityen_US
dc.department-tempMARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİen_US
dc.description.abstractTuz stresi en önemli abiyotik stres faktörlerinden biridir ve dünyadaki sulanan alanın yaklaşık olarak % 20'sini etkilemektedir. Bu çalışma, dört ekmeklik buğday ebeveyni ve bunların 4 x 4 tam diallel melezlerinin erken fide aşamasında (kök uzunluğu, koleoptil uzunluğu, sürgün uzunluğu, çimlenme hızı ve çimlenme gücü) tuzluluk stresine tepkisini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Ebeveynler ve F2 hibridlerine sodyum klorür (NaCl) uygulanarak (0 kontrol, 100 mMol) laboratuvar koşullarında değerlendirildi. Genel (GUY) uyum yeteneğinin kareler ortalaması incelenen tüm özellikler için oldukça yüksek düzeyde olumlu ve önemli bulunmuştur. GUY: ÖUY (özel uyum yeteneği ) oranı, incelenen tüm özellikler için bir den büyük bulunmuş bu da eklemeli gen etkisinin eklemeli olmayan gen etkisinden daha yüksek bir katkı sağladığını göstermiştir. Stres koşulları altında 84CZT04 çeşidi GUY etkileri yönünden koleoptil uzunluğu, kök uzunluğu ve sürgün uzunluğu özellikleri için istenen kombiner olduğunu göstermiştir. Melezlerin ÖUY etkilerine ilişkin tahminlerde ise, her iki koşulda 1 × 4 ve 3 × 1'in kök ve sürgün uzunluğu özellikleri için ümitvar melez kombinasyonlar olduğu görülmüştür.en_US
dc.identifier.citationcount2
dc.identifier.doi10.29050/harranziraat.755280
dc.identifier.endpage29en_US
dc.identifier.issn2587-1358
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.scopusqualityN/A
dc.identifier.startpage23en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29050/harranziraat.755280
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12514/6397
dc.identifier.volume25en_US
dc.identifier.wosqualityN/A
dc.institutionauthorKızılgeçi, Ferhat
dc.language.isoenen_US
dc.relation.ispartofHarran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.titleEkmeklik Buğdayın (triticum Aestivum) Çimlenme ve Fide Döneminde Tuzluluk Stresine Toleransının Diallel Analizien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files