YARI KURAK KOŞULLAR İÇİN GELİŞTİRİLEN BAZI KIŞLIK EKMEKLİK BUĞDAY GENOTİPLERİNİN DİYARBAKIR KOŞULLARINA ADAPTASYONU
Date
2023
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Open Access Color
OpenAIRE Downloads
OpenAIRE Views
Abstract
Buğday, bir serin mevsim bitkisi olması hasebiyle diğer iklim faktörlerine kıyasla yüksek
sıcaklıklara karşı daha en hassastır. Sıcaklık artışı buğday yetiştirilen birçok bölgede verim
azalmasının ana nedenidir. Bu çalışmada 4 adet ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşidi
(Gerek79, Karahan, Sönmez ve Müfitbey) ve ICARDA tarafından facultative ve yarı kurak
koşullar için geliştirilen ekmeklik buğday hatları kullanılmıştır. Çalışma 2021-2022 üretim
sezonunda Diyarbakır ili Teknobiltar Ar-Ge deneme istasyonunda gerçekleştirilmiştir.
Araştırmada tane verimi, protein içeriği, nişasta içeriği, yaş gluten ve yağ içeriği özellikleri
incelenmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre S1 (247.2 kg/da) hattı en yüksek tane
verimi, S37 hattı en yüksek protein (%19.58) ve yaş glüten (%42.0) değerine sahiptir.
Korelasyon analizi sonucuna göre protein içeriği ile tane verimi ve nisaşta içeriği arasında
negatif ve önemli bir ilişki bulunmuştur. Dendrogram analizine göre genotipler özellikler
yönünden 7 ana sınıfa ayrıldığı belirlenmiştir. Hiyerarşik kümede birbirine en yakın akraba
genotipler S50 ve S58 olurken birbirine en uzak genotipler Müfitbey ve S48 genotipleri
olmuştur. Çalışma sonucunda incelenen özellikler yönünden birçok genotipin Diyarbakır
koşullarına uyum sağladığı bu genotiplerin çeşit adayı olarak değerlendirilebileceğine karar
verilmiştir
Description
ORCID
Keywords
sıcak, ıslah, buğday, kuraklık
Turkish CoHE Thesis Center URL
Fields of Science
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
AFRICA 2nd INTERNATIONAL CONFERENCE ON NEW HORIZONS IN SCIENCES