MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Amygdalus Communis (badem) Meyvesinden Elde Edilen Özütlerin Bazı İn Vitro Biyolojik Aktivitelerinin, Kimyasal ve Pestisit Kompozisyonlarının Araştırılması

dc.contributor.author Keskin, Cumali
dc.contributor.author Baran, Ayşe
dc.contributor.author Baran, Mehmet Fırat
dc.contributor.author Baran, Mehmet Fırat
dc.contributor.author Çetik Yıldız, Songül
dc.contributor.author Tarhan, Rozerin
dc.contributor.other Department of Medical Services and Techniques / Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü
dc.date.accessioned 2025-02-15T19:44:20Z
dc.date.available 2025-02-15T19:44:20Z
dc.date.issued 2024
dc.department Artuklu University en_US
dc.department-temp MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ,MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ,MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ,BATMAN ÜNİVERSİTESİ,MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ,MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ en_US
dc.description.abstract Amygdalus communis (A. communis) yüksek düzeyde protein ve doymamış yağ asitlerinden oluşur ve bu da onları doğal kaynakların sınırlı olması gereken diyet beslenmesinde faydalı kılar. Bu çalışmada badem meyvesinden elde edilen kloroform ve metanol özütlerinin antioksidan, antikolinesteraz, antimikrobiyal özellikleri, kimyasal bileşen miktarı ile ağır metal kompozisyonu ve pestisit kalıntı miktarları araştırıldı. A. communis meyvesinde en yüksek toplam fenolik bileşen ve flavonoid içeriğin kloroform özütünde olduğu ayrıca kloroform özütünün DPPH radikal söndürme aktivitesinin daha yüksek olduğu belirlendi. A. communis meyve kloroform ve metanol özütlerinin Escherichia coli ve Staphylococcus aureus bakteri suşları ve Candida albicans mayasının üremesi üzerinde standart antibiyotikler ile kıyaslandığında düşük konsantrasyonlarda oldukça güçlü inhibisyona sebep olduğu belirlendi. A. communis meyve metanol ve kloroform özütlerinin kimyasal bileşen içerikleri LCMS/MS kullanılarak belirlendi. Metanol (Me-OH) özütünde ana bileşenlerin sırasıyla sitrik asit, şikorik asit ve 4-Hidroksibenzoik asit kloroform özütünde ise 4-Hidroksibenzoik asit, p-kumarik asit ve klorogenik asit olduğu belirlendi. A. communis meyve numunesi için pestisit kalıntı analizi GC-MS ve LCMS-MS kullanılarak yapıldı. Test edilen numune içeriğinde Deltametrin kalıntısının varlığı belirlendi. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde A. communis meyvesinin zengin biyokimyasal içeriği ve güçlü antibakteriyel, antioksidan ve antikolinesteraz enzim inhibisyon kapasitesi ile biyomedikal ve gıda endüstrilerinde potansiyel uygulamalara sahip olması beklenmelidir. en_US
dc.identifier.citationcount 0
dc.identifier.doi 10.5281/zenodo.12774905
dc.identifier.endpage 736 en_US
dc.identifier.issn 2717-7238
dc.identifier.issue 3 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 722 en_US
dc.identifier.trdizinid 1279918
dc.identifier.uri https://doi.org/10.5281/zenodo.12774905
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1279918/amygdalus-communis-badem-meyvesinden-elde-edilen-ozutlerin-bazi-in-vitro-biyolojik-aktivitelerinin-kimyasal-ve-pestisit-kompozisyonlarinin-arastirilmasi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/6594
dc.identifier.volume 8 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof ISPEC journal of agricultural sciences (Online) en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Amygdalus Communis (badem) Meyvesinden Elde Edilen Özütlerin Bazı İn Vitro Biyolojik Aktivitelerinin, Kimyasal ve Pestisit Kompozisyonlarının Araştırılması en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 372246d5-4a94-4c92-b9e4-3b9bbbbb9d54
relation.isAuthorOfPublication 3bf56afd-8586-4d9c-99d5-d5e66c4c6b15
relation.isAuthorOfPublication 46dcad93-7820-41cd-a3f0-d9c947668113
relation.isAuthorOfPublication 9ceaebee-b720-4168-b509-109e997506c3
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 372246d5-4a94-4c92-b9e4-3b9bbbbb9d54
relation.isOrgUnitOfPublication 256d1c0a-4c75-476b-b468-80c6b6a899f2
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 256d1c0a-4c75-476b-b468-80c6b6a899f2

Files