MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Sosyal Kent Parametresi Olarak Sosyal Konut: Nusaybin TOKİ Konutları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Architecture / Mimarlık Bölümü
Mayıs 2007 tarihinde 5662 Sayılı Kanun ile kurulan T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi, binlerce yıllık köklü bir tarihe dayanan coğrafyada; içinde çeşitli dil, din ve kültürel zenginlikleri barındıran Mardin şehri ve çevresinin sosyal ve kültürel ortamına katkıda bulunarak, Türkiye’de bulunan Üniversiteler ile Ortadoğu’daki üniversiteler arasında köprü oluşturmayı hedeflemektedir. Mimarlık Bölümü de üniversite ile aynı sene kurulmuş ve 2012 yılından 2023 yılı başına kadar Mardin eski kent merkezinde, on dokuzuncu yüzyılın son çeyreğinde inşa edilen ve 1996 yılına dek Mardin Hükümet Konağı olarak kullanılan yapıda; 2023 Bahar Dönemi ile birlikte Merkezi Kampüsteki Edebiyat Fakültesi Ek Binası'nda faaliyetini sürdürmektedir. Bölümümüz; hem akademik kadrosunun vizyonu hem de konumu ile Mardin’in özgün kentsel dokusundan ve sosyo-kültürel dinamiklerinden son derece yoğun bir biçimde beslenmektedir. Kuruluşundan bu yana yerel dinamiklerden beslenen ancak ulusal ve uluslararası alanda aktif yaratıcı, eleştirel ve yenilikçi bir eğitim anlayışı sürdürülmektedir.

Journal Issue

Events

Abstract

Beslenme gibi bir temel ihtiyaç olan barınma ihtiyacı, mekânsal olarak kentlerde konut üretimleri ile karşılık bulmaktadır. Barınmanın insani bir ihtiyaç olmasının yanı sıra temel bir hak olması ve devletler tarafında güvence altına alınması gerekliliği söz konusudur. Bu bağlamda devletler, sosyal ve ekonomik düzeyi gelişmemiş olan toplumsal kesimlerin ve grupların barınma ihtiyacını karşılamak için konut üretimi sağlamalıdır. Endüstriyel gelişmeler ve kır-kent arası yaşanan yoğun göçler, konut sorunun artmasına sebep olmuştur. Konut sorunu sadece iş istihdamı konusu ile sınırlanmayıp afet, göç ve savaşların yaşandığı bölgeler için de önemli bir sorun olmaktadır. İç ve dış çatışmaların yaşandığı bir sınır kenti olan Nusaybin’de, 2015 yılında yaşanan yıkım sonrası rehabilitasyonu sağlamak amacıyla 2016 yılında riskli alan ilan edilen yerlerde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından sosyal konutlar üretilmiştir. Bu çalışma, Nusaybin’de TOKİ konutlarının üretim öncesi süreçte yaşanan yıkımların morfolojik değişimini ve konut üretimi tamamlandıktan sonra alanda yaşanan fiziksel ve sosyal değişimi incelemek ve sınır kentlerde sosyal konut üretimlerine dair tartışma alanı yaratmak amacıyla oluşturulmuştur. Hızla üretilen Nusaybin TOKİ konutlarının, inşa sürecinin ve uygulama sonucunun istenilen sürekliliği ve konforlu kullanımı sağlayamadığı görülmüştür. Üretilen sosyal konutların kentli kültürü ve pratiklerine uygun olmaması, uygulamada yaşanan teknik sorunlar ve tasarımsal problemler bölgede enformel pratiklerin oluşmasına sebep olmuştur. Tandır yapımı, bostan alanları ekimi ve kümes hayvanları besleme alanları oluşturulması gibi faaliyetlerin TOKİ siteleri içerisinde oluşmaya başlaması sosyal ve kültürel bağlamdan uzak hızlı konut çözümü olarak yansımaktadır.

Description

Keywords

Sosyal Konut, Sosyal Kent, Konut Politikası,, TOKİ, Nusaybin

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

ICIAS 2022 1st International Conference on Innovative Academic Studies

Volume

Issue

Start Page

1123

End Page

1132