MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Self-oryantalîzm an jî oksîdentalîzm? : Temsîla "Rojava" ("Occident") di fîlmên Kurdî de

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Kurdish Language and Culture Programme / Kürt Dili ve Kültürü Programı
Türkiye’deki Kürt Dili ve Kültürü çalışmalarında öncü bir kurum olan Anabilim Dalımız 2010 yılında kurulmuştur. Anabilim dalımızın eğitim-öğretim kadrosu 1 Profesör, 2 Doçent, 6 yardımcı doçent, 9 öğretim görevlisi, 2 uzman, 16 araştırma görevlisinden oluşmaktadır. Bölümün amaçları arasında Kürt dili ve diyalektlerinin (Kurmancî, Zazakî, Sorani, Lorî, Goranî) edebiyatları, tarihleri ve kültürlerinin disiplinlerarası tarzda araştırılarak tanıtılması eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak ve öğrencilerinin bilimsel araştırmacı özelliklerini kazanmasına yardımcı olmak vardır. Öğrenimleri süresince öğrencilere Anabilim Dalının zengin görsel-işitsel kaynakları da kullanılarak teorik bilgi ve uygulama becerileri kazandırılır. Tanınmış araştırmacıların katıldığı konferanslar ve gerek tanınmış Kürt/Diğer milletlerin yazar ve şairlerin gerekse de bölüm mensuplarının sunduğu konuşma ve tebliğlerle verilen eğitim zenginleştirilmektedir. Bu amaçla Batı ve Doğu dünyasının yazınsal eserleri, akımları ve kuramları yakından incelenmekle birlikte, dili bütün bileşenleriyle olabildiğince kapsamlı bir şekilde ele alınarak hedeflenmektedir. Edebiyat tarihi ve metin çözümlemelerinin yanı sıra yazınsal dil çözümlemesi, dilbilim, çeviri, dil-kültür-birey ilişkisi, eleştiri kuramları ve kültürel çalışmaları da içeren bir program sunulmaktadır. Öğrencilere kapsamlı, karşılaştırmalı, analitik ve eleştirel düşünebilme yetilerinin kazandırılması, onların toplumsal olguları inceleme ve tartışma yöntemlerini geliştirebilen, günümüz kültür politikalarına ve etkileşimlerine tutarlı yaklaşımlar oluşturabilen ve her şeyden önce sorgulayabilen bireyler olarak topluma kazandırılmasına önem vermektedir. Ayrıca öğrencileri içinde bulundukları akademik ortamda okuma, araştırma, yazma konularında desteklemek için derslerimiz bulunmaktadır. Kürt Edebiyatının dönem, yazar, edebi türleri ve eserleri belli bir düzen içinde incelenip, kuramsal bilgiler ile desteklenmektedir. Yürütülen programın eğitim-öğretim dili % 100 Kürtçe’dir. Hali hazırda tezli ve tessiz yüksek lisans öğrencileri mevcuttur. Programdan mezun olanlar Kürdolog ünvanı alacaktır. Kürt Dili ve Kültürü Bölümü mezunları, mesleki açıdan ülkemizin gereksinimlerine uygun nitelikte, uluslararası ve kültürel yönden donanımlı bireyler olarak bankacılık, uluslararası ilişkiler, yayıncılık, turizm, gazetecilik, devlete ve özel sektöre bağlı medya kuruluşları gibi toplumun farklı sektörlerinde hizmet verebilirler. Eğitim sertifikası alan mezunlar devlete ya da özel kuruluşlara bağlı okullarda ve üniversitelerde öğretmenlik veya okutmanlık yapabilmektedirler. Çevirmen, yazar ve editör olarak da çalışabilmektedirler.

Journal Issue

Events

Abstract

Doğu ve Batı tarih boyunca iki ayrı düşünsel, kültürel ve toplumsal kutbun temsili olmuşlardır. Bilhassa aydınlanma sonrası Batı -Avrupa- açısından bu farklılaşma keskinleşmiştir. Doğu artık farklı bir coğrafi alanı tanımlamanın ötesinde üzerinde tahakküm kurulan, kontrol edilen bir coğrafyaya dönüşmüştür. Oryantalizm Batı'nın Doğu üzerindeki bu tahakkümünü meşrulaştıran ve kolaylaştıran bir entellektüel argümana dönüşmüştür. Doğu ve Batı ilişkileri hiyerarşik bi çerçeveye oturmuştur. Bu durum edebiyattan sanata birçok noktada etkisini hissettirmiş, Oryantalist diskur birçok yönden sanatsal üretimi etkisi altına almıştır. Sinemada da benzer şekilde, bu diskurun etkileri açıkça görülmüştür. Buna karşıt olarak gelişen Oksidentalizm bir yandan bu diskurun olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya çalışırken, diğer yandan Batı'ya yönelik stereotipler oluşturmuştur. Bu çalışmada 2000li yıllarda büyük bir ivme kazanarak geniş kitlelere ulaşan Kürt sinemasında merkezi temalardan biri olan Batının nasıl bir imajla sunulduğu tartışılmıştır. Bu imajın oluşumunda etkili olan politik nedenler değerlendirilmiştir. Ortaya çıkan Batı imajının söylemsel arka planı incelenmiştir.
East and West represent the two different edges of intellectuality, culture, and society throughout history. This distinction expanded from the Western point of view, particularly during the post-Enlightenment period. Thenceforward, rather than being a different geographic area, the East turned into a region controlled and dominated by the West. Furthermore, Orientalism has evolved into an argument that legitimizes and facilitates the domination of the West over the East. The relationship between East and West was formed based on a hierarchical framework. These circumstances had a significant impact on every field, such as literature, movies, art. The orientalist discourse influenced art production in a wide variety of aspects. Conversely, Occidentalism, which was opposed to Orientalism, tried to eliminate the negative influences of this discourse and created stereotypes for the West. This study discusses how the West presented in Kurdish Cinema, which gained fast momentum in the 2000s and reached large audiences. The article evaluates political reasons that were effective here and examines the discursive background of the appearance of the West.

Description

Keywords

Self-Oryantalizm, Oryantalizm, Oksidentalizm, Kürt sineması, Self-Orientalism, Orientalism, Occidentalism, Kurdish Cinema Rojhilat û Rojava ji mêj ve ji aliyê fikrî, çandî û civakî ve bûne temsîla du hêlên cuda. Bi taybetî piştî roşangeriyê ev cudabûn bo Rojavayê-Ewrupa- teqeztir bûye. Rojhilat êdî ne tenê erdnîgariyeke cuda ye, di heman demê de ew veguheriye coxrafyayekê ku tehekum li ser tê kirin û tê kontrolkirin. Oryantalîzm di vê pêvajoyê de veguheriye argumaneke entelektuel ku vê serdestiya Rojavayê ya li ser Rojhilatê meşrû û hêsan dike. Têkiliyên Rojhilat û Rojavayê li ser çarçoveyeka hiyerarşik bi cî bûne. Ev rewş bandora xwe ji edebiyatê heya hunerê di gelek qadan de nîşan dide, dîskûrsa Oryantalîst gelek hilberînên hunerî xistine bin bandora xwe. Di heman demê de di sînemayê de jî bi heman awayî bandora vê dîskûrsê bi zelalî hatiye dîtin. Oksîdentalîzma ku li dijî vê dîskûrsê pêş ketiye, ji aliyekî ve dike ku bandorên neyînî yên vê dîskûrsê ji holê rake, ji aliyekî din ve jî ji bo Rojavayê stereotîpan ava dike. Di vê lêkolînê de nîqaşa 'Di Sînemaya Kurdî de ku di salên 2000î de bi lezeka mezin bi pêş ketiye, Rojava bi çi awayî tê pêşkêşkirin?' tê kirin. Sedemên polîtîk yên avabûna vê îmajê hatine nirxandin. Piştperdeya vegotinî ya îmaja Rojavayê hatiye lêkolînkirin. Peyvên Sereke: Self-Oryantalîzm, Oryantalîzm, Oksîdentalîzm, Sînemaya Kurdî, Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

92