MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Türk eğitim sisteminin kademelendirilmesinin 4+4+4 bağlamında incelenmesi

Thumbnail Image

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Educational Sciences / Eğitim Bilimleri Bölümü
Eğitim Bilimleri Bölümü, eğitim ve öğretim hizmetleri bağlamında lisansüstü eğitim programları yoluyla bilim uzmanlığı derecesi sunmakta, uzmanlık adayları bu dereceye tezli, tezsiz, birinci öğretim ve ikinci öğretim gibi çeşitli öğretim seçeneklerini kullanarak erişebilmektedirler. Bölümümüz ayrıca çok sayıda lisans mezununu Pedagojik Formasyon Sertifika Programı dahilinde eğiterek mezunlara ‘öğretmen adayı’ yetkisi, bilgisi ve becerisi kazandırmıştır. Bölümümüzün zengin kadrosu, söz konusu sertifikasyona dair Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurumu tarafından yakın gelecekte öngörülmesi beklenen yeni öğretmen adayı yetiştirme yöntemlerini uygulayabilecek niteliğe sahiptir. Eğitim Bilimleri Bölümümüz, bugüne kadar gerçekleştirdiği çok sayıda bilimsel ve akademik çalışma yoluyla bölgesel, ulusal ve uluslararası bağlamda eğitim süreçlerinin niteliğinin artırılmasına katkıda bulunmuştur. Avrupa Birliği, Millî Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi paydaşlar ile personel eğitimi, beceri kazandırma eğitimi, okullarda katılım ve niteliğin artırılması gibi başlıklarda proje faaliyetleri yürütülmüş, ulusal ve uluslararası kapsamda çok sayıda bilimsel eser üretilmiş ve eğitim sorunlarının araştırılması ve bu sorunlara çözüm bulunması adına çok sayıda bilimsel toplantıya katılım sağlanmıştır. Bölümümüzün güçlü akademik yapısı, söz konusu çalışmaların gelecekte nitelik düzeyi daha da artırılarak gerçekleşeceği yönünde önemli bir fırsat tanımaktadır. Bölümümüzde eğitim görmek isteyen öğrencileri ve bölümümüz ile işbirliği kurmak isteyen tüm paydaşları nitelikli, kurumsal, saygın, akademik ve bilimsel süreçlerin önemli bir paydaşı olmaya davet ediyoruz.

Journal Issue

Events

Abstract

Bu araştırmanın amacı, eğitim kademelendirmesini 4+4+4 bağlamında çözümlemektir. Bu kapsamda eğitim kademelendirilmesinin nedenlerini anlamak ve getiriliş nedenlerini, arka planını ve bunun ihtiyacı karşılama düzeyini öğretmenlerin ve okul idarecilerinin görüşlerinden yararlanarak belirlemek hedeflenmiştir. Araştırma sonuçları 4+4+4 sisteminden etkilenen bütün kesimler için sistemi daha iyi görebilme ve anlayabilme fırsatı sağlayacak olup özellikle eğitime yön veren eğitim bilimciler ve politika yapıcılar açısından örnek teşkil edecektir. Çalışma, nitel bir çalışma olup olgu bilim (fenomenoloji) araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Eskişehir ilinde amaçlı örneklemin maksimum çeşitlilik yöntemi ile seçilmiş öğretmenler ve okul yöneticileri oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından yüz yüze ve online görüşmelerle toplanmış olup içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Veri analizinden elde edilen bulgular; 4+4+4 eğitim kademelendirmesi, okula başlama yaşı ve 1.sınıfta farklı yaş gruplarının aynı sınıfta eğitim alması yönüyle pedagojik açıdan uygun olmadığı, eğitim alanındaki değişikliklere eğitim uzmanları ve uygulayıcılarından çok ülkeyi yöneten kişilerin siyasi görüşünün etkili olduğu sonucunu göstermektedir.
The purpose of this research; to analyze the educational grading in the context of 4+4+4. In this context, it has been tried to understand the reasons for educational grading and to determine the reasons for its introduction, its background and the level of meeting the needs by using the opinions of teachers and school administrators. The results of the research will provide the opportunity to see and understand the system better for all segments affected by the 4+4+4 system and will set an example for politicians and educational scientists who direct education. This is qualitative research and phenomenology research design has been used. The study group consisted of maximum variety method teachers and school administrators in Eskişehir province. İn order to collect data in the research, a semi-structured interview form developed by the research has been used. The datas has been collected through face to face and online interviews and analyzed through the method of content analysis. Data analysis findings show that 4+4+4 education system is not pedogogically appropriate in terms of the school starting age and the education of diffirent age groups in the same class in the fisrt grade and the political opinions of the country's rulers is more effective than educational experts and practitioners in the changes of education field.

Description

Keywords

eğitimin kademelendirilmesi, 4+4+4 eğitim modeli, eğitim sisteminde değişim, Education of staging, 4+4+4 education model, change in education system, Eğitim ve Öğretim, Education and Training

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

120