MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Türkiye’de Enflasyon ile Ekonomik Büyüme Arasındaki Simetrik ve Asitmetrik Nedensellik İlişkilerin İncelenmesi

No Thumbnail Available

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Foreign Trade/ Dış Ticaret Bölümü
Dış Ticaret Programı, özellikle son yıllarda giderek artan devletlerarası ekonomik ve ticari ilişkilerin ihtiyaç gösterdiği, ithalat- ihracat, ticaret hukuku, uluslararası rekabet kuralları konusunda eğitim almış personeli yetiştirmeyi hedeflemektedir. Nusaybin Meslek Yüksekokulu, küreselleşmenin getirdiği ülkelerarası artan karşılıklı bağımlılığın ve giderek genişleyen ekonomik kapasitenin değerlendirilebilmesi anlamında son derece hayati bir rol oynayacak olan dış ticaret eğitimini en iyi şekilde vermeyi amaçlamaktadır. Dış Ticaret mezunları, küçük ve orta boy işletmelerden çokuluslu kurumlara kadar her sektör ve ölçekten şirkette özellikle iç ve dış ticaret, üretim, lojistik, turizm, nakliye ve gümrük hizmetleri alanlarında görev alabilirler.
Organizational Unit
Department of Economics / İktisat Bölümü
Ekonomi, hızla gelişen bir bilim dalıdır. Küreselleşme süreci, hızlanan teknolojik ilerleme ve artan uluslararası rekabet, ekonomik sorunları anlamanın ve çözmenin önemini istikrarlı bir şekilde artırmaktadır. Genel olarak, iktisatın ve iktisatçıların rolü, çeşitli sosyal ve ekonomik politikaların nasıl tasarlanacağı ve uygulanacağı da dahil olmak üzere genişliyor. Mardin Artuklu Üniversitesi İktisat Bölümü'nün misyonu, hem öğretim hem de araştırma yoluyla, toplumumuzun şimdi ve gelecekte karşılaşacağı küresel, ulusal ve yerel ekonomik sorunların daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır. Mardin Artuklu Üniversite İktisat Bölümünde lisans ve lisansüstü programlar yürütülmektedir. İktisat Bölümü lisans programının amacı, iktisat teorisi ve uygulamalı istatistiksel yöntemlere sağlam bir teorik temel sağlamaktır. Lisans programlarımızın temel hedefleri: - Öğrencilerimize yaşam boyu öğrenmenin temelini oluşturmak için uygun analitik becerileri sağlamak; - Öğrencilerimizin politika okuryazarı olmalarını ve böylece vatandaş olarak daha bilgili olmalarını sağlamak; - Öğrencileri iş dünyasına tanıtmak, sınıfta öğretimi pekiştirmek ve kariyer hedeflerinin geliştirilmesine ve ilerletilmesine yardımcı olmak için işbirlikli eğitim de dahil olmak üzere deneyimsel öğrenmenin kullanımını teşvik etmek; - Öğrencilerimizi uygulamalı ekonomistler olarak başarılı kariyerlere hazırlamak; ve - Lisans öğrencilerimizi ekonomi, hukuk ve işletme alanlarında lisansüstü eğitime hazırlamak. Lisanüstü programlar tezli ve tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarını kapsamaktadır. Lisanüstü programların genel amacı ise, makroekonomi, mikroekonomi ve ekonometri alanındaki temel konuların anlaşılmasını derinleştirmek için tasarlanmıştır.

Journal Issue

Events

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de, 2005-2020 yılları arası çeyrek dönemlik veriler baz alınarak, enflasyon ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu dönem, 2006 da örtük enflasyon rejiminden açık enflasyon rejimine geçildiği için önem arz etmektedir. Bunun için öncelikle aralarında kısa ve uzun dönem ilişkilerini belirlemek için ARDL sınır testi yaklaşımı kullanılmıştır. Daha sonra simetrik ve asimetrik nedenselliğin varlığını ve yönünü tespit etmek için Toda-Yamamoto nedensellik ve Hatemi-J asimetrik nedensellik testleri uygulanmıştır. ARDL sınır testi sonuçlarına göre enflasyon ile ekonomik büyüme arasında herhangi bir ilişki bulunmazken ekonomik büyümenin uzun dönemde enflasyonu etkilediği, ekonomik büyümede yüzde 1’lik bir artışın aynı zamanda enflasyonu da yüzde 0.09 oranında artırdığı görülmüştür. Toda-Yamamoto nedensellik sonuçlarından elde edilen ekonomik büyümeden enflasyona doğru tek yönlü nedenselliğin varlığı bu sonucu doğrulamıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi pozitif ve negatif bileşenlere ayırarak bunların asimetrik etkisini dikkate alan Hatemi-J sonuçlarına göre ise her iki değişkenin birbirleri arasında pozitif yönlü nedensellik ilişkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca pozitif enflasyondan negatif ekonomik büyümeye doğru tek yönlü bir nedenselliğin varlığı da tespit edilmiştir.

Description

Keywords

İktisat

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (Online)

Volume

5

Issue

2

Start Page

241

End Page

270