MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Durum Buğday Genotiplerinde Bazı Morfolojik Özelliklerin Ekin Sap Arısı ((Cephus Pygmaeus L. (Hymenoptera: Cephidae)) Zararı Bakımından Değerlendirilmesi

Thumbnail Image

Date

2019

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Seed Production / Tohumculuk Teknolojisi Bölümü
Programın amacı; özellikle yabancı döllenen bitkilerde çok büyük bir tohumculuk pazarı oluşması, çok uluslu birçok şirketin Türkiye’de tohum üretme işlerini gerçekleştirmesi nedeniyle bu işlerde görev alabilecek teknik donanımlı ara eleman yetiştirmektir. Bununla birlikte birçok kamu araştırma enstitülerinde ıslah çalışmaları yürütüldüğünden bu kurumlardaki tohum üretme işlerini takip edecek olan yardımcı teknik personelin yetiştirilmesini sağlamaktır. Mezunlar Tekniker unvanını almaktadır. Bitkisel üretim ile çalışma alanlarında iş bulma imkânları olmaktadır.

Journal Issue

Events

Abstract

Bu çalışmada Bölge Verim Denemesinde yer alan bazı durum buğday genotiplerinde ekin sap arısının (Cephus pygmaeus L. (Hymenoptera: Cephidae)) meydana getirdiği zarar durumu incelenmiştir. Denemeler. GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde (GAPUTAEM) 12 durum buğday genotipi ile 2007-2008 ve 2008-2009 yetiştirme sezonlarında tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Ekin sap arısı ile bulaşık bitki oranı 2007-2008 yılında %4.80-11.87 arasında yer alırken, denemenin ikinci yılında %1.72-7.96 arasında yer almıştır. Standart çeşitlerden Fuatbey-2000, Altıntoprak-98 ve Sarıçanak-98’de bulaşıklık 2007-2008 yılında sırasıyla %6.43, %6.96 ve %7.94 olarak bulunurken, denemenin ikinci yılında ise %4.08, %7.96 ve %2.71 olarak tespit edilmiştir. Bulaşık bitki oranı ve başakta tane sayısında (BTS) azalma oranı bakımından G7’nin her iki yılda da düşük değerlere sahip olması bu genotipin dayanıklılık kaynağı olarak kullanılabileceğini göstermiştir.

Description

Keywords

Biyoloji, Ziraat Mühendisliği, Entomoloji

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

International Journal of Pure and Applied Sciences

Volume

5

Issue

2

Start Page

95

End Page

106