Cyprinus carpio Karaciğer Dokusu Yağ Asidi İçeriğinin Mevsimsel Değişimi

dc.contributor.author Kaçar, Semra
dc.contributor.author Kaçar, Semra
dc.contributor.author Başhan, Mehmet
dc.contributor.other 09.03. Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
dc.contributor.other 9. Faculty of Health Sciences / Sağlık Bilimleri Fakültesi
dc.contributor.other 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi
dc.date.accessioned 2023-01-20T06:21:45Z
dc.date.available 2023-01-20T06:21:45Z
dc.date.issued 2022
dc.description.abstract Bu çalışmada, dişi ve erkek C. carpio’nun karaciğer dokusu yağ asidi bileşiminin mevsime bağlı değişimleri araştırılmıştır. Balıkların kas dokusu total lipit yağ asidi kompozisyonları; yağ asidi standartları kullanılarak tespit edilmiştir. Tüm mevsimlerde C. carpio’nun karaciğer dokusundaki total lipitlerde SFA (doymuş yağ asitleri) içinde temel bileşen 16:0, MUFA (tekli doymamış yağ asitleri) içinde 16:1n-7 ve 18:1n-9, PUFA (çoklu doymamış yağ asitleri) içinde EPA ve DHA olmuştur. Balığın karaciğer dokusundaki TAG (triaçilgliserol) ve PL (fosfolipid) yağ asidi içeriklerinin farklı olduğu bulunmuştur. Balıkların karaciğer dokusunda baskın yağ asitleri; üreme, sıcaklık ve mevsime bağlı olarak değişmiştir. C. carpio’nun her iki eşeyinin total lipitlerinde n-3/n-6 oranı; karaciğer dokusunda 1.33-2.55 aralığında tespit edilmiştir. en_US
dc.description.abstract In this study, seasonal variations on fatty acid composition in liver tissue of female and male C. carpio was investigated. Fatty acid compositions of total lipid have been identified in liver tissues of fishes using a mixture of fatty acid standards. The main constituents were 16:0 among SFAs (saturated fatty acid), 16:1n-7 and 18:1n-9 among MUFAs (monounsaturated fatty acid), EPA and DHA among PUFAs (polyunsaturated fatty acid) in the total lipid extracted from liver tissue of C. carpio all seasons. Triacylglycerol and PL fatty acid contents in muscle tissue of fish were found to be different. The major fatty acids in liver tissue of fish varied depending on reproduction, temperature and season. The n3/n-6 ratio was determined to range from 1.33-2.55 for liver tissue in total lipids in both sexes of C. carpio. en_US
dc.identifier.citation Kaçar, S. & Başhan, M. (2022). Cyprinus carpio Karaciğer Dokusu Yağ Asidi İçeriğinin Mevsimsel Değişimi . Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi , 12 (1) , 66-81 . DOI: 10.31466/kfbd.988208 en_US
dc.identifier.doi 10.31466/kfbd.988208
dc.identifier.uri https://doi.org/10.31466/kfbd.988208
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/530689/cyprinus-carpio-karaciger-dokusu-yag-asidi-iceriginin-mevsimsel-degisimi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/3354
dc.indekslendigikaynak TR-Dizin en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi en_US
dc.relation.ispartof Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Cyprinus carpio, Atatürk Baraj Gölü, Mevsimsel Yağ Asidi Dağılımı en_US
dc.subject Cyprinus carpio, Atatürk Dam Lake, Seasonal fatty acid composition en_US
dc.title Cyprinus carpio Karaciğer Dokusu Yağ Asidi İçeriğinin Mevsimsel Değişimi en_US
dc.title.alternative Seasonal Variations on the Fatty Acid Composition in Liver Tissue of Cyprinus carpio en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.id 0000-0002-9869-9045
gdc.coar.access open access
gdc.coar.type text::journal::journal article
gdc.description.department MAÜ, Fakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü en_US
gdc.description.endpage 81 en_US
gdc.description.issue 1 en_US
gdc.description.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
gdc.description.startpage 66 en_US
gdc.description.volume 12 en_US
gdc.identifier.trdizinid 530689
gdc.openalex.fwci 0.432
relation.isAuthorOfPublication 87d5d8af-9889-441e-8a9d-977e5fe96bf9
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 87d5d8af-9889-441e-8a9d-977e5fe96bf9
relation.isOrgUnitOfPublication cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd
relation.isOrgUnitOfPublication 632fabc5-6bb5-43ef-8a92-8f603b8b9d34
relation.isOrgUnitOfPublication 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
document (3).pdf
Size:
510.92 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Full Text - Article

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: