MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi

dc.authorid 0000-0002-8812-8847
dc.authorid 0000-0001-6943-2109
dc.authorscopusid 36665798700
dc.authorwosid ABA-7273-2020
dc.contributor.author Kendal, Enver
dc.contributor.author Aktaş, Hüsnü
dc.contributor.author Aktaş , Hüsnü
dc.contributor.author Tekdal, Sertaç
dc.contributor.other Department of Seed Production / Tohumculuk Teknolojisi Bölümü
dc.date.accessioned 2024-01-16T12:56:14Z
dc.date.available 2024-01-16T12:56:14Z
dc.date.issued 2012
dc.department MAÜ, Meslek Yüksekokulları, Kızıltepe Meslek Yüksekokulu, Tohumculuk Bölümü en_US
dc.description.abstract Bu çalışma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Diyarbakır ili yağışa dayalı şartlarda 2010-2011 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Çalışmada, Rusya’dan temin edilen 5 adet yazlık makarnalık buğday çeşidi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yoğun olarak ekilen 7 adet yazlık makarnalık buğday çeşidi kullanılmıştır. Yapılan varyans analizinde, incelenen özellikler bakımından tane verimi, hektolitre ağırlığı, bin dane ağırlığı ve irmik rengi bakımından % 1, protein ve mini sds oranı bakımından ise %5 seviyesinde önemli farklılıklar belirlenmiştir. Karakterler arasındaki korelasyon analizinde, hektolitre ile tane verimi ve bin tane ağırlığı arasında % 1 düzeyinde pozitif yönde, hektolitre ve bin dane ağırlığı ile irmik rengi arasında %5 düzeyinde negatif yönde önemli ilişki tespit edilirken diğer karakterler arasında ilişki tespit edilememiştir. Yapılan varyans analiz sonuçlarına göre; tane verimi 431.8 ile 530.3 kg da-1, hektolitre ağırlığı 75.9 ile 82.2 g, bin tane ağırlığı 34.7 ile 49.4 g, protein değeri %10.7-11.4, mini SDS 7.5-14.1 ml, irmik rengi b değeri 18.7-24.9 arasında değişmiştir. Bu çalışmada tane verimi, hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı ve protein oranı bakımından yerli çeşitler, özellikle bulgur ve makarna sanayicilerinin üzerinde durduğu mini sds ve irmik rengi parametreleri bakımından ise yurt dışında tescilli çeşitler öne çıkmıştır. Yapılacak kalite ağırlıklı çalışmalarda yurt dışından getirilen bu çeşitlerin tercih edilmesi kaliteyi artıracaktır. en_US
dc.identifier.endpage 100 en_US
dc.identifier.issn 1308-3945
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.startpage 97 en_US
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/5686
dc.identifier.volume 5 en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi en_US
dc.relation.ispartof Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Makarnalık buğday en_US
dc.subject kalite en_US
dc.subject korelasyon en_US
dc.subject Diyarbakır. en_US
dc.title Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi en_US
dc.title.alternative Evaluation of Parameters Some of Domestic and Foreign Durum Wheat Varieties in Terms of Quality en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 1fd3426d-db3d-45ce-a101-a622abc48afa
relation.isAuthorOfPublication a008f2b8-1c67-4d36-bac9-56400d0bf611
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 1fd3426d-db3d-45ce-a101-a622abc48afa
relation.isOrgUnitOfPublication 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
ek kaite yer.yab.pdf
Size:
152.59 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: