MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Okullardaki örgütsel değişim sürecine ilişkin bir analiz

No Thumbnail Available

Date

2013

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Educational Sciences / Eğitim Bilimleri Bölümü
Eğitim Bilimleri Bölümü, eğitim ve öğretim hizmetleri bağlamında lisansüstü eğitim programları yoluyla bilim uzmanlığı derecesi sunmakta, uzmanlık adayları bu dereceye tezli, tezsiz, birinci öğretim ve ikinci öğretim gibi çeşitli öğretim seçeneklerini kullanarak erişebilmektedirler. Bölümümüz ayrıca çok sayıda lisans mezununu Pedagojik Formasyon Sertifika Programı dahilinde eğiterek mezunlara ‘öğretmen adayı’ yetkisi, bilgisi ve becerisi kazandırmıştır. Bölümümüzün zengin kadrosu, söz konusu sertifikasyona dair Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurumu tarafından yakın gelecekte öngörülmesi beklenen yeni öğretmen adayı yetiştirme yöntemlerini uygulayabilecek niteliğe sahiptir. Eğitim Bilimleri Bölümümüz, bugüne kadar gerçekleştirdiği çok sayıda bilimsel ve akademik çalışma yoluyla bölgesel, ulusal ve uluslararası bağlamda eğitim süreçlerinin niteliğinin artırılmasına katkıda bulunmuştur. Avrupa Birliği, Millî Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi paydaşlar ile personel eğitimi, beceri kazandırma eğitimi, okullarda katılım ve niteliğin artırılması gibi başlıklarda proje faaliyetleri yürütülmüş, ulusal ve uluslararası kapsamda çok sayıda bilimsel eser üretilmiş ve eğitim sorunlarının araştırılması ve bu sorunlara çözüm bulunması adına çok sayıda bilimsel toplantıya katılım sağlanmıştır. Bölümümüzün güçlü akademik yapısı, söz konusu çalışmaların gelecekte nitelik düzeyi daha da artırılarak gerçekleşeceği yönünde önemli bir fırsat tanımaktadır. Bölümümüzde eğitim görmek isteyen öğrencileri ve bölümümüz ile işbirliği kurmak isteyen tüm paydaşları nitelikli, kurumsal, saygın, akademik ve bilimsel süreçlerin önemli bir paydaşı olmaya davet ediyoruz.

Journal Issue

Events

Abstract

Bu araştırmanın amacı, okullardaki değişim olgusu hakkında öğretmenlerin bakışını incelemektir. Araştırmada olgubilim deseni kullanılmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme yöntemiyle elde edilmiştir. Çalışma grubu, maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemiyle belirlenen Sivas ilinde görev yapan 20 öğretmenden oluşmaktadır. Görüşmelerle elde edilen verilere betimsel ve içerik analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin değişim olgusunu farklılaşma ve ayak uydurma olarak tanımladıkları; okulda değişim olgusunda fiziksel değişiklikler ve eğitimsel değişiklikleri okul değişim olgusu olarak ifade ettikleri görülmüştür. Öğretmenler kurumsal roller olarak okul gelişim ekiplerinde görev almayı, bireysel roller olarak öğrencilerle ilgilenme ve güncel olanı takip etmeyi değişim sürecinde ön plana çıkardıkları görülmüştür.
The purpose of this study is to investigate the views of teachers on change in schools. Phenomenological approach, a qualitative research design, was used in this study. Data was collected through the semi-structured interview method. The study group determined according to maximum variation sampling was composed of 20 teachers working in the province of Sivas, Turkey. Descriptive explanation and content analysis were carried out onobtained data from the interviews. It was concluded from the study that teachers described change in terms of differentiation and keeping pace. They also stated that the physical and educational changes in schools constitutereality of changes in schools for them. The study also reached the conclusion that the teachers put to the fore taking charge in school development teamspart of their corporate role, as well as paying attention to the students, and being up to date on their individual roles.

Description

Keywords

Sosyal Bilimler Tarihi

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Akademik Araştırmalar Dergisi

Volume

15

Issue

59

Start Page

123

End Page

140