MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

YARI KURAK KOŞULLAR İÇİN GELİŞTİRİLEN BAZI KIŞLIK EKMEKLİK BUĞDAY GENOTİPLERİNİN DİYARBAKIR KOŞULLARINA ADAPTASYONU

dc.authorid0000-0002-7884-5463
dc.authorscopusid57024050900
dc.authorwosidAAP-4767-2021
dc.contributor.authorKızılgeçi, Ferhat
dc.contributor.authorEliş, Seval
dc.contributor.authorKızılgeçi, Ferhat
dc.date.accessioned2024-01-10T10:14:42Z
dc.date.available2024-01-10T10:14:42Z
dc.date.issued2023
dc.departmentMAÜ, Meslek Yüksekokulları, Kızıltepe Meslek Yüksekokulu, Tohumculuk Bölümüen_US
dc.description.abstractBuğday, bir serin mevsim bitkisi olması hasebiyle diğer iklim faktörlerine kıyasla yüksek sıcaklıklara karşı daha en hassastır. Sıcaklık artışı buğday yetiştirilen birçok bölgede verim azalmasının ana nedenidir. Bu çalışmada 4 adet ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşidi (Gerek79, Karahan, Sönmez ve Müfitbey) ve ICARDA tarafından facultative ve yarı kurak koşullar için geliştirilen ekmeklik buğday hatları kullanılmıştır. Çalışma 2021-2022 üretim sezonunda Diyarbakır ili Teknobiltar Ar-Ge deneme istasyonunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tane verimi, protein içeriği, nişasta içeriği, yaş gluten ve yağ içeriği özellikleri incelenmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre S1 (247.2 kg/da) hattı en yüksek tane verimi, S37 hattı en yüksek protein (%19.58) ve yaş glüten (%42.0) değerine sahiptir. Korelasyon analizi sonucuna göre protein içeriği ile tane verimi ve nisaşta içeriği arasında negatif ve önemli bir ilişki bulunmuştur. Dendrogram analizine göre genotipler özellikler yönünden 7 ana sınıfa ayrıldığı belirlenmiştir. Hiyerarşik kümede birbirine en yakın akraba genotipler S50 ve S58 olurken birbirine en uzak genotipler Müfitbey ve S48 genotipleri olmuştur. Çalışma sonucunda incelenen özellikler yönünden birçok genotipin Diyarbakır koşullarına uyum sağladığı bu genotiplerin çeşit adayı olarak değerlendirilebileceğine karar verilmiştiren_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12514/5473
dc.institutionauthorKızılgeçi, Ferhat
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofAFRICA 2nd INTERNATIONAL CONFERENCE ON NEW HORIZONS IN SCIENCESen_US
dc.relation.publicationcategoryKonferans Öğesi - Uluslararası - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectsıcaken_US
dc.subjectıslahen_US
dc.subjectbuğdayen_US
dc.subjectkuraklıken_US
dc.titleYARI KURAK KOŞULLAR İÇİN GELİŞTİRİLEN BAZI KIŞLIK EKMEKLİK BUĞDAY GENOTİPLERİNİN DİYARBAKIR KOŞULLARINA ADAPTASYONUen_US
dc.title.alternativeAdaptatıon of Some Winter Bread Wheat Genotypes Developed for Semi-Arid Conditions for Diyarbakır Locationen_US
dc.typeConference Objecten_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationb512281a-2ee8-41be-b126-6e9201ebd10a
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryb512281a-2ee8-41be-b126-6e9201ebd10a

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
Afrika2.Kongrekitab1.pdf
Size:
621.23 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: