Midyat Yerel Kırmızı Mercimeği (Lens culinaris Medik.) Konusunda Ön Çalışma

dc.contributor.author Aktaş , Hüsnü
dc.contributor.author Aktaş, Hüsnü
dc.contributor.other 16.02. Department of Seed Production / Tohumculuk Teknolojisi Bölümü
dc.contributor.other 16. School of Vocational Higher School of Kızıltepe/ Kızıltepe Meslek Yüksekokulu
dc.contributor.other 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi
dc.date.accessioned 2023-12-14T12:32:34Z
dc.date.available 2023-12-14T12:32:34Z
dc.date.issued 2021
dc.description.abstract Bu çalışma geçmişi yüzyıllara dayanan, tat, aroma bakımından üstün özellikler taşıması dolayısıyla Mardin ili ve çevresinde yaşayan tüketicilerce en çok tercih edilen Midyat Kırmızı Mercimek Yerel çeşidinin bazı tarımsal karakterler ve kalite özellikleri bakımından karakterize edilmesi amacıyla yapılmıştır. Deneme 2020-21 yetiştirme sezonunda Kızıltepe ilçesi çiftçi tarlasında 2 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Varyans analiz sonuçlarına göre incelenen tüm özellikler için genotipler arasındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Tane verimi bakımından Fırat-87 çeşidi 250 kg/da ilk sırada yer alırken ve Midyat-1 populasyonu ise 220 kg/da ile diğer standart çeşitlere yakın değere sahip olmuştur. Yerel popülasyonlar standart çeşitlere göre geç çiçeklenme ve olgunlaşma özelliklerine sahip olurken, ilk bakla yüksekliği, bitki boyu bakımından standart çeşitlerden daha düşük değerlere sahip oldukları tespit edilmiştir. Midyat- 1 populasyonu kuru ağırlık (5.05 g), Midyat-2 populasyonu yaş ağırlık (9.55 g) , Midyat-3 populasyonu kuru hacim (58.0 ml) ve yaş hacim (112.5 ml) özellikleri bakımından tüm standart çeşitlerden daha yüksek değerlere sahip olmuşlardır. Elde edilen sonuçlar, Midyat yerel kırmızı mercimek çeşidinin kaliteli kırmızı mercimek çeşitlerinin geliştirilmesi için büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve ıslah çalışmalarında direk olarak veya genitör olarak kullanılabilecek değerli bir genetik kaynak olduğunu göstermiştir. en_US
dc.identifier.issn 2717-7238
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/4703
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Midyat en_US
dc.subject Mercimek en_US
dc.subject verim en_US
dc.subject kalite en_US
dc.title Midyat Yerel Kırmızı Mercimeği (Lens culinaris Medik.) Konusunda Ön Çalışma en_US
dc.title.alternative Pre-Study for Red Lentil Landraces (Lens culinaris Medik.) of Midyat Province en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.id 0000-0001-6943-2109
gdc.author.institutional Aktaş, Hüsnü
gdc.coar.access open access
gdc.coar.type text::journal::journal article
gdc.description.department MAÜ, Meslek Yüksekokulları, Kızıltepe Meslek Yüksekokulu, Tohumculuk Bölümü en_US
gdc.description.endpage 889 en_US
gdc.description.issue 4 en_US
gdc.description.publicationcategory Makale - Uluslararası - Editör Denetimli Dergi en_US
gdc.description.startpage 881 en_US
gdc.description.volume 5 en_US
relation.isAuthorOfPublication a008f2b8-1c67-4d36-bac9-56400d0bf611
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery a008f2b8-1c67-4d36-bac9-56400d0bf611
relation.isOrgUnitOfPublication 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43
relation.isOrgUnitOfPublication 82e6f118-4626-4753-9184-fd7eca5bf101
relation.isOrgUnitOfPublication 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
midyat mrcmk.pdf
Size:
524.41 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: