MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Dişi Salmo Trutta Macrostigma (dumeril, 1858) ’nın Kas Dokusu Yağ Asidi İçeriğinin Mevsimsel Değişimi

dc.contributor.authorKaçar, Semra
dc.contributor.authorKaçar, Semra
dc.contributor.authorKayhan, Hacer
dc.date.accessioned2025-02-15T19:40:13Z
dc.date.available2025-02-15T19:40:13Z
dc.date.issued2021
dc.departmentArtuklu Universityen_US
dc.department-tempDİCLE ÜNİVERSİTESİ,MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ,DİCLE ÜNİVERSİTESİen_US
dc.description.abstractBu çalışmada, dişi Salmo trutta macrostigma’nın kas dokusunun yağ asidi bileşiminin mevsime bağlı değişimleri araştırılmıştır. Dişi balıkların kas dokusu total lipit yağ asidi içerikleri; standart kullanılarak, gaz kromatografi ile belirlenmiştir. S. trutta macrostigma’nın toplam lipit içeriği yıl içinde % 1,44-1,90 arasında değişmiştir. S. trutta macrostigma’nın bileşiminde toplam 18 farklı yağ asidi belirlenmiştir. Palmitik asit her mevsimde başlıca doymuş yağ asidi olarak bulunmuştur. Oleik asit bütün mevsimlerde başlıca tekli doymamış yağ asidi (MUFA) olarak bulunmuştur (%16,47-24,13). Dokosahekzaenoik asit-DHA(22:6 n-3), linolenik asit(18:3 n-3), linoleik asit (18:2 n-6) ve eikosapentaenoik asit-EPA (20:5 n-3) çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) arasında en baskın olanlarıdır.Dişi kas dokusundan ekstrakte edilen total lipitlerde SFA % 29,26- 35,75, MUFA % 22,17-37,48 arasında değişmiştir. PUFA yüzdesi, % 31,36-43,83 arasında bulunmuştur. Genel olarak n-3 yağ asitleri yüzdeleri, n-6 yağ asitleri yüzdelerinden daha yüksek belirlenmiştir. Tüm mevsimlerde kas dokusundaki toplam lipitlerde PUFA içinde EPA (% 6,41-9,70) ve DHA (% 7,27-22,55) olmuştur. Çalışmada, balığın kas toplam lipitlerinde n-3/n-6 oranı; 2,79 - 5,34 arasında tespit edilmiştir. Dişi S. trutta macrostigma’nın kas dokusunda yağ asitleri; üreme, sıcaklık ve mevsime göre değişmiştir.en_US
dc.identifier.citationcount2
dc.identifier.doi10.29132/ijpas.863245
dc.identifier.endpage363en_US
dc.identifier.issn2149-0910
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.scopusqualityN/A
dc.identifier.startpage356en_US
dc.identifier.trdizinid504694
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29132/ijpas.863245
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/504694/disi-salmo-trutta-macrostigma-dumeril-1858-nin-kas-dokusu-yag-asidi-iceriginin-mevsimsel-degisimi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12514/6364
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.wosqualityN/A
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofInternational Journal of Pure and Applied Sciencesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectBalıkçılıken_US
dc.subjectDeniz Ve Tatlı Su Biyolojisien_US
dc.titleDişi Salmo Trutta Macrostigma (dumeril, 1858) ’nın Kas Dokusu Yağ Asidi İçeriğinin Mevsimsel Değişimien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication87d5d8af-9889-441e-8a9d-977e5fe96bf9
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery87d5d8af-9889-441e-8a9d-977e5fe96bf9

Files