Bazı tatlısu balıklarının yağ asidi içeriğinin beslenme açısından önemi

No Thumbnail Available

Date

2015

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Department
09.03. Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, alanında eğitim ve araştırma yapmak amacıyla, 2018 yılında öğrenci alımına başlamıştır. Lisans düzeyinde bu eğitim 4 yıl sürmekte ve bölüm mezunlarına ‘Diyetisyen’ unvanı verilmektedir. Bölümün amacı, sağlığın korunması ve geliştirilmesini, hastalıkların tedavisi açısından toplumda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleşmesini sağlayacak, kişiyi ve toplum sağlığını merkez alan bir sorumluluk anlayışıyla yetişen insan gücü ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmayı esas almak ve tüm bunlarla ülkemizde toplumun sağlık düzeyinin geliştirilmesine katkı sağlamaktır.

Journal Issue

Abstract

Amaç:Bu çalışmada Atatürk Baraj Gölü’nde yaşayan Cyprinus carpio, Tor grypus, Silurus triostegus ve Mastacembelus simack’ın yağ asidi içeriğinin besinsel öneminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereçler ve Yöntemler:Çalışmada kullanılan balık örnekleri Temmuz (2008) dönemlerinde Atatürk Baraj Gölü’nden balıkçı ağı ile toplandı. Balıkların dorsal kasları taze olarak alınıp yaş ağırlıkları saptandıktan sonra; kloroform-metanol (2:1) karışımına konularak, -20 0C’de muhafaza edildi. Analizi yapılacak kas dokuları, kloroform-metanol (2:1) karışımında homojenize edildi. Çözücü içindeki lipitler, asitli metanolde kaynatılarak, hidrolizlenen yağ asitlerinin, metil esterlerine dönüştürülmesi sağlandı. Yağ asiti metil esterleri, 3 kez 5 ml. hekzan kullanılarak ekstrakte edildi. Yağ asitlerinin yüzde içeriği, gaz kromatografi ile analiz edildi. Balıkların yağ asitlerinin yüzdelerinin karşılaştırılmasında SPSS 15 bilgisayar program uygulandı. Yağ asidi yüzdelerinin karşılaştırılmasında, tek yönlü varyans analizi uygulandıktan sonra, farklılıklar TUKEY HSD testi ile belirlendi. Bulgular:Bu çalışmada Temmuz 2008 tarihinde Atatürk Baraj Gölü’nden toplanan dişi C. carpio, T. grypus, S. triostegus ve M. simack’ın yağ asidi kompozisyonu araştırılmıştır. Major doymuş yağ asidi olarak, palmitik asit; oleik asit ve palmitoleik asit, tekli doymamış yağ asitleri içinde en fazla bulunan yağ asitleridir. DHA ve EPA çoklu doymamış yağ asitleri içinde en fazla bulunan yağ asitleridir. ω3/ω6 oranı ise en fazla T. grypus’ta saptanmıştır. Sonuç:Balık etinde bulunan yağ asitlerinin insan sağlığı için sayısız faydaları vardır. Balık yağında bulunan EPA ve DHA gibi ω3 yağ asitleri, plazma kolesterolünün artmasını engellerler, kardiovasküler hastalıkları önlerler, öğrenme kabiliyetini geliştirirler ve görme fonksiyonlarını etkilerler. ω3/ω6 oranı, balık yağlarının besinsel değerini karşılaştırmak için iyi bir indekstir. ω3/ω6 oranının 1:1 olmasını önerilmektedir. Çalışmamızda, C. carpio, T. grypus, S. triostegus ve M. simack’ın kas dokusunun kalitatif yağ asidi içeriklerinin benzer olduğu görülmüşse de kantitatif olarak bazı farkların olduğu, en yüksek ω3/ω6 oranına T. grypus’un sahip olması nedeniyle, önemli bir besinsel kaynak olduğu söylenebilir.

Description

Keywords

Cyprinus carpio, Tor grypus, Silurus triostegus ve Mastacembelus simack, Yağ asidi

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

Page Views

7

checked on Oct 04, 2025

Downloads

23

checked on Oct 04, 2025

Google Scholar Logo
Google Scholar™

Sustainable Development Goals

2

ZERO HUNGER
ZERO HUNGER Logo

3

GOOD HEALTH AND WELL-BEING
GOOD HEALTH AND WELL-BEING Logo

4

QUALITY EDUCATION
QUALITY EDUCATION Logo

5

GENDER EQUALITY
GENDER EQUALITY Logo

7

AFFORDABLE AND CLEAN ENERGY
AFFORDABLE AND CLEAN ENERGY Logo

8

DECENT WORK AND ECONOMIC GROWTH
DECENT WORK AND ECONOMIC GROWTH Logo

9

INDUSTRY, INNOVATION AND INFRASTRUCTURE
INDUSTRY, INNOVATION AND INFRASTRUCTURE Logo

10

REDUCED INEQUALITIES
REDUCED INEQUALITIES Logo

11

SUSTAINABLE CITIES AND COMMUNITIES
SUSTAINABLE CITIES AND COMMUNITIES Logo

12

RESPONSIBLE CONSUMPTION AND PRODUCTION
RESPONSIBLE CONSUMPTION AND PRODUCTION Logo

13

CLIMATE ACTION
CLIMATE ACTION Logo

15

LIFE ON LAND
LIFE ON LAND Logo

16

PEACE, JUSTICE AND STRONG INSTITUTIONS
PEACE, JUSTICE AND STRONG INSTITUTIONS Logo