MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Mardin'in kültürel miras unsurlarının korunması ve turizm amaçlı kullanılmasına yönelik paydaş algısı

Thumbnail Image

Date

2023

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Tourism Management / Turizm İşletmeciliği Bölümü
Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu 2010 yılında kurulmuş ve 2011-2012 akademik yılından itibaren bünyesinde “Konaklama İşletmeciliği Bölümü” ile turizm alanında eğitim vermiştir. Millî Eğitim Bakanlığı’nın teklif yazısı üzerine, 28/03/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun ek 30’uncu ve ek 158’inci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 04/06/2018 tarihinde Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olan Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun kapatılmasına ve aynı tarih ve kanun maddesi uyarınca “Turizm Fakültesi” kurulmasına karar verilmiştir. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü'nün, Turizm Fakültesi Konaklama İşletmeciliği Bölümü adının Turizm İşletmeciliği Bölümü olarak değiştirilmesi konusundaki teklifi 10/04/2018 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, mevcut öğrencilerin statülerinin korunması şartı ile söz konusu teklif uygun görülmüştür. 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında “Turizm İşletmeciliği” adı altında öğrenci alınacaktır.

Journal Issue

Events

Abstract

Kültürel mirasın korunması ve turizm amaçlı kullanımına yönelik bu çalışma Mardin kültürel mirasının turizme kazandırılarak korunması konusunda bilinçlenmeyi sağlamak için yapılması gerekenleri anlatmak ve bu bağlamda turizmde kendini geliştirmiş insanların düşüncelerini belirlemek amacıyla yazılmıştır. Kültürel miras kavramının alan yazında çerçevesinde tanımı ve sınırları, somut ve somut olmayan kültürel miras, kültürel mirasın önemi, kültürel mirasın korunması ve korunmasında karşılaşılan zorluklar gibi turizmle alakalı konu kapsamında ele alınan kavramlar dikkate alınıp araştırmanın yapıldığı alana ait alan yazın taraması yapılmıştır. Çalışmanın amacına uygun olarak Mardin'de turizm sektöründe yer alan 17 kişi örneklem grubunu oluşturmaktadır. Araştırmada yöntem olarak nitel görüşme tekniği kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen bilgiler değerlendirilerek bazı önerilerde bulunulmuştur. Araştırma bulgularına bağlı olarak Mardin'in turizm açısından kıymetli kültürel miras unsurlarına ev sahipliği ettiği, her mevsimde turizm aktivitelerinin varlığına karşın bu unsurların yeterince öneminin anlaşılmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
This study, aimed at the protection of cultural heritage and its use for tourism purposes, has been written to explain what needs to be done to raise awarenessa bouth the protection of Mardin's cultural heritage by bringing it into tourism and to determine the thoughts of people who have improved themselves in tourism. With in the frame work of the literature, the definition and boundaries of the concept of cultural heritage, tangible and intangible cultural heritage, the importance of cultural heritage, the concepts discussed with in the scope of tourism, such as the protection and preservation of cultural heritage, were taken into account and the literature review of the area in which there search was conducted was carried out. In accordance with the purpose of the study, 17 people in the tourism sector in Mardin constitute the sample group. Qualitative interview technique was used as a method in the research. Some suggestions were made by evaluating the information obtained from the participants. Depending on the research findings, it has been concluded that Mardin hosts valuable cultural heritage elements in terms of tourism, and the importance of these elements is not understood enough despite the existence of tourism activities in every season.

Description

Keywords

Turizm, Tourism

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

95