MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Mardin İli Artuklu İlçesinde Tüketicilerin Kırmızı Et Tüketim Tercihi ve Alışkanlıkları

dc.contributor.author Acıbuca, Veysi
dc.contributor.author Kaya, Aybüke
dc.contributor.other Department of Organic Agriculture / Organik Tarım Bölümü
dc.date.accessioned 2025-02-15T19:43:05Z
dc.date.available 2025-02-15T19:43:05Z
dc.date.issued 2023
dc.department Artuklu University en_US
dc.department-temp MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ,HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ en_US
dc.description.abstract Bu çalışma yemek kültürü bakımından kırmızı et tüketiminin yoğun olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki Mardin ili, Artuklu ilçesinde, kentsel alanlarda yaşayan tüketicilerin kırmızı et tüketimi ve tüketim miktarlarına etki eden faktörlerin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, ana kitle oranlarına dayalı basit tesadüfi olasılık örnekleme yöntemi kullanılmış olup toplam 421 tüketiciyle anket yapılmıştır. Tüketicilerin kırmızı et tüketimi ile bazı sosyo-demografik özellikleri arasındaki ilişkinin tespit edilebilmesi için Ki-Kare testi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlarda araştırma bölgesindeki hane halklarının aylık ortalama kırmızı et tüketimi 4.69±2.73 kg olarak, yıllık kişi başı kırmızı et tüketimi 12.9±7.47 kg olarak tespit edilmiştir. Hane halkının kırmızı et tüketimi ile gelir, ailedeki birey sayısı ve kuyruk yağı tüketimi arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Tüketicilerin %92.2’si Türkiye’de kırmızı et fiyatlarının yüksek olduğunu düşünmektedir. Sonuç olarak et fiyatlarının yükselmesine neden olan başta yem piyasalarındaki istikrarsızlıklar olmak üzere hayvancılık sektöründeki sorunlara bütüncül bir yaklaşımla çözüm aranması gerektiği belirtilmiştir. en_US
dc.identifier.citationcount 0
dc.identifier.doi 10.36846/CJAFS.2023.115
dc.identifier.endpage 253 en_US
dc.identifier.issn 2636-7874
dc.identifier.issn 2630-6034
dc.identifier.issue 2 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 244 en_US
dc.identifier.trdizinid 1222853
dc.identifier.uri https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.115
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1222853/mardin-ili-artuklu-ilcesinde-tuketicilerin-kirmizi-et-tuketim-tercihi-ve-aliskanliklari
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/6525
dc.identifier.volume 38 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Çukurova Tarım ve Gıda bilimleri dergisi (Online) en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Nüfus İstatistikleri Bilimi en_US
dc.subject Beslenme Ve Diyetetik en_US
dc.subject Veterinerlik en_US
dc.subject İktisat en_US
dc.title Mardin İli Artuklu İlçesinde Tüketicilerin Kırmızı Et Tüketim Tercihi ve Alışkanlıkları en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 951bdc72-cb97-4c9a-8017-6d7ab0288722
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 951bdc72-cb97-4c9a-8017-6d7ab0288722
relation.isOrgUnitOfPublication ac23eb40-b66e-460b-a3d5-a853025f6b99
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery ac23eb40-b66e-460b-a3d5-a853025f6b99

Files