MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Çöpün mekan üretimi: Mardin'in çöpünün mekansal ve altyapı analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Architecture / Mimarlık Bölümü
Mayıs 2007 tarihinde 5662 Sayılı Kanun ile kurulan T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi, binlerce yıllık köklü bir tarihe dayanan coğrafyada; içinde çeşitli dil, din ve kültürel zenginlikleri barındıran Mardin şehri ve çevresinin sosyal ve kültürel ortamına katkıda bulunarak, Türkiye’de bulunan Üniversiteler ile Ortadoğu’daki üniversiteler arasında köprü oluşturmayı hedeflemektedir. Mimarlık Bölümü de üniversite ile aynı sene kurulmuş ve 2012 yılından 2023 yılı başına kadar Mardin eski kent merkezinde, on dokuzuncu yüzyılın son çeyreğinde inşa edilen ve 1996 yılına dek Mardin Hükümet Konağı olarak kullanılan yapıda; 2023 Bahar Dönemi ile birlikte Merkezi Kampüsteki Edebiyat Fakültesi Ek Binası'nda faaliyetini sürdürmektedir. Bölümümüz; hem akademik kadrosunun vizyonu hem de konumu ile Mardin’in özgün kentsel dokusundan ve sosyo-kültürel dinamiklerinden son derece yoğun bir biçimde beslenmektedir. Kuruluşundan bu yana yerel dinamiklerden beslenen ancak ulusal ve uluslararası alanda aktif yaratıcı, eleştirel ve yenilikçi bir eğitim anlayışı sürdürülmektedir.

Journal Issue

Events

Abstract

Yeni dağlar, adalar, yer katmanları Antroposen'in çarpıcı sonuçları olarak insanlık tarafından yaratılmıştır. Bunlar önemli ölçüde insanların yakarak, azaltarak, dönüştürerek veya gömerek görünmez kılmaya çalıştığı çöplerden oluşmuştur. Çöp 'gözden uzak' bir konu olarak düşünülmesine rağmen, çöpler yerleşim alanlarında belirmeye başladığında, bu durum tahammül edilemez büyük bir krize dönmektedir. Lübnan Çöp Krizi, çöpün yanlış yönetiminin, çöp ile mekan arasındaki hassas ilişkiyi nasıl etkilediğini, bunun bir kaç gün içerisinde nasıl devasa bir krize dönüştüğünü göstermektedir. Diğer taraftan çöp sahalarının; yaşam alanı ve yollarla olan ilişkisi, mekansal özellikleri, içindeki yapılar, çöp yönetiminin şeklini ve gelecekte karşılaşılabilecek olası bir çöp krizine de etki eder. Buna ek olarak, çöp yönetimi, biyopolitikanın bir aracı olarak kullanılarak özellikle 'şehirleşme' ve 'hijyen' kavramları üzerinden insanları yönetme aracına dönüşebilmektedir. Bu ilişki, çöpün mekan üretimi üzerinden açık bir şekilde okunabilir.
New mountains, islands, and layers of the earth have been created by a human being as striking outputs of Anthropocene. It is dramatically made by garbages of people that have been tried to be disappeared with removing, reducing, recycling, burning or burying. Although the garbage is regarded as 'out of sight and out of mind' issue, when it appears in settlements, it turns to an intolerable issue and massive crisis. Lebanon Garbage Crisis is the most important crisis that gives a clue of how mismanagement affects the fragile relation of space of garbage and turns a huge crisis in a couple days. On the other hand location of the waste disposal site, relation of sites and settlements and roads, spatial features, and structure of them show the waste management perspectives and prognosticate any garbage crisis in the future. Moreover, Waste management cloud be approach as a biopolitical tool, to govern the people by using 'urbanism' and 'hygiene' directly. Thus, this relation cloud appears institutional decision about space production of garbage, explicitly.

Description

Keywords

Çöp, Atık, Çöpün Mekanı, Mardin, Katı Atık Yönetimi, Garbage, Space of Garbage, Waste, Solid Waste Management, Mimarlık, Architecture

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

129