Mardin İlinde Yayılış Gösteren Yenilebilir Yabani Bitkilerin Sürdürülebilirliği

dc.contributor.author Mungan Kılıç, Fatma
dc.contributor.other 16.03. Department of Medical and Aromatic Plants / Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü
dc.contributor.other 16. School of Vocational Higher School of Kızıltepe/ Kızıltepe Meslek Yüksekokulu
dc.contributor.other 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi
dc.date.accessioned 2024-01-15T10:37:17Z
dc.date.available 2024-01-15T10:37:17Z
dc.date.issued 2022
dc.description.abstract Yenilebilir bitki, genellikle doğal yetişen, usulüne uygun olarak toplanan, olgunlaşmış, mutfaklarda kullanılan, bazı organları ya da tamamı tüketilen bitki anlamına gelmektedir. Bu bitkiler, kırsalda kendi kendilerine büyüyen veya tarımı yapılan çok zengin bir çeşitliliğe sahip olduğu da bilinir (Kallas, 1996; Çetinkaya ve Yıldız, 2018). Yenilebilir otlar; sebze, meyve ve tahıl gibi insan sağlığı için önemli içerikleri olan ve besin olarak faydalanılan bitkilerdir (Varona, 2001; Çetinkaya ve Yıldız, 2018). Ülkemiz üç fitocoğrafik bölgeye (Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve lrano-Turanian) sahip olmasından dolayı zengin bitki örtüsüne sahiptir (Özhatay ve ark., 2005). Türkiye’de gelişmiş yabani bitki kültürünün varlığı, asırlardır bitki ve insan arasındaki ilişkiye dayanmaktadır. Özellikle Doğu Anadolu'da doğal olarak yetişen birçok yabani yenilebilir bitki toplanır ve gıda olarak tüketilir (Mükemre ve ark., 2015). Gıda elde etmek için tarımı yapılan türler 3.000 civarında iken, gıda olarak kullanılan yabani bitki tür sayısı 10.000’in üzerindedir. Yapılan bir çalışmada, Türkiye’de 140 adet bitki tıbbi olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Fakat mevcut duruma bakıldığında tedavi amaçlı kullanılan bitki 500 civarında olup, bu örneğin diğer ülkeler içinde geçerli olabileceğini düşünülecek olursa, dünya çapında tıbbi bitki sayısının 100.000 civarında olduğu düşünülmektedir (Baytop, 1999). en_US
dc.identifier.isbn 978-605-4202-91-1
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/5627
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Mardin Artuklu Üniversitesi Yayınları en_US
dc.relation.ispartof MARDİN İLİ TARIMINDA EKONOMİK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE YÖNELİK AKADEMİK YAKLAŞIMLAR en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Mardin İlinde Yayılış Gösteren Yenilebilir Yabani Bitkilerin Sürdürülebilirliği en_US
dc.type Book Part en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.id http://0000-0001-6858-3458
gdc.author.institutional Mungan Kılıç, Fatma
gdc.author.institutional Mungan Kılıç, Fatma
gdc.author.scopusid 57226416413
gdc.author.wosid GVT-2640-2022
gdc.coar.access open access
gdc.coar.type text::book::book part
gdc.description.department MAÜ, Meslek Yüksekokulları, Kızıltepe Meslek Yüksekokulu, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü en_US
gdc.description.endpage 63 en_US
gdc.description.publicationcategory Kitap Bölümü - Uluslararası en_US
gdc.description.startpage 47 en_US
relation.isAuthorOfPublication 239d363f-6003-4d4b-bfa0-1aab87d7eb8e
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 239d363f-6003-4d4b-bfa0-1aab87d7eb8e
relation.isOrgUnitOfPublication 844def00-52ce-420d-a48d-7e5939e1b2a3
relation.isOrgUnitOfPublication 82e6f118-4626-4753-9184-fd7eca5bf101
relation.isOrgUnitOfPublication 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 844def00-52ce-420d-a48d-7e5939e1b2a3

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
MARDİN İLİ TARIMINDA EKONOMİK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE YÖNELİK AKADEMİK YAKLAŞIMLAR..pdf
Size:
9.99 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: