MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Konteyner mimarlığı: Lice'de bir yerleşme pratiği olarak deprem konutları

Thumbnail Image

Date

2019

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Lice kentinde 1975 yılında yaşanan deprem ve sonrasında yaşanan çatışma ve yıkım ortamları nedeniyle ciddi hasar oluşmuştur. Bu bağlamda kent, mekân yani kent ve konut üretimi birkaç fazdan etkilenmiştir. Bunlar; depremden sonraki konut üretimi, 1980 sonrası yaşanan toplumsal çatışmalardan sonraki yıkım ve 2000 sonrasında yeni konutların üretimi olarak gerçekleşmiştir. Depremden sonra geçici konteyner deprem konutları üretilmiş, 1980 sonrası yaşanan toplumsal çatışmalar neticesinde birçok konut yanmış ve kullanılamaz hale gelmiştir. 2000 sonrası konut üretimi ise daha çok devlet destekli olmuştur. Konteyner deprem konutları Lice'nin fazlarından etkilenerek, dönüşerek bir yerleşme pratiği olarak günümüze kadar devam etmiştir. Mekânın kullanıcıları acil durumda barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla imal edilmiş olan ve minimum ihtiyaçları karşılayabilen bu mekânları sahiplenip, değişen ihtiyaçlar çerçevesinde yeniden şekillendirmiştir. Acil durumda yerleşme, barınma, mekân ve mekânın kullanıcıları tarafından ihtiyaçlara göre nasıl şekillendirildiğinin incelenmesi amacını taşıyan bu çalışma, Lice ve Lice deprem konutları hakkında mimarlık ve şehircilik alanında yapılan ilk çalışma özelliğini taşımaktadır.
The city of Lice suffered serious damage due to the earthquake in 1975 and subsequent conflicts and destruction. In this context, the production of the city, space, city and housing has been affected by several phases. These phases are; housing production after the earthquake, destruction after social conflicts after 1980 and production of new houses after 2000. After the earthquake, temporary container earthquake houses were produced and as a result of social conflicts after 1980, many houses were burned and became unusable. Housing production after 2000 was mostly supported by state. Container earthquake houses have been affected by the phases of Lice and transformed into a settlement practice. The users of the space have been designed container houses, which were designed as a shelter in case of emergency and according to their changing needs. This study, which aims to examine the settlement, housing, space and how the space is shaped according to needs by the users, is the first study conducted in the field of architecture and urbanism on Lice and Lice earthquake houses.

Description

Keywords

Mimarlık, Architecture, Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

70