Bazı fakültatif buğday genotiplerinin farklı çevrelere tepkileri

dc.contributor.author Erdemci, İrfan
dc.contributor.author Aktaş, Hüsnü
dc.contributor.author Karaman, Mehmet
dc.contributor.other 16.02. Department of Seed Production / Tohumculuk Teknolojisi Bölümü
dc.contributor.other 16. School of Vocational Higher School of Kızıltepe/ Kızıltepe Meslek Yüksekokulu
dc.contributor.other 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi
dc.date.accessioned 2022-01-26T12:45:17Z
dc.date.available 2022-01-26T12:45:17Z
dc.date.issued 2021
dc.description.abstract Amaç: Bu çalışmanın amacı fakültatif gelişme tabiatına sahip ekmeklik buğdaygenotiplerin farklı çevrelerde verim ve kalite özelliklerin belirlenmesidir.Materyal ve Yöntem: Bu araştırma, 2014-2015 yetiştirme sezonunda yağışa dayalışartlarda 25 ekmeklik buğday genotipi (20 ileri hat ve 5 standart çeşit) ile Diyarbakırve Muş lokasyonlarında Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalıolarak yürütülmüştür. Araştırmada çeşit ve hatların tane verimi ile bazı kalite (bintane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı, zeleny sedimantasyon ve yaş gluten)özellikleri incelenmiştir.Araştırma Bulguları: Birleştirilmiş varyans analizinde, genotip, çevre ve bunlarınetkileşim (genotip × çevre) etkileri, incelenen özelliklerden bin tane ve hektolitreağırlığı hariç diğer tüm özellikler için oldukça anlamlıydı. Ancak genotip-çevreetkileşiminin etkisi incelenen tüm parametreler açısından genotip ve çevreye göredaha küçük boyuttaydı. Diyarbakır lokasyonu incelenen kalite parametreleri için öneçıkarken, Muş lokasyonu tane verimi yönünde öne çıkmıştır.Sonuç: Çalışmada, G17 genotipi her iki test ortamında da en yüksek tane veriminesahipti ve verim açısından en kararlıydı. G11 ve G21 genotipleri kalite parametreleriaçısından ön plana çıkmıştır. Bu genotiplerin gelecekteki ıslah çalışmalarındaebeveyn olarak kullanılabileceği belirlenmiştir. en_US
dc.description.abstract Objective: The objective of this study was to determine the yield and quality characteristics of bread wheat genotypes with facultative development nature in different environments. Material and Method: In this study, 25 facultative bread wheat genotypes were evaluated under rain fed conditions in Diyarbakır and Muş, in 2014-2015 growing season. Experiments were conducted in randomized complete-block design with three replications. In the study, grain yield and some quality (thousand kernel and hectoliter weight, protein content, zeleny sedimentation and wet gluten) properties were investigated. Results: In the combined variance analysis, genotype, environment and genotype × environment interaction were found to be highly significant for all other features except for one thousand and hectolitre weight. However, the effect of genotypeenvironment interaction was less significant than the genotype and environment for the parameters studied. While Diyarbakır location stands out for the quality parameters examined, Muş location stands out only in the direction of grain yield. Conclusion: G17 genotype had the highest grain yield in both environments and showed a stable condition for yield. G11 and G21 genotypes were found superior for quality parameters. It has been determined that these genotypes can be used as a parent in future breeding studies. en_US
dc.identifier.citation ERDEMCİ İ,AKTAŞ H,KARAMAN M (2021). Bazı fakültatif buğday genotiplerinin farklı çevrelere tepkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 58(3), 421 - 430. Doi: 10.20289/zfdergi.728602 en_US
dc.identifier.doi 10.20289/zfdergi.728602
dc.identifier.uri https://doi.org/10.20289/zfdergi.728602
dc.identifier.uri https://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRReU5UWTBOQT09/bazi-fakultatif-bugday-genotiplerinin-farkli-cevrelere-tepkileri
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/3017
dc.indekslendigikaynak TR-Dizin en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi en_US
dc.relation.ispartof Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Çevre, fakültatif buğday, kalite, verim en_US
dc.subject Environment, facultative wheat, quality, yield en_US
dc.title Bazı fakültatif buğday genotiplerinin farklı çevrelere tepkileri en_US
dc.title.alternative Response of some facultative wheat genotypes to different environments en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.id 0000-0003-3066-410X
gdc.author.id 0000-0001-6943-2109
gdc.author.id 0000-0002-6176-9580
gdc.author.institutional Aktaş, Hüsnü
gdc.coar.access open access
gdc.coar.type text::journal::journal article
gdc.description.department MAÜ, Meslek Yüksekokulları, Kızıltepe Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü en_US
gdc.description.endpage 430 en_US
gdc.description.issue 3 en_US
gdc.description.publicationcategory Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
gdc.description.startpage 421 en_US
gdc.description.volume 58 en_US
gdc.identifier.trdizinid 442564
gdc.openalex.fwci 0.129
relation.isAuthorOfPublication a008f2b8-1c67-4d36-bac9-56400d0bf611
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery a008f2b8-1c67-4d36-bac9-56400d0bf611
relation.isOrgUnitOfPublication 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43
relation.isOrgUnitOfPublication 82e6f118-4626-4753-9184-fd7eca5bf101
relation.isOrgUnitOfPublication 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
10.20289-zfdergi.728602-1076077.pdf
Size:
306.43 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Full Text - Article

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: