MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

When Religion Takes the Stage: How the Coup Regime Instrumentalizes Religion in Securitizing Muslim Brotherhood in Egypt

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Sage Publications inc

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Political Science and International Relations / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
Siyaset Bilimi, sürekli değişim içinde olan dünyayı siyasî, toplumsal ve iktisadî açılardan kavramayı sağlayan bilimsel bir disiplindir. Bu disiplin, siyasî ve idarî konuların bilimsel çalışmasıyla ilgilenir ve genel iktidar ilişkilerinden bireyin gündelik hayatında görülen iktidar ilişkilerine dek uzanan geniş bir alanı bilimsel bir bakış açısıyla inceler. Uluslararası İlişkiler, Siyaset Biliminin bir dalıdır ve "uluslararası sistem" içindeki aktörlerin, özellikle de uluslararası ilişkilerin temel aktörü olarak kabul edilen devletlerin, diğer devletlerle, uluslararası/bölgesel/hükûmetler arası örgütler, çok uluslu şirketler, uluslararası normlar ve uluslararası toplumla olan ilişkilerini inceleyen bir disiplindir. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, İktisat (Uluslararası İktisat, Uluslararası Siyasî İktisat), Tarih (Siyasî Tarih), Hukuk (Anayasa Hukuku, İdare Hukuku ve özellikle Uluslararası Hukuk), Felsefe (Siyaset Felsefesi ve Etik), Sosyoloji, Psikoloji, Coğrafya ve Antropoloji gibi pek çok farklı disiplinden faydalanır. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü 2014-2015 öğrenim döneminde ilk öğrencisinin eğitime başlamasıyla birlikte faaliyete geçti. 2020 itibariyle üçüncü dönem mezunlarını veren bölümümüzde ayrıca 2016’da Yüksek Lisans Programı açıldı. 2020 Güz dönemiyle birlikte yine Yüksek Lisans programına öğrenci alacak bölümümüzde ayrıca Doktora programının da açılması planlanmaktadır.

Journal Issue

Events

Abstract

This study explores the strategic deployment of religion by the Egyptian military regime as a legitimizing tool for the 2013 military coup and ensuing rule. Central to the analysis is the role of the Egyptian Dar al-Ifta, a pivotal state religious institution, in securitizing the Muslim Brotherhood and its affiliates. While multiple frameworks exist to dissect regime preservation tactics, the research harnesses securitization theory to illuminate these strategies. Grounding the arguments in the foundational works of Juha Vuori in nondemocratic contexts, it contends that the Egyptian military regime tactically utilized religious institutions to securitize its adversaries and enriches the extant literature by integrating securitization principles within the Egyptian context and emphasizes underexplored narratives from the Global South. Moreover, it seeks to bridge a research gap on the nexus between religious institutions and individual actors and delves into the intricate interplay between religious and political discourses by examining speeches and statements infused with religious rhetoric for legitimization.

Description

Ibrahimoglu, Ahmet Fathy/0009-0002-5675-1180; Rakipoglu, Mehmet/0000-0002-6287-6943

Keywords

Religion, Politics, Securitization, Egypt, Dar Al-Ifta

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Q3

Source

Volume

11

Issue

3

Start Page

360

End Page

380