Postharvest fungal pathogens of apple in Nigde Province, Turkey

Thumbnail Image

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Department
16.01. Department of Organic Agriculture / Organik Tarım Bölümü
Tüm dünyada olduğu kadar ülkemiz tarımında da uygulanmakta olan bazı etmenler ( hormon uygulaması,kimyasal ilaç ya da organik olmayan gübre kullanımı vs.) sonucunda insanlar ,gıda hammaddelerinin basında gelen tarımsal ürünlerin üretiminden tüketimine değin daha bilinçli ve duyarlı olmaya yönelmişlerdir. Yüksekokulumuzun Organik Tarım programında öğretim süresi iki yıl olup 2011-2012 öğretim yılından itibaren eğitim verilmeye başlanmıştır. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının a)Çay Teknolojisi, b)Genel Ziraat , c)Makine (Tarım Meslek Lisesi), d) Makine (Tarım Teknolojisi), e)Peyzaj, f)Süs Bitkileri, g)Tarım , h)Tarım Teknolojisi, i)Ziraat alanlarından mezun olanlar ; Organik Tarım programına sınavsız yerleşmek için müracaat edebileceklerdir. Diğer lise mezunları ise YGS-6 puanıyla yerleşebilirler. Organik Tarım programı her sene 30 öğrencilik kontenjan ile öğretime devam edecek olup, teori ve pratiğe dayalı iki yıllık eğitim sonunda mezun olanlara “Organik Tarım Teknikeri “unvanı verilecektir. Mezun olan öğrencilerimiz isterlerse ,Dikey Geçiş Sınavına (DGS) katılarak basarili olmaları durumunda Lisans düzeyinde ( Ziraat Mühendisliği ) eğitimlerine devam etme şansına da sahiptirler. Kızıltepe Meslek Yüksekokulu binası ; Mardin- Artuklu İlçemiz sınırlarında olup, 2 katli bahçeli bir binada faaliyetlerini sürdürmektedir.İlçeler garajından sürekli olarak minibüs seferleri vardır.Öğlen yemeği ihtiyacı, fiş karşılığında yemekhaneden karşılanmaktadır. Organik Tarım Programında önlisans düzeyinde halen 11 öğretim elemanı ile eğitim ve öğretim verilmektedir

Journal Issue

Abstract

Apples are an economically important horticultural product worldwide. They can be stored under low temperature for long periods of time (up to 10 months). However, fungal decay is a major problem in long-term storage and causes serious postharvest fruit loses around the world, including Turkey. This decay is caused by several fungi with different infection mechanisms favored by different conditions. Therefore, it is crucial to know which fungal pathogens are the primary cause of any decay in order to develop innovative control strategies. For this reason, the aim of this study was to sample decaying apples from cold storage facilities in Niğde Province, Turkey (an important apple-producing province) to isolate and identify the pathogens. A total of 395 visually infected apples were sampled from 18 cold storage facilities in the 2020/21 production season. Culture morphology of the isolates was examined, isolates were morphologically identified at the genus level. The results showed that the identified dominant genera considered of major contributors to fruit spoilage belonged to genus Penicillium (76.5%), followed by Alternaria (19.0%). Other fungal pathogens, including species of Botrytis, Cadophora, Cladosporium and Fusarium had low abundance. Pathogenicity testing and molecular characterization of the isolates is in progress.

Description

Keywords

Cold storage, fungal diseases, decay, Malus domestica

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

VI International Symposium on Post-harvest Pathology: Innovation and Advanced Technologies for Managing Postharvest Pathogens, International Society for Horticultural Science (ISHS)

Volume

Issue

Start Page

86

End Page

Page Views

2

checked on Oct 04, 2025

Downloads

64

checked on Oct 04, 2025

Google Scholar Logo
Google Scholar™

Sustainable Development Goals

SDG data is not available