MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Amygdalus Communis (badem) Meyvesinden Elde Edilen Özütlerin Bazı İn Vitro Biyolojik Aktivitelerinin, Kimyasal ve Pestisit Kompozisyonlarının Araştırılması

dc.contributor.authorKeskin, Cumali
dc.contributor.authorAras, İbrahim Oğuz
dc.contributor.authorBaran, Ayşe
dc.contributor.authorBaran, Mehmet Fırat
dc.contributor.authorYıldız, Songül Çetik
dc.contributor.authorTarhan, Rozerin
dc.date.accessioned2025-02-15T19:44:20Z
dc.date.available2025-02-15T19:44:20Z
dc.date.issued2024
dc.departmentArtuklu Universityen_US
dc.department-tempMARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ,MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ,MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ,BATMAN ÜNİVERSİTESİ,MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ,MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİen_US
dc.description.abstractAmygdalus communis (A. communis) yüksek düzeyde protein ve doymamış yağ asitlerinden oluşur ve bu da onları doğal kaynakların sınırlı olması gereken diyet beslenmesinde faydalı kılar. Bu çalışmada badem meyvesinden elde edilen kloroform ve metanol özütlerinin antioksidan, antikolinesteraz, antimikrobiyal özellikleri, kimyasal bileşen miktarı ile ağır metal kompozisyonu ve pestisit kalıntı miktarları araştırıldı. A. communis meyvesinde en yüksek toplam fenolik bileşen ve flavonoid içeriğin kloroform özütünde olduğu ayrıca kloroform özütünün DPPH radikal söndürme aktivitesinin daha yüksek olduğu belirlendi. A. communis meyve kloroform ve metanol özütlerinin Escherichia coli ve Staphylococcus aureus bakteri suşları ve Candida albicans mayasının üremesi üzerinde standart antibiyotikler ile kıyaslandığında düşük konsantrasyonlarda oldukça güçlü inhibisyona sebep olduğu belirlendi. A. communis meyve metanol ve kloroform özütlerinin kimyasal bileşen içerikleri LCMS/MS kullanılarak belirlendi. Metanol (Me-OH) özütünde ana bileşenlerin sırasıyla sitrik asit, şikorik asit ve 4-Hidroksibenzoik asit kloroform özütünde ise 4-Hidroksibenzoik asit, p-kumarik asit ve klorogenik asit olduğu belirlendi. A. communis meyve numunesi için pestisit kalıntı analizi GC-MS ve LCMS-MS kullanılarak yapıldı. Test edilen numune içeriğinde Deltametrin kalıntısının varlığı belirlendi. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde A. communis meyvesinin zengin biyokimyasal içeriği ve güçlü antibakteriyel, antioksidan ve antikolinesteraz enzim inhibisyon kapasitesi ile biyomedikal ve gıda endüstrilerinde potansiyel uygulamalara sahip olması beklenmelidir.en_US
dc.identifier.citationcount0
dc.identifier.doi10.5281/zenodo.12774905
dc.identifier.endpage736en_US
dc.identifier.issn2717-7238
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.scopusqualityN/A
dc.identifier.startpage722en_US
dc.identifier.trdizinid1279918
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.5281/zenodo.12774905
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1279918/amygdalus-communis-badem-meyvesinden-elde-edilen-ozutlerin-bazi-in-vitro-biyolojik-aktivitelerinin-kimyasal-ve-pestisit-kompozisyonlarinin-arastirilmasi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12514/6594
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.wosqualityN/A
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofISPEC journal of agricultural sciences (Online)en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleAmygdalus Communis (badem) Meyvesinden Elde Edilen Özütlerin Bazı İn Vitro Biyolojik Aktivitelerinin, Kimyasal ve Pestisit Kompozisyonlarının Araştırılmasıen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication372246d5-4a94-4c92-b9e4-3b9bbbbb9d54
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery372246d5-4a94-4c92-b9e4-3b9bbbbb9d54

Files