Radix peregra (Müller, 1774) Tatlısu Salyangozunun Fosfolipit, Diaçilgliserol, Triaçilgliserol ve Total Lipidinin Yağ Asidi Dağılımı.

No Thumbnail Available

Date

2012

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
09.03. Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, alanında eğitim ve araştırma yapmak amacıyla, 2018 yılında öğrenci alımına başlamıştır. Lisans düzeyinde bu eğitim 4 yıl sürmekte ve bölüm mezunlarına ‘Diyetisyen’ unvanı verilmektedir. Bölümün amacı, sağlığın korunması ve geliştirilmesini, hastalıkların tedavisi açısından toplumda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleşmesini sağlayacak, kişiyi ve toplum sağlığını merkez alan bir sorumluluk anlayışıyla yetişen insan gücü ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmayı esas almak ve tüm bunlarla ülkemizde toplumun sağlık düzeyinin geliştirilmesine katkı sağlamaktır.

Journal Issue

Abstract

Öz: Hazian 2009 tarihinde Sultanköy köyünden (Mardin) toplanan tatlısu salyangozu Radix peregra'ın(Gastropoda: Pulmonata) fosfolipit, diaçilgliserol, triaçilgliseıol ve totat lipit yağ asiti kompozisyonu kalitatif ve kantitatif olarak araştırıldı. Salyangozun tüm vücut lipitleri ince tabaka kromatografi ile fraksiyonlandı. Gaz kromatografi (GC) aleti kullanılarak salyangozun fosfolipit, diaçilgliserol, triaçilgliserol ve total lipit yağ asidi kompozisyonu analizlendi. Yüzde dağılımda en çok Cl6:0 (%20.98-%25.68), C18:1ω9 (%14.08-%18.41) ve Cl8:2 ω6 (%8.27-%l4.28). asitler tespit edildi. Eikosanoidlerin öncül maddesi olan C20:4ω6 (%9.05) ve C20:5ω3 (%8.48) asitlerin yüzde oranlan fosfolipit fraksiyonunda daha yüksek bulundu. Total ÇDYA oranı en fazla fosfolipit frakiyonunda; total TDYA ile total DYA oranı ise en fazla diaçilgliserol ve triaçilgliserol fraksiyonunda saptandı. Salyangozun diaçilgliserol ile triaçilgliserol fraksiyonlan kalitatif ve kantitatif olarak benzerlik gösterdi. Abstract: Quantitative and qualitative fatty acid composition of phospholipid, diacylglycerol, triacylglycerol and total lipid of freshwater snail Radix peregra (Gastropoda: Pulmonata), collected from Sultanköy village (Mardin) in June 2009, were invesligated. Whole body lipids of the snail were fractionaled by thin layer chromatography. The fatty acid compositions of phospholipid, diacylglycerol, triacylglycerol and total lipid of the snail were analyzed by using capillary gas chromatography (GC). In the percentages, C16:0 (20.98%-25.68%), Cl8:lω9 (14,08%-18.41%) and Cl8:2ω6 (8.27%-14.28%) acids were the most abundant components. The percentages of C20:4ω6 (9.05%) and C20:5ω3 (8.48%) acids, precursors of eicosanoids, were defined higher in lhe phospholipid fraction. The highest proportion of total PUFA was found in phospholipid; the highest proportion of total MUFA and total SFA were found in diacylglycerol and tiacylglycerol fractions. Quantitiative and qualitative content of diacylglycerol and triacylglycerol fractions of the snail were similar each other

Description

Keywords

Radix peregra, Yağ asitleri, Tatlısu salyangozu

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

Page Views

5

checked on Aug 11, 2025

Downloads

9

checked on Aug 11, 2025

Google Scholar Logo
Google Scholar™

Sustainable Development Goals

SDG data is not available