MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Yatılı bölge ortaokullarına olan talebin eğitim yöneticilerinin görüşlerine göre çözümlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Educational Sciences / Eğitim Bilimleri Bölümü
Eğitim Bilimleri Bölümü, eğitim ve öğretim hizmetleri bağlamında lisansüstü eğitim programları yoluyla bilim uzmanlığı derecesi sunmakta, uzmanlık adayları bu dereceye tezli, tezsiz, birinci öğretim ve ikinci öğretim gibi çeşitli öğretim seçeneklerini kullanarak erişebilmektedirler. Bölümümüz ayrıca çok sayıda lisans mezununu Pedagojik Formasyon Sertifika Programı dahilinde eğiterek mezunlara ‘öğretmen adayı’ yetkisi, bilgisi ve becerisi kazandırmıştır. Bölümümüzün zengin kadrosu, söz konusu sertifikasyona dair Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurumu tarafından yakın gelecekte öngörülmesi beklenen yeni öğretmen adayı yetiştirme yöntemlerini uygulayabilecek niteliğe sahiptir. Eğitim Bilimleri Bölümümüz, bugüne kadar gerçekleştirdiği çok sayıda bilimsel ve akademik çalışma yoluyla bölgesel, ulusal ve uluslararası bağlamda eğitim süreçlerinin niteliğinin artırılmasına katkıda bulunmuştur. Avrupa Birliği, Millî Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi paydaşlar ile personel eğitimi, beceri kazandırma eğitimi, okullarda katılım ve niteliğin artırılması gibi başlıklarda proje faaliyetleri yürütülmüş, ulusal ve uluslararası kapsamda çok sayıda bilimsel eser üretilmiş ve eğitim sorunlarının araştırılması ve bu sorunlara çözüm bulunması adına çok sayıda bilimsel toplantıya katılım sağlanmıştır. Bölümümüzün güçlü akademik yapısı, söz konusu çalışmaların gelecekte nitelik düzeyi daha da artırılarak gerçekleşeceği yönünde önemli bir fırsat tanımaktadır. Bölümümüzde eğitim görmek isteyen öğrencileri ve bölümümüz ile işbirliği kurmak isteyen tüm paydaşları nitelikli, kurumsal, saygın, akademik ve bilimsel süreçlerin önemli bir paydaşı olmaya davet ediyoruz.

Journal Issue

Events

Abstract

Yatılı bölge ortaokullarına olan talep son yıllarda sayısal ve oransal olarak düşüşe geçmiştir. Bu düşüşe rağmen sebeplerinin neler olabileceği üzerine herhangi çalışmaya literatürde denk gelinmemiştir. Çalışmanın amacı, yatılı bölge ortaokullarına ilişkin talepteki mevcut değişimi çözümlemektir. Çalışmanın modeli nitel araştırma modelidir. Seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden amaçsal örnekleme kullanılmıştır. Çalışma grubu YBO'da çalışmış ya da çalışmakta olan 8 okul müdürü, 5 müdür yardımcısı, 2 ilçe ve 3 il şube müdürü şeklindedir. Veri toplama aracı, yarı-yapılandırılmış görüşme formudur. Veriler içerik analizine tabii tutulup temalandırılmıştır. Sonuçlar şu şekildedir: YBO varlığıyla ilgili misyonun tamamlandığı veya gerekli olduğu fikri ön plana çıkmıştır. İmkan ve tehditleriyle YBO'lara bakıldığında disiplin, yaşam becerileri ve öğrencilere çeşitli imkanlar sağladığı; tehdit olaraksa aileden uzak bir yaşama neden olduğu belirtilmiştir. Bu okullardaki aile profili; kırsal kesimdeki aile ve maddi durumları zayıf aile olarak ifade edilmiştir. Ailelerin bu okulları seçmelerinde imkanlar veya zorunlulukların etkili olduğu ortaya çıkmıştır. YBO'lara vatansever yurttaş kazandırma gözüyle veya değişen yurttaşlık kavramıyla YBO'ya bakışın değiştiği belirtilmiştir. Eğitimdeki gelişmeler kimi katılımcıya göre bu okullara olan talebi etkilerken kimine göre etkilememiştir. Talebin düşüş sebepleri özel okullar, taşımalı eğitim, bilinç, göç olarak belirtilmiştir. Salgın süresince kimi katılımcıya göre bu okuldaki öğrenciler daha fazla eksik kaldı, kimine göre diğer okullardan bir fark yoktu, şeklinde belirtilmiştir.
The demand for regional boarding lower secondary schools has decreased numerically and proportionally in recent years. Despite this decline, no study has been found in the literature on what the reasons might be about this decline. The aim of the study is to analyze the current change in demand for regional boarding lower secondary schools (RBLSS). The model of the study is the qualitative research model. Purposive sampling, one of the non-random sampling methods, was used. The participants consists of 8 school principals, 5 assistant principals, 2 district and 3 provincial department managers related to RBLSS, totally 18 participants. Data collection tool is semi-structured interview form. The data were subjected to content analysis and themed. The results are as follows: The idea that the mission is completed or necessary regarding the RBLSS entity has come to the fore. Looking at RBLSS with their opportunities and threats, it is seen that the opportunities provide discipline, life skills and various opportunities to students; as a threat, it was stated that it caused a life away from family. The family profile in these schools; families in rural areas and their financial situation are stated as weak families. It has been stated that opportunities or obligations are effective in choosing these schools for families. It has been stated that the perspective of RBLSS has changed with the perspective of bringing patriotic citizenship to RBLSS or the concept of changing citizenship. Developments in education have affected the demand for these schools according to some participants, but not according to others. The reasons for the decrease in demand are stated as private schools, transported education, awareness and migration. During the pandemic, according to some participants, the students in this school were more absent, according to some, there was no difference from other schools.

Description

Keywords

Eğitim ve Öğretim, Education and Training, Yatılı bölge ortaokulları, Regional boarding secondary school

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

83