MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Mardin İli Artuklu İlçesinde Tüketicilerin Kırmızı Et Tüketim Tercihi ve Alışkanlıkları

dc.contributor.authorAcıbuca, Veysi
dc.contributor.authorKaya, Aybüke
dc.date.accessioned2025-02-15T19:43:05Z
dc.date.available2025-02-15T19:43:05Z
dc.date.issued2023
dc.departmentArtuklu Universityen_US
dc.department-tempMARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ,HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİen_US
dc.description.abstractBu çalışma yemek kültürü bakımından kırmızı et tüketiminin yoğun olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki Mardin ili, Artuklu ilçesinde, kentsel alanlarda yaşayan tüketicilerin kırmızı et tüketimi ve tüketim miktarlarına etki eden faktörlerin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, ana kitle oranlarına dayalı basit tesadüfi olasılık örnekleme yöntemi kullanılmış olup toplam 421 tüketiciyle anket yapılmıştır. Tüketicilerin kırmızı et tüketimi ile bazı sosyo-demografik özellikleri arasındaki ilişkinin tespit edilebilmesi için Ki-Kare testi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlarda araştırma bölgesindeki hane halklarının aylık ortalama kırmızı et tüketimi 4.69±2.73 kg olarak, yıllık kişi başı kırmızı et tüketimi 12.9±7.47 kg olarak tespit edilmiştir. Hane halkının kırmızı et tüketimi ile gelir, ailedeki birey sayısı ve kuyruk yağı tüketimi arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Tüketicilerin %92.2’si Türkiye’de kırmızı et fiyatlarının yüksek olduğunu düşünmektedir. Sonuç olarak et fiyatlarının yükselmesine neden olan başta yem piyasalarındaki istikrarsızlıklar olmak üzere hayvancılık sektöründeki sorunlara bütüncül bir yaklaşımla çözüm aranması gerektiği belirtilmiştir.en_US
dc.identifier.citationcount0
dc.identifier.doi10.36846/CJAFS.2023.115
dc.identifier.endpage253en_US
dc.identifier.issn2636-7874
dc.identifier.issn2630-6034
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.scopusqualityN/A
dc.identifier.startpage244en_US
dc.identifier.trdizinid1222853
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.115
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1222853/mardin-ili-artuklu-ilcesinde-tuketicilerin-kirmizi-et-tuketim-tercihi-ve-aliskanliklari
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12514/6525
dc.identifier.volume38en_US
dc.identifier.wosqualityN/A
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofÇukurova Tarım ve Gıda bilimleri dergisi (Online)en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectNüfus İstatistikleri Bilimien_US
dc.subjectBeslenme Ve Diyetetiken_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.subjectİktisaten_US
dc.titleMardin İli Artuklu İlçesinde Tüketicilerin Kırmızı Et Tüketim Tercihi ve Alışkanlıklarıen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files