MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Functional Components in Traditional Dairy Products

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

The 4th International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus” 19-21 April 2018 Abstract Book

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Günümüzde, tüketiciler sağlıklı ve güvenli yiyecek-içecekler tüketmek istemekte, yine ülkemiz açısından çok önemli olan turizm sektöründe turist tercihlerinde tarihi ve kültürel miras ile çeşitli sanatsal ve kültürel aktivitelere doğru önemli bir eğilim görülmektedir. Bu eğilim kapsamında gastronomik değerlere ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu bağlamda Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü sağlıklı ve güvenli yiyecek içecek üretimi ve gastronomi turizmi faaliyetlerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinde, mevcut kültürel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir işlevi üstlenmektedir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün amacı, yiyecek ve içecek sektörüne mutfak şefi ve yönetici olmaya aday, sağlıklı ve güvenli yiyecek içecek üretebilen, yerel yeme-içme kültürünü yaşatan, mevcut değerleri ortaya çıkaran, ulusal ve uluslararası mutfaklardan örnekleri sunabilecek gastronom ve yöneticiler yetiştirerek sektörde eksikliği hissedilen, nitelikli, eğitimli, lisan bilen eleman sayısının artmasına katkı sağlamaktır.

Journal Issue

Events

Abstract

A food, either natural or formulated, which will enhance physiological performance or prevent or treat diseases and disorders is defined as functional food. Dairy-based functional foods are very important among functional foods. Functional dairy foods demonstrate health benefits beyond their basic nutritional value. Dairy products contain many functional ingredients such as whey proteins, conjugated linoleic acid (CLA), minerals, vitamins and probiotic or lactic acid bacteria (LAB). In this review functional components and their health benefits in traditional dairy products were investigated. Whey proteins: Fermented dairy products such as yoghurt, fermented beverages or kefir, and acid curd cheeses have whey proteins. Whey proteins contain β-Lactoglobulin, α-Lactalbumin, immunoglobulins, whey albümin, lactoferrin, lactoperoxidase, lysozyme and glicomacropeptides. Their mechanism of action are antioxidant, anticancer, antibacterial and immunomodulator. Cojugated linoleic acid (CLA): CLA produced by bacteria in the rumen of grazing animals such as cattle. Fermented dairy products such as yoghurt, ayran or kefir, butter and cheeses have CLA. Its mechanism of action is antioxidant and anticancer. Minerals: Cheeses, yoghurt, kefir and fermented beverages contain calsium. Its echanism of action is osteogenetic or bone protective. Vitamins: Cheeses, yoghurt, fermented beverages, kefir and butter contain carotene and tocopherols. Their mechanism of action are antioxidant and anticancer. Probiotic bacteria or lactic acid bacteria (LAB): Fermented dairy products such as yoghurt, kefir, fermented beverages, butter and cheeses contain probiotic or LAB. Their mechanism of action are anticancer, anticholesterol and prevention of intestinal tract infections.

Description

Keywords

Functional Components, Traditional Dairy Products

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page