MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Dişi Salmo Trutta Macrostigma (dumeril, 1858) ’nın Kas Dokusu Yağ Asidi İçeriğinin Mevsimsel Değişimi

dc.contributor.author Kaçar, Semra
dc.contributor.author Kaçar, Semra
dc.contributor.author Kayhan, Hacer
dc.contributor.other Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
dc.date.accessioned 2025-02-15T19:40:13Z
dc.date.available 2025-02-15T19:40:13Z
dc.date.issued 2021
dc.department Artuklu University en_US
dc.department-temp DİCLE ÜNİVERSİTESİ,MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ,DİCLE ÜNİVERSİTESİ en_US
dc.description.abstract Bu çalışmada, dişi Salmo trutta macrostigma’nın kas dokusunun yağ asidi bileşiminin mevsime bağlı değişimleri araştırılmıştır. Dişi balıkların kas dokusu total lipit yağ asidi içerikleri; standart kullanılarak, gaz kromatografi ile belirlenmiştir. S. trutta macrostigma’nın toplam lipit içeriği yıl içinde % 1,44-1,90 arasında değişmiştir. S. trutta macrostigma’nın bileşiminde toplam 18 farklı yağ asidi belirlenmiştir. Palmitik asit her mevsimde başlıca doymuş yağ asidi olarak bulunmuştur. Oleik asit bütün mevsimlerde başlıca tekli doymamış yağ asidi (MUFA) olarak bulunmuştur (%16,47-24,13). Dokosahekzaenoik asit-DHA(22:6 n-3), linolenik asit(18:3 n-3), linoleik asit (18:2 n-6) ve eikosapentaenoik asit-EPA (20:5 n-3) çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) arasında en baskın olanlarıdır.Dişi kas dokusundan ekstrakte edilen total lipitlerde SFA % 29,26- 35,75, MUFA % 22,17-37,48 arasında değişmiştir. PUFA yüzdesi, % 31,36-43,83 arasında bulunmuştur. Genel olarak n-3 yağ asitleri yüzdeleri, n-6 yağ asitleri yüzdelerinden daha yüksek belirlenmiştir. Tüm mevsimlerde kas dokusundaki toplam lipitlerde PUFA içinde EPA (% 6,41-9,70) ve DHA (% 7,27-22,55) olmuştur. Çalışmada, balığın kas toplam lipitlerinde n-3/n-6 oranı; 2,79 - 5,34 arasında tespit edilmiştir. Dişi S. trutta macrostigma’nın kas dokusunda yağ asitleri; üreme, sıcaklık ve mevsime göre değişmiştir. en_US
dc.identifier.citationcount 2
dc.identifier.doi 10.29132/ijpas.863245
dc.identifier.endpage 363 en_US
dc.identifier.issn 2149-0910
dc.identifier.issue 3 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 356 en_US
dc.identifier.trdizinid 504694
dc.identifier.uri https://doi.org/10.29132/ijpas.863245
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/504694/disi-salmo-trutta-macrostigma-dumeril-1858-nin-kas-dokusu-yag-asidi-iceriginin-mevsimsel-degisimi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/6364
dc.identifier.volume 7 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof International Journal of Pure and Applied Sciences en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Biyoloji en_US
dc.subject Balıkçılık en_US
dc.subject Deniz Ve Tatlı Su Biyolojisi en_US
dc.title Dişi Salmo Trutta Macrostigma (dumeril, 1858) ’nın Kas Dokusu Yağ Asidi İçeriğinin Mevsimsel Değişimi en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 87d5d8af-9889-441e-8a9d-977e5fe96bf9
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 87d5d8af-9889-441e-8a9d-977e5fe96bf9
relation.isOrgUnitOfPublication cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd

Files