MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Yönetici Hemşirelerde Olması Gereken Becerilerin Delphi Yöntemiyle Belirlenmesi ve Sahip Olunan Becerilerle Karşılaştırılması: Karma Yöntem: Tanımlayıcı Araştırma

No Thumbnail Available

Date

2023

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Midwifery/ Ebelik Bölümü
Ebe; bir ebelik eğitim programına girmeye hak kazandıktan sonra, bu programı başarıyla tamamlayarak, mesleği yerine getirmek üzere, tescili yapılan ya da kendisine yasal olarak izin verilen kişi olarak tanımlanır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ebeyi "Gebelik sırasında doğumda ve doğumdan sonra gerekli bakım ve danışmanlığı sağlamak, normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptırmak ve yeni doğanın bakımını yapmak üzere eğitimi tescillenmiş kişi" olarak tanımlamıştır. Uluslararası Ebelik Konfederasyonu (İnternational Confederation of Midwives-ICM) ise “Ebe; gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde kadınla işbirliği halinde kadına gereksinim duyduğu destek, bakım ve danışmanlığı sağlayan, kendi sorumluluğunda doğumu yaptıran, yenidoğan ve bebeğe bakım veren sorumluluk sahibi ve güvenilir bir profesyoneldir” şeklinde tanım yapmıştır. 2009 yılında kurulan Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü 2014 yılından itibaren lisans mezunu vermektedir. Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu 17 Nisan 2019 tarihli 30749 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi uyarınca resmi gazetede yayımlanarak Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne dönüştürülmüştür. Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü 4 yıllık (8 yarıyıl) lisans programı olup, öğrencilerinin profesyonel bir ebe olarak yetişmeleri için eğitim ve öğretim vermektedir. Bölümümüzün hedefi ülke ihtiyaçlarını göz önüne alarak, bizleri tercih eden öğrencileri tam donanımlı, bağımsız çalışabileceği, yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, bilimsel çalışmalarla ebelik mesleğini zirveye taşıyacak mezunlar vermektir.

Journal Issue

Events

Abstract

Amaç: Türkiye’de üst ve alt düzey yönetici hemşirelerde olması gereken becerilerin oluşturularak, bu becerilerin üst ve alt düzey yöne- ticilerde bulunma düzeyinin öz değerlendirme ve astların değerlendirme sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Araş- tırma, nitel araştırma yöntemlerinden Delphi yöntemi ve nicel araştırma yöntemlerinin sıralı bir şekilde kullanıldığı 2 aşamada gerçekleştirilmiş- tir. Çalışmanın birinci aşamasının evrenini, Yönetici Hemşireler Derne- ğine üye yönetici hemşireler ile hemşirelikte yönetim eğitimi veren aka- demisyenler oluşturmuştur. Yönetici Hemşireler Derneğine üye olan, ça- lışmaya katılmayı kabul eden 57 yönetici ve akademisyen hem şire ör- neklemi oluşturmuştur. Araştırmanın ikinci aşamasının evrenini Mardin ili sınırlarında bulunan 9 devlet hastanesinde çal ışan hemşireler ve yö- netici hemşireler oluştururken, örneklemini çalışmaya gönüllü olarak ka- tılmayı kabul eden toplam 442 hemşire (9 üst düzey yönetici hemşire, 39 orta düzey yönetici hemşire, 31 alt düzey yönetici hemşire ve 363 hem- şire) oluşturmuştur. Bulgular: Beceriler “insan ili şkileri ve ileti şim”, “hemşirelik bakım yönetimi”, “insan kaynakları yönetimi”, “yönetim ve liderlik ” ve “profesyonellik” olmak üzere 5 ana başlıkta sınıflandırıldı. Araştırmanın ikinci aşamasında, üst düzey yönetici hemşirelerin öz de- ğerlendirmeleri ile orta düzey yönetici hemşirelerin değerlendirilmeleri arasında tüm becerilerde istatistiksel olarak anlaml ı bir fark bulundu (p<0,05). Alt düzey yönetici hem şirelerin astları konumundaki hemşi- relerin değerlendirmelerinde ise “insan ilişkileri ve iletişim”, “hemşire- lik bakımının yönetimi”, “yönetim ve liderlik” ve “profesyonellik” alt boyutlarında istatistiksel olarak klinik hem şireleri tarafından değerlen- dirildiklerinde anlamlı farklar olduğu bulundu (p<0,05). Sonuç: Çalış- mada, üst ve alt düzey yönetici hemşirelerin beceri listesi 5 ana başlıkta oluşturuldu. Üstlerin astları tarafından becerilere sahip olma durumlar ı incelendiğinde, kendi değerlendirmelerinden anlamlı fark yaratacak şe- kilde daha düşük değerlendirildikleri belirlendi (p<0,05).

Description

Keywords

Eğitim, Eğitim Araştırmaları, İşletme, Kamu Yönetimi, Hemşirelik

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Türkiye Klinikleri Hemşirelik Bilimleri Dergisi

Volume

15

Issue

1

Start Page

153

End Page

161