MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

KURU FASULYE GENOTİPLERİN HİDRATASYON KAPASİTELERİ, HİDRATASYON İNDEKSLERİ VE SERT TOHUM KABUĞU ORANLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Thumbnail Image

Date

2019

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Plant Protection / Bitki Koruma Bölümü
Bitki Koruma Bölümümüzün asıl hedefi; bilimsel değerleri prensip edinen, bilim ve teknolojiden yararlanarak, ülke tarım sektöründe bitkisel yetiştiricilikte sorun olan hastalık etmenleri, yabancı otlar ve zararlıların teşhisi, zarar şekli ve mücadele yöntemleri konularında güncel gelişmeleri mühendislik bakış açısıyla çözebilen, bilgi üretip bunu paylaşan ve mesleki etik kurallarına saygılı mühendis ve araştırmacılar yetiştirmeyi, bilimsel araştırma, eğitim ve hizmet alanlarındaki birikimini ve üretimini toplumun yararına sunmayı başlıca görev edinmektir. Bitki Koruma Bölümü Programı, bölgenin ve ülkemizin tarımsal ürün anlamında kendine yeter ve dış piyasada rekabet edebilecek güce sahip olmak için çözümler üretecek bir Tarımsal Ar-Ge Merkezi olarak lisans öğrencilerimize konularında uzman öğretim üyelerimiz ile gerçekleştirilen araştırmalar ve öğrenci odaklı eğitim faaliyetleriyle Türkiye’de öncü bitki koruma bölümleri arasında yer almak; alanında bölgesel, ulusal ve evrensel gereksinimleri karşılamak, sürdürülebilir ve nitelikli araştırmalar ile bilime, teknolojiye ve toplum yararına katkı sağlamak; temel değerlerine bağlı, mesleki, kültürel ve sosyal yönden gelişime açık bitki koruma alanında uzmanlaşmış ziraat mühendisleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bitki Koruma Bölümü Programı, Entomoloji ve Fitopatoloji Ana Bilim Dallarını içermektedir. Her iki Ana Bilim Dalımızın da amacı, öğrencilerimize bitkisel üretimi tehdit eden hastalık ve zararlılar hakkında kapsamlı bilgi vermek ve onları araştırmaya yöneltmektir. Bölümümüz, hızla gelişmekte olan bu bilim dallarında güncel gelişmeleri öğrencilere aktarmak için yeni öğretim teknikleri uygulamakta ve kadrosunu genişleterek yeni alanlarda araştırmalar yürütecek ve dersler verecek bilimsel kalitesi yüksek uzmanlar kazandırmayı hedeflemektedir. Entomoloji Ana Bilim Dalı bünyesinde Akaroloji, Entomoloji ve Nematoloji Bilim Dalları; Fitopatoloji Ana Bilim Dalı bünyesinde ise Bakteriyoloji, Mikoloji, Viroloji ve Herboloji Bilim Dalları yer almakta ve bu konularda birçok ders, konunun uzmanları tarafından en güncel gelişmeler takip edilerek verilmektedir. Her iki ana bilim dalında da verilen eğitim, klasik ders anlatımlarını, sınıf içi tartışmaları, öğrenci sunumlarını, laboratuvar ve arazi uygulamalarını ve seminerleri içermektedir. Öğrencilerin bilimsel problem çözme tekniklerini öğrenmeleri, okudukları araştırma makalelerini anlamaları ve analiz edebilmeleri beklenmektedir. Sonuç olarak; zengin tarım potansiyeline sahip bir şehir olarak ön plana çıkan Mardin ili hem sahip olduğu arazi varlıkları hem de ilde tarıma dayalı sanayinin gelişmiş olması nedeniyle tarımsal faaliyetler açısından önemli konumdadır. Bu bağlamda, Bitki koruma bölümümüze sunulan araştırma olanakları ile onların başarılı bir kariyere adım atabilmeleri için gerekli temel bilgi ve pratik becerileri vermekte; mezuniyet sonrasında temel ve uygulamalı bilimlerde araştırmacı olabilmek, Tarım Bakanlığında mühendis olmak ya da özel tarım ve ilaç firmalarında görev alabilmek için her türlü donanımı kazanmaları hedeflenmektedir.

Journal Issue

Events

Abstract

Deneme, Türkiye’de tescil edilmiŞ fasulye çeşitlerinin Hidratasyon kapasiteleri, hidratasyon indeksleri ve sert tohum kabuğuna sahip tohum oranlarının belirlenmesi amacıyla 2015 Mardin Artuklu Üniversitesi laboratuarlarında Tesadüf Parselleri Deneme Planına göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Denemede Türkiye’de tescil edilmiş 10 çeşitle (Bulduk, Karacaşehir 90, Adabeyazı, Yunus 90, Akman 98, Göynük 98, Önceler 98, Noyanbey 98, Yakutiye 98, , Terzibaba) iki yerli çeşit olmak üzere toplam 12 kuru fasulye çeşidi kullanılmıştır. Deneme sonunda Hidratasyon kapasitesi, Hidratasyon indeksi ve sert tohum yönünden çeşitler arasındaki fark istatistiksel olarak % 5 düzeyinde önemli bulunmuştur. Çeşitlerin Hidratasyon kapasiteleri 0.174-0.669 arasında değişmistirmir. Hidratasyon kapasitesi en yüksek çeşitler Noyanbey-98 ve Bulduk-90 çeşitleri olurken, Yerli fasulye en düşük Hidratasyon kapasitesine sahip çeşit olarak yer almıştır. Hidratasyon indeksi yönünden Yakutiye.98, Önceler.98, Terzibaba ve Yunus.98 çeşitleri ilk sırası paylaşırken Yerli çeşitler son sırada yer almıştır. Sert tohum yönünden yerli çeşit % 9.6 (X1) ile ilk sırayı alıştır.

Description

Keywords

Fasulye, Hidratasyon Kapasitesi, Sert Tohum Kabuğu

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Sempozyum

Volume

1

Issue

1

Start Page

836

End Page

840